În luna martie 2022 piața criptomonedelor contoriza peste 10,397 de monede virtuale care erau tranzacționate la nivel global (unii experți avansează un număr de 18,000 de criptomonede). Raportat la anul 2013, atunci când pe această piață erau înregistrate numai 33 de monede digitale, explozia acestei categorii de moneda este relevantă pentru situația actuală, în care numai câteva criptomonde se dovedesc a fi stabile, în timp ce mare parte dintre acestea sunt volatile.
Creșterile de 5000-7000% înregistrate în 2021 pentru unele dintre criptomonede au condus la o aprofundare a acestei piețe de către mulți investitori. Însă, criza sanitară care nu pare să se oprească, efectele economice la nivel mondial cauzate de războiul dintre Rusia și Ucraina, precum și interzicerea tuturor tranzacțiilor în criptomonede de către China pot reprezenta niște semnale de alarmă pentru cei care activează pe această piață.
Criptomonedele vs. monedele fiat
Monedele virtuale (protejate prin criptografie) au început să câștige teren abia între anii 2015-2017, însă, de atunci au devenit un reper pentru investitorii din întreaga lume (și nu numai, un exemplu în acest sens fiind cazinourile bazate parțial sau în totalitate pe plata în criptomonede, așa cum este https://icecasino.com/ro). Chiar dacă nu se ridică la nivelul popularității monedelor fiat, cu siguranță că reprezintă o formă de plată pe scară largă în viitorul apropiat.
Încă mai este de lucrat la credibilitatea monedei digitale în comparație cu cea fiat, mai ales că monedele virtuale nu sunt reglementate de autoritățile centrale sau susținute de state (cu excepția El Salvador-ului, începând cu 2021). Spre deosebire de tranzacțiile în monede fiat, cele digitale nu sunt validate de către terți (instituții bancare), ci sunt efectuate în mod direct grație tehnologiei blockchain. Securitatea tranzacțiilor în criptomonede este garantată întotdeauna.
Valoarea tuturor monedelor deținute la nivel mondial era de 35, 2 trilioane de dolari în 2020. În ceea ce privește criptomonedele, acestea aveau o valoare totală de 758 miliarde de dolari în 2020, numai că în 2021 a fost atinsă o valoare de 2, 43 de trilioane de dolari. Bitcoin este criptomoneda cea mai bine poziționată, valorând 1, 1 trilioane de dolari.
Criptomonedele cu un nivel de volatilitate ridicat în 2022
Se discută foarte mult pe baza monedelor digitale în acest an, mai ales că acestea le oferă deținătorilor numeroase avantaje în raport cu monedele fiat, precum anonimitate și securitate 100%. Numai că, pe cât sunt de avantajoase, unele criptomonede dovedesc un nivel mare de volatilitate. Astfel, în 2022 (luna aprilie), câteva dintre monedele virtuale se poziționează în topul celor mai volatile criptomonede:
- Ethereum (ETH) – 47708400 de puncte
- Litecoin (LTC) – 1213400 de puncte
- Bitcoin Gold (BTG) – 1213400 de puncte
- Ripple (XRP) – 82390 de puncte
- Stellar (XLM) – 36820 de puncte
Cele mai citite articole
De asemenea, pe lista valutelor digitale care prezintă volatilitate crescută în acest an se mai numără și Solana (SOL), Axie Infinity (AXS) și Polkadot (DOT).
Care sunt cele mai stabile criptomonede pe care investitorii se pot baza în 2022?
În ceea ce privește reversul medaliei, monedele virtuale cele mai stabile și care beneficiază de încrederea investitorilor în acest moment sunt:
- Tether (USDT) – valoare de piață 82, 44 miliarde de dolari
- USD Coin (USDC) – valoare de piață 51, 35 miliarde de dolari
- Biance USD (BUSD) – valoare de piață 17, 88 miliarde de dolari
- Terra USD (UST) – valoare de piață 16, 70 miliarde de dolari
- Dai (DAI) – valoare de piață 9, 45 miliarde de dolari
Desigur, acestor valute virtuale li se mai adaugă și altele, precum Cardano (ADA) valoare de piață de 38 miliarde de dolari), ChainLink (LINK) (valoare de piață de 7 miliarde de dolari) și Bitcoin Cash (BCH) (valoare de piață de 6 miliarde de dolari).
Merită să ne asumăm riscuri și să investim în criptomonede?
Previziunile specialiștilor pentru 2022 indică atingerea pragului de 100,000 de dolari pentru 1 Bitcoin (BTC). Numai că acesta nu este singurul argument care pledează în favoarea criptomonedelor, ci și popularitatea în creștere a acestora în întreaga lume, precum și cotele excelente din ultimele luni ale anumitor valute digitale (creșteri de 5000-6000%).
Cu toate acestea, experții financiari le recomandă investitorilor să rămână circumspecți și să investească numai 10-15% din portofoliul lor în criptomonede. Volatilitatea extremă a unora dintre valutele digitale poate să le dea dureri de cap celor care sunt la început pe această piață. Numai că, monedele virtuale cu reputație vor dispune de un nivel mai bun de stabilitate în comparație cu cele noi și necunoscute.
Desigur, “ponturile” de pe rețelele de socializare nu constituie niciodată o variantă demnă de încredere dacă vrei să investești în criptomonede. Mai bine cumperi fracții de monede electronice decât să cumperi valute cripto necunoscute sau pe baza unor “recomandări”. Cert este că, de acum înainte, criptomonedele vor constitui o alternativă reală la monedele fiat, mai ales că universul virtual (Metaverse) se anunță unul dintre mediile în care vor fi utilizate din ce în ce mai mult.