10 trăsături ale liderilor de succes

de WTA.ro

Stilul unui lider se modelează în timp și este influențat de personalitatea sa, de experiențele acumulate și de circumstanțele în care operează. Pentru a fi eficient, acesta învață să abordeze mai multe tipuri de leadership, adaptându-se la diferite contexte, echipe și așteptări. Acesst articol nu-ți va oferi o combinație magică de trăsături care să te transforme într-un lider carismatic și de succes, dar îți va dezvălui calitățile comune care te vor ajuta să construiești relații solide și să mobilizezi echipa către reușită.

Carisma

Carisma nu este neapărat o trăsătură cu care te naști, ci poate fi dezvoltată prin practică și perseverență. Este formată din trei componente: încredere în sine, empatie și abilități de comunicare. Acestea sunt elementele care te ajută să îți creezi o prezență puternică și să fii capabil să îți motivezi și inspiri echipa.

Încrederea în sine

Este puțin probabil să întâlnești lideri care să nu aibă încredere în ei înșiși. Aceasta este considerată o caracteristică fundamentală. Cu toate acestea, ceea ce contează cu adevărat este modul în care liderul o manifestă în comunicarea cu echipa sa. Liderul de succes va încurajarea participarea activă, în locul impunerii propriilor idei. Va primi feedback-ul din partea colegilor și îl va utiliza pentru a-și îmbunătăți aspectele discutate. Va învăța din eșecuri, întărindu-și abilitățile de conducere și reziliența.

Îți poți dezvolta încrederea în tine de-a lungul timpului, în mai multe moduri:

  • învață să accepți criticile;
  • acceptă-ți atât eșecurile, cât și reușitele;
  • fă ceea ce spui;
  • fii flexibil și adaptează-te la schimbări
  • participă la cursurile organizate de către Leadder, pentru a obține o viziune mai clară a rolurilor tale și a învăța cum să-ți setezi obiective SMART (Specifice, Măsurabile, Accesibile, orientate către Rezultate și încadrate în Timp).

Empatia

Capacitatea de a înțelege și a simți emoțiile, gândurile și sentimentele altor persoane, punându-ne în locul lor și conectându-ne la experiența lor într-un mod sincer și autentic este esențială pentru lideri, deoarece:

  • contribuie la crearea unor relații solide și de încredere cu membrii echipei;
  • facilitează comunicarea eficientă;
  • ajută la gestionarea conflictelor într-un mod constructiv;
  • ia în considerare nevoile și perspectivele diverse ale angajaților.

Empatia este un proces continuu de învățare, însă o poți exersa cu ușurință în fiecare zi: dezvoltă-ți abilitățile de ascultare, încearcă să privești lucrurile din perspectiva interlocutorului și manifestă compasiune. Un lider empatic are abilitatea de a crea o atmosferă pozitivă în cadrul echipei și își poate motiva colegii, îmbunătățind productivitatea. 

Abilitățile de comunicare

Liderul de succes este capabil să clarifice direcția strategică și să explice motivele din spatele deciziilor. Acesta poate gestiona și rezolva conflictele într-un mod constructiv, stabilește conexiuni puternice cu colegii și articulează mesaje cheie într-un mod inspirațional. 

Îți poți îmbunătăți abilitățile de comunicare, printre altele:

  • inspirându-te din prezentarile unor lideri pe care îi admiri;
  • solicitând feedback;
  • fiind conștient de limbajul corpului pentru a spori impactul mesajelor tale.

Influența

Cele mai citite articole

Contrar opiniei populare, influența nu este același lucru cu puterea, controlul sau manipularea înșelătoare a altora. Un lider de succes influent se bazează pe o combinație de putere personală, abilități de comunicare eficiente și strategii de influențare. Utilizarea puterii personale implică influențarea celorlalți prin exemplul propriu, demonstrând integritate, angajament și pasiune în realizarea obiectivelor. Abilitățile sale de comunicare îi permit transmiterea unor mesaje clare și convingătoare, prin ascultare activă și empatie. 

În ceea ce privește strategiile de influențare, liderii de succes utilizează tactici și abordări specifice, precum negocierea, persuasiunea sau apelul la emoții, pentru a determina schimbări de atitudine și comportament în rândul celorlalți. 

Integritatea

Un lider cu principii morale puternice, care își ține promisiunile și comunică în mod onest câștigă încredere și respect din partea echipei.  Nu doar reputația sa va avea de câștigat, ci a întregii echipe și chiar organizații. Liderul integru este un exemplu de urmat și îi inspiră pe ceilalți să respecte valorile și principiile morale și etice.

Pentru a dezvolta integritatea ca lider, este important să identifici valorile și principiile etice importante pentru tine. Acest lucru te va ajuta să le comunici mai departe, să iei decizii pe baza lor și să soluționezi rapid dilemele morale, conflictele de interese și alte situații dificile sau critice. 

Responsabilitatea

Oricine ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile și deciziile sale, indiferent de rezultate, mai ales un lider. În plus, un lider de succes învață din greșeli și își ajustează strategiile în consecință. De asemenea, modelează și promovează o cultură a responsabilității în rândul membrilor echipei. Acesta este un aspect esențial în dezvoltarea echipei și în obținerea succesului pe termen lung. 

Autoconștientizarea

Această abilitate implică autoevaluarea, conștientizarea emoțiilor și receptivitatea la feedback. Un lider de succes înțelege valoarea introspecției, făcând eforturi constante pentru a se analiza și a-și identifica punctele forte și slabe. Folosește feedback-ul primit, atât pozitiv cât și negativ, și este capabil să își ajusteze comportamentul și strategiile în consecință. 

Îți poți dezvolta capacitatea de autoconștientizare prin mai multe metode:

  • practică meditația mindfulness;
  • încearcă yoga;
  • observă-i pe cei din jur;
  • scrie cu regularitate în jurnal.

Vei căpăta astfel mai multă claritate în procesele decizionale și în interacțiunile cu colegii. 

Adaptabilitatea

Liderul de succes trebuie să se adapteze la schimbările mediului de afaceri, pentru a gestiona eficient resursele, pentru a rezolva problemele și a lua decizii în condiții de incertitudine.

Iată câteva modalități prin care poți dezvolta această trăsătură:

  • fii deschis la noi idei și la abordări diferite;
  • analizează ce a funcționat și ce nu a funcționat în trecut și adaptează-ți abordarea în consecință;
  • fii flexibil în planificarea și organizarea muncii.

Reziliența

Se referă la abilitatea de a rămâne echilibrat în situații stresante, a tolera ambiguitatea și împrejurările incerte și de a transmite stabilitate în contexte dificile.

Pentru a dezvolta această trăsătură, poți:

  • să te concentrezi pe soluții, nu pe probleme;
  • să schimbi perspectiva când este necesar;
  • să-ți îmbunătățești modelul de organizare și planificare a activităților;
  • să înveți continuu, din podcasturi, cărți, cursuri.

Liderul eficient recunoaște importanța dezvoltării personale și profesionale continue și nu se bazează exclusiv pe abilitățile deja dobândite. Astfel, poate răspunde nevoilor în continuă evoluție ale echipei și organizației, asigurând succesul pe termen lung.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa