3 recomandări de care să ții cont când alegi cimentul pentru construcții

de WTA.ro

3 recomandări de care să ții cont când alegi cimentul pentru construcții

Cimentul se folosește pentru prepararea betonului de uz general sau pentru aplicații speciale, iar pe piață există o diversitate mare de produse. Poate fi dificil să alegi tipul potrivit, deoarece trebuie să ții cont de clasa de rezistență la compresiune, cantitatea de căldură degajată la hidratare, raportul calitate-preț și multe alte detalii. Iată 3 sfaturi care să-ți ușureze procesul de selecție. 

1. Ține cont de clasa cimentului și de rezistența la compresiune

Când trebuie să alegi materialele potrivite pentru prepararea betonul în funcție proiectul tău, vezi ciment preț pentru diferite clase de produse. În principal, putem vorbi despre:

  • CEM I – pentru betonare pe timp friguros;
  • CEM II A – pentru beton armat puțin sensibil la frig;
  • CEM II B – pentru beton armat sensibil la frig, care necesită tratare prelungită;
  • CEM III A – pentru betonare pe timp călduros; are degajare redusă de căldură la hidratare. 

De asemenea, trebuie să iei în considerare clasa de rezistență la compresiune a cimentului, care poate fi: 32,5; 42,5 și 52,5 (viteză foarte mare de atingere a rezistenței la 28 de zile). La rândul lor, se împart în 2 variante – cu rezistență inițială normală (N) sau mare (R).

În plus, este recomandat să consulți un specialist care poate evalua cu exactitate nevoile construcției tale și care s-ar putea dovedi un bun ghid în procesul de selecție al tipului de ciment potrivit. Experiența acestora în domeniu te poate ajuta să eviți greșelile care ar putea compromite calitatea sau rezistența betonului.

2. Ia în considerare tipul de aplicație și condițiile de mediu

Cele mai citite articole

Temperatura din mediu la turnarea betonului, decofrare și punerea în serviciu este considerată normală în intervalul 5-25 de grade Celsius. În condiții speciale, ai nevoie de un anumit tip de ciment, cum ar fi:

  • pentru turnare pe timp friguros, cu temperaturi mai mici de 5 grade Celsius – este recomandat, în principal, cimentul CEM I 32,5 sau 52,5 (N sau R);
  • pentru turnarea pe timp călduros, cu temperaturi mai mari de 25 de grade Celsius – poți folosi, în principal, ciment CEM II B sau CEM III A, 32,5 N sau R.

În același timp, trebuie să ții cont de umiditatea din mediu, de acțiunea agenților chimici prezenți în sol sau în aer, de schimbările bruște de temperatură și dacă betonul va fi supus ciclurilor de îngheț-dezgheț.

3. Vezi care este cantitatea de căldură degajată la hidratarea cimentului

Indiferent de tipul cimentului, la hidratarea acestuia se degajă o cantitate mai redusă sau mai ridicată de căldură, aspect important atât în funcție de grosimea stratului de beton, cât și de condițiile speciale de turnare. Astfel, poți alege între:

  • ciment cu degajare de căldură ridicată, cum ar fi CEM I – potrivit pentru betoane uzuale, turnate în strat subțire;
  • ciment cu degajare de căldură medie – CEM II A-S 42,5 N sau R;
  • ciment cu degajare de căldură redusă, cum ar fi CEM II B sau CEM III A – potrivit pentru betonare pe timp călduros;
  • ciment pentru betoane masive, cu degajare redusă de căldură – H II A S.

Înainte de a cumpăra un anumit tip de ciment, este important să studiezi cerințele specifice ale proiectului tău. Acest lucru te va ajuta să înțelegi mai bine caracteristicile necesare, astfel încât să poți face alegeri informate și să obții rezultatele dorite.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa