Companiile din întreaga lume se bazează din ce în ce mai mult pe bazele lor de date pentru a răspunde la întrebări operaționale și strategice esențiale despre organizațiile lor, piețele și publicul lor. Cu toate acestea, fără sisteme adecvate de a gestiona bazele de date în creștere, o mare parte din informațiile obținute din date se pierd din cauza incapacității de a gestiona aceste complexități.
Tocmai pentru a putea gestiona un volum tot mai complex de date avem nevoie de soluți de Business Intelligence.
Ce este Business Intelligence (BI)?
Business Intelligence (BI) este ansamblul de tehnologii și procese pe care firmele le utilizează pentru a lua decizii strategice de afaceri, mai eficiente, bazate pe date.
Cu multe baze de date ale firmelor care au ajuns să stocheze acum petabytes sau mai multe date atât structurate, cât și nestructurate, software-urile de business intelligence, așa cum este Dynamics 365, devin o infrastructură esențială a firmelor. Cu ajutorul lor multitudinea datelor dintr-o firmă, de la cifrele din vânzări până la salarii și costuri de producție, ajung să fie accesate și utilizate în timp real de către angajații din diferite compartimente ale firmei. Accesul la astfel de date nu mai poate fi limitat doar la un singur departament ceea ce face ca afacerea să se dezvolte mai bine.
1. Business Intelligence permite marketingul de precizie în industria bancară
Programele de Business Inteligence sunt de mare folos în instituțiile bancare. Un exemplu îl constituie cererile de ipotecare, unde BI asigură respectarea reglementărilor și o calitate ridicată a împrumuturilor.
Cele mai citite articole
Instituțiile bancare dețin o cantitate semnificativă de date importante despre clienți. Înainte de a implementa un sistem adecvat de business intelligence, o astfel de bază de date va conține date duplicat și o cantitate semnificativă de informații vechi sau incorecte.
Prin implementarea sistemelor de curățare și deduplicare corespunzătoare a datelor, analiștii nu mai trebuie să se bazeze pe foi de calcul răspândite în diferite departamente ale instituției. Acum pot lua decizii strategice de afaceri pe baza analizelor comune de la nivelul tuturor compartimentelor băncii. Datele de calitate oferă acum informații de încredere utilizatorilor de soluții BI, în timp ce vânzările, produsele și analizele financiare permit un marketing de precizie printr-o mai bună segmentare și identificarea oportunităților de vânzări încrucișate.
2. BI facilitează planificarea producției
Să luăm exemplul unui producător și furnizor internațional de rulmenți, mecatronică și sisteme de lubrifiere. Această companie va avea mii sau chiar zeci de mii de puncte de distribuție în întreaga lume.
Deoarece are o acoperire geografică și o diversitate de produse atât de mari, compania respectivă trebuie să realizeze, în mod constant, o prognoză a dimensiunii pieței și a cererii de produse pentru a-și ajusta producția. În mod tradițional, acum mulți ani, analiștii unei astfel de companii creau și păstrau aceste prognoze în fișiere Excel complexe. Cu toate acestea, cheltuielile generale pentru menținerea și punerea laolaltă a tuturor analizelor realizate separat, la nivelul fiecărui centru de distribuție și la nivelul fiecărei țări, pot fi copleșitoare. Ar fi nevoie de zile pentru a realiza o estimare simplă a cererii.
Prin centralizarea bazelor de date într-un singur sistem, o astfel de companie va reuși rapid să-și partajeze datele și analizele între mai multe departamente diferite din cadrul organizației – inclusiv vânzări, planificare de fabricație, inginerie de aplicații, dezvoltare de afaceri și management.
Pentru că produce un număr mare de variante de produse, cu ajutorul programeleor de Business Intelligence o astfel de companie este acum capabilă să realizeze rapid previziunile legate de cererile de marfă din partea clienților, nemaifiind nevoie să dezbată corectitudinea datelor între departamente. Acest lucru permite conducerii să își planifice în mod eficient viitoarele producții.