3 sfaturi de care să ții cont dacă utilizezi borduri pentru reamenajare

de WTA.ro

Reamenajarea curții sau a unei străzi poate include optarea pentru pavele și pavaje, plăci din piatră naturală pentru crearea unui decor deosebit, dar și practic, în curte.

Bordurile îndeplinesc numeroase roluri, de la cel estetic, până la delimitarea aleilor de zonele verzi cu gazon. În general, bordurile se folosesc în cadrul parcurilor, în zonele cu acces auto, pentru pistele de acces pentru persoanele cu dizabilități și altele.

În cazul proiectelor de reamenajare a curții sau grădinii, trebuie să știi mai multe despre tipurile de borduri, materiale din care sunt fabricate acestea și cum este indicat să le montezi. 

Iată câteva aspecte important de luat în considerare!

Ce tipuri de borduri există?

Când alegi borduri pentru a delimita și structura cu atenție spațiul trebuie să fii atent la complexitatea zonei pe care o amenajezi. Ține cont de stilul amenajării și al arhitecturii casei pentru a putea alege materialul potrivit pentru acestea. Iată care sunt opțiunile:

  • Borduri din beton

Cele mai des folosite sunt bordurile din beton, mai ales în curțile cu suprafață mare și cu pavaje sau pavele deja instalate. Dacă în cadrul proiectului de reamenajare incluzi și pavelele sau vrei să le schimbi pe cele vechi, alege borduri cu o cromatică potrivită.

Bordurile din beton sunt folosite pentru decorarea spațiilor private, publice sau a celor industriale. Acestea oferă un avantaj principal prin rezistență și durabilitate. Atât când vine vorba de factorii climatici externi, cât și de uzură, materialul face față trecerii timpului.

  • Borduri din plastic

Bordurile din plastic sunt potrivite pentru a delimita aleile din beton sau pavaje de gazon sau de grădină. Acestea se instalează foarte ușor și mai pot fi folosite pentru a delimita aranjamentele de plante sau flori din curte.

Cele mai citite articole

Bordurile sau separatoarele din plastic sunt rezistente la îngheț și alți factori de mediu. Dacă reamenajarea include optarea pentru borduri mai mici și subtile, cele din plastic sunt o soluție potrivită. Bordurile din plastic sunt recomandate și familiilor cu copii mici, care se pot împiedica în bordurile mai înalte și groase.

  • Borduri din piatră

Bordurile din piatră precum granitul sau marmura sunt opțiuni potrivite pentru zonele expuse la un nivel mare de uzură sau în spațiile rezidențiale în care se pune accent pe eleganță. 

Ce funcții vor avea bordurile?

Bordurile sunt folosite cu diferite scopuri, de care depind dimensiunile pe care trebuie să le alegi, formele, cât și materialele de asemenea.

Bordurile pot fi folosite pentru a face trecerea cât mai fină estetic de la un tip de pavaj la altul sau pentru a crea fundație între alee și aranjamentele florale plantate în curte și grădină. În aceste cazuri pot fi folosite borduri joase și cele mai mici, care îți oferă posibilitatea să le montezi în funcție de formele dinamice ale curții tale.

Dacă îți dorești să amenajezi un spațiu în care să plantezi trandafiri lângă casă, poți împrejmui zona cu borduri decorative cu forme care ies în evidență.

Cum poți moderniza curtea cu ajutorul bordurilor?

Bordurile nu se folosesc doar pentru a delimita spații, ci și cu scopuri precise, precum degajarea apei. Ai la dispoziție posibilitatea de a dubla bordurile cu rigole care ajută la modernizarea sistemului de drenaj a apei pluviale.

De asemenea, poți include elemente de iluminat în cadrul anumitor tipuri de borduri. Aceste sisteme sunt moderne și ideale pentru a înfrumuseța o alee din pavele, înconjurat de verdeață și flori spectaculoase.

Alege borduri pentru lucrările de reamenajare în funcție de nevoi și de estetica grădinii sau a curții tale. De asemenea, materialele alese trebuie să fie cât mai rezistente și de calitate, pentru a te ajuta să pui la cale o amenajare modernă și practică.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa