Anxietatea socială poate avea un impact semnificativ asupra vieții sociale și profesionale. Persoanele care se confruntă cu acest tip de anxietate pot simți teama de a fi judecate, de a fi în centrul atenției sau de a interacționa cu ceilalți în diferite situații sociale. Pentru acestea, chiar și cele mai simple activități pot părea adevărate provocări.
Cu toate acestea, există metode eficiente prin care poți să îți gestionezi anxietatea socială și să îți recâștigi încrederea în sine. Citește în continuare și află 3 dintre cele mai eficiente metode prin care poți reduce disconfortul dat de anxietatea socială.
- Terapia cognitiv-comportamentală
Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este una dintre cele mai eficiente forme de terapie pentru gestionarea anxietății sociale. Un psihoterapeut specializat în TCC te poate ajuta să identifici gândurile și comportamentele negative care contribuie la anxietate. În plus, te învață tehnici și strategii eficiente pentru a gestiona stările anxioase și a-ți putea relua activitățile zilnice. De asemenea, sesiunile de terapie oferă un spațiu sigur în care te poți înțelege mai bine, identifica de ce apare anxietatea socială și ce soluții sunt potrivite pentru tine.
Studiile au evidențiat că după finalizarea sesiunilor de TCC, progresele obținute în cadrul terapiei se mențin. Suplimentar, poți dobândi și alte abilități utile, îți crești încrederea în sine și înveți să comunici eficient.
- Gestionarea eficientă a stresului
Cele mai citite articole
Anxietatea este puternic influențată de situațiile stresante pe care le întâmpini. Dar și privarea de somn, consumul excesiv de cofeină și de dulciuri pot favoriza apariția stărilor anxioase. De aceea, este indicat să adopți un stil de viață echilibrat. Pentru aceasta, poți începe cu:
- stabilirea și respectarea unui program de somn;
- optarea pentru o dietă bogată în nutrienți;
- practicarea exercițiilor de respirație, de mindfulness.
- Expunerea treptată la situațiile care creează anxietate
Dacă te întrebi cum se trateaza anxietatea, află că una dintre cele mai bune metode este reprezentată de expunerea treptată la situațiile care conduc la anxietatea socială. Deși această metodă este foarte eficientă, nu este indicat să se realizeze fără supravegherea unui specialist, precum un psiholog.
Înainte de a recurge la expunerea treptată, este important să dobândești abilități de comunicare și strategii de gestionare a situațiilor stresante. Un terapeut îți poate oferi sugestii personalizate, astfel încât să faci progrese în viața ta socială. Spre exemplu, poți începe prin a comunica pentru câteva minute cu o persoană necunoscută, apoi prelungești timpul de convorbire pe măsură ce te simți mai confortabil. Astfel, expunerea treptată și controlată la situațiile sociale te ajută să depășești anxietatea socială.
Anxietatea socială poate fi o provocare, dar care poate fi depășită cu succes. Este important să afli care este cauza acesteia și să aplici tehnici și strategii potrivite și personalizate. Cu angajament, răbdare și sprijinul adecvat, poți învăța să îți gestionezi anxietatea socială și să îți recâștigi încrederea în sine în situațiile sociale. Nu ezita să cauți ajutorul unui terapeut dacă simți că anxietatea ta socială îți afectează calitatea vieții și nu reușești să o depășești singur.