10 tipuri de cafea: Cum alegi opțiunea potrivită gusturilor tale

de WTA.ro

Nelipsită din restaurantele din întreaga lume și savurată, de secole, de numeroase popoare, cafeaua ocupă un loc binemeritat în topul băuturilor preferate ale consumatorilor de pretutindeni. În plus, servirea cafelei este un ritual care înlesnește legăturile dintre oameni și care dă startul conversațiilor spumoase. 

Această licoare este disponibilă într-o varietate de tipuri și sortimente, fiecare având caracteristici diferite, care influențează aroma și textura băuturii. Mai mult, și modul de preparare a cafelei poate diferi de la un tip la altul. Tocmai de aceea, vom trece astăzi în revistă principalele tipuri de cafea și modurile de preparare a cafelei. De asemenea, îți vom oferi și câteva sfaturi despre cum să alegi sortimentul potrivit pentru gusturile tale. Hai să ne plimbăm împreună prin lumea cafelei! 

Tipuri de cafea

Pentru a reuși să alegi sortimentele de cafea preferate, pentru început este nevoie să cunoști principalele tipuri de cafea și caracteristicile acestora. Doar în acest mod vei putea face o alegere aromată, care să-ți încânte simțurile. Iată care sunt cele mai importante tipuri de cafea, în funcție de criterii precum originea, gradul de prăjire și modul de preparare a cafelei. 

În funcție de origine

În lume există numeroase specii de arbore de cafea, însă două dintre ele sunt cele mai cultivate la nivel mondial. Este vorba despre Coffea arabica și Coffea canephora, plantele care oferă principalele două tipuri de cafea: cafeaua Arabica și cafeaua Robusta. 

  1. Cafeaua Arabica

Este considerată primul soi de cafea care a început să fie cultivat, iar în prezent aproximativ 60% din totalul producției de cafea este cafea Arabica. Acest tip de cafea este originar din Etiopia și este un soi aromat, foarte parfumat, dulce și ușor acid. Acest soi de cafea conține cu 50% mai puțină cofeină decât alte soiuri, însă aroma este mai intensă.  

  1. Cafeaua Robusta 

Descoperită la finalul anilor 1800, cafeaua robusta este originară din Africa Centrală și de Vest. Spre deosebire de cafeaua Arabica, acest soi crește cu succes și la altitudini joase. Cafeaua Robusta este recunoscută și pentru cantitatea mare de cofeină, aproape 2,5% dublu față de cafeaua arabică. 

În funcție de tipul de prăjire

Există multe tipuri de cafea identificate după tipul de prăjire: franceză, italiană, americană sau vieneză. În general, toate tipurile de prăjire pot fi împărțite în 3 categorii: prăjire ușoară, prăjire medie și prăjire tare. Iată tipurile de cafea conform metodei de prăjire: 

Cafea cu prăjire ușoară 

Prăjire ușoară înseamnă prăjire până la prima pocnitură. Prăjirea ușoară păstrează gustul natural al notelor fructate și acrișoare ale cafelei, boabele de cafea sunt de culoare maro deschis și nu există urme de uleiuri pe suprafața lor. 

Cafea cu prăjire medie 

Prăjirea medie este realizată la temperaturi de la 210 la 225 de grade, iar boabele de cafea sunt de culoarea ciocolatei, fără urme de ulei. Prăjirea medie este ideală pentru iubitorii gustului de cafea clasică, așa cum este cafeaua boabe Kafune

Cafea cu prăjire tare

Cele mai citite articole

Prăjirea tare se realizează un timp îndelungat, la temperaturi de 230, până la 250 de grade Celsius. Prăjirea tare este recomandată doar pentru metoda espresso de preparare a cafelei. 

În funcție de modul de preparare 

Și în funcție de modul de preparare se identifică mai multe tipuri de cafea: cafeaua la filtru, cu infuzor textil, la presa franceză, la ibric sau la espressor. Iată caracteristicile acestora: 

Cafea la filtru 

Prepararea cafelei la filtru este o tehnică ușoară: ai nevoie de cafea de granulație mare, filtru de hârtie și un cântar digital, pentru a stabili o proporție de cafea și apă. O proporție potrivită este de 60 g de cafea la un litru de apă. 

Cafea cu infuzor textil 

O metodă tradițională de preparare a cafelei este cea prin infuzare cu filtru textil. Cafeaua preparată astfel capătă o textură mai bogată. În acest caz, proporția potrivită este de 15 g de cafea la 250 ml de apă. 

Cafea la presa franceză

Există și cafea preparată la presa franceză, o metodă simplă și rapidă. Apa și cafeaua se amestecă, apoi filtrul din plasă al cafetierei presează băutura, eliberând uleiurile. Rezultatul este o cafea cu textură deosebită, iar proporția este de 30 g de cafea la 500 ml de apă. 

Cafea la ibric  

Cafeaua preparată la ibric are o textură deosebită, densă. Granulația fină, nivelul temperaturii și proporția dintre cafea și apă au ca rezultat o cafea cu aromă desăvârșită. 

Cafea la espressor 

Cafeaua preparată la espressor este considerată cea mai pură dintre toate și se remarcă printr-o aromă desăvârșită. La espressor, temperatura apei rămâne sub punctul de fierbere, iar cafeaua nu este opărită. Se obține astfel o consistență cremoasă și un gust intens.  

Cum alegi sortimentul de cafea potrivit pentru tine  

Pe baza tipurilor de cafea menționate mai sus, îți vom oferi și câteva sfaturi, pentru a ne asigura că vei alege cel mai potrivit sortiment de cafea pentru tine. Iată ce-ți recomandăm: 

  • Alege cafeaua în funcție de tip: Arabica, Robusta sau un mix dintre cele două. Tipul de cafea va influența întotdeauna aroma băuturii preparate. 
  • Alege cafeaua în funcție de sortimente: cafea boabe, cafea măcinată sau cafea instant. 
  • Ia în considerare originea sau regiunea de proveniență a cafelei, dar și modul de prăjire, pentru că acestea vor influența aroma și textura. 
  • Dacă ai un aparat de cafea sau un espressor profesional, asigură-te că tipul de cafea pe care l-ai ales este compatibil cu dispozitivul de cafea. 
  • Ține întotdeauna cont de modul în care dorești să prepari cafeaua, pentru a te asigura că alegi sortimentul potrivit de cafea.  

Acum că ai făcut cunoștință cu cele mai importante tipuri de cafea, ține cont de sfaturile și recomandările noastre pentru a alege sortimentele de cafea potrivite gusturilor tale. 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa