3 sfaturi pentru a avea grijă de maşina ta

de WTA.ro

Durata de viaţă a unei maşini depinde în mare măsură de modul în care este exploatată. Stilul de condus, calitatea carburantului, a pieselor şi a componentelor pe care le echipezi influenţează fiabilitatea motorului. Nu trebuie să neglijezi nici felul cum arată interiorul şi exteriorul maşinii tale, din raţiuni mai mult decât estetice. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te bucuri cât mai mult timp de o maşină funcţională:

Alege combustibil de calitate

Indiferent că vorbim de benzină, motorină sau combustibili alternativi, trebuie să ai mare grijă la calitatea acestora. Producătorii premium de carburanţi au aproximativ aceleaşi preţuri. Nu te gândi că faci economie dacă alegi un nume obscur doar pentru că vinde ceva mai ieftin. În realitate, rişti ca pagubele produse de un combustibil de calitate îndoielnică să fie mult mai mari.

Respectă intervalul de revizii

Cele mai citite articole

Există mai multe tipuri de verificări periodice pentru maşina ta. Unele sunt impuse prin lege, cum ar fi Inspecţia Tehnică Periodică, o dată la unu sau la doi ani, în funcţie de data fabricaţiei. Pe lângă acestea, fiecare producător anunţă un program de service pe care trebuie să-l respecţi în special în perioada de garanţie. Ulterior, orice reparaţie este suportată de proprietar. Dintre reviziile uzuale, cea mai importantă este de uleiuri şi filtre, care în ţara noastră se poate face anual sau la parcurgerea unui anumit număr de kilometri – de obicei 15.000 pentru un autoturism. Deşi carburantul este cel care pune în mişcare motorul cu ardere internă, uleiul reprezintă un fluid cel puţin la fel de important. Respectă indicaţiile producătorului cu privire la vâscozitate şi alege branduri consacrate, cu experienţă şi prestigiu dobândit în piaţa auto. Principiul este valabil şi pentru filtre, curele sau garnituri, care fac legătura între piese la temperaturi ridicate. Unii şoferi precauţi aleg să facă schimbul de ulei cu până la 2.000 de kilometri mai devreme, pentru a prelungi durata de viaţă a motorului. Prezenţa cel puţin o dată pe an într-un atelier în care ai încredere este un bun prilej pentru verificarea maşinii şi programarea eventualelor intervenţii ce se impun.

Importanţa curăţeniei

Maşina este ca o carte de vizită. Felul cum arată influenţează percepţia oamenilor asupra celui care coboară din ea. Dincolo de acest aspect estetic, nu trebuie neglijată importanţa curăţeniei interioare şi exterioare pentru fiecare element în parte. În exterior, tabla şi ornamentele din plastic sunt expuse la o mulţime de factori ce le pot afecta, de la fenomene meteo la diverse substanţe cu care intră în contact în parcare sau în timpul rulării. Ignorate, acestea pot deteriora vopseaua, ajungând chiar la coroziunea elementelor metalice. În ceea ce priveşte interiorul, aspectul acestuia îţi influenţează experienţa de şofer sau pasager. Având în vedere timpul pe care îl petreci la volan cu naveta cotidiană sau pentru deplasările lungi, ai tot interesul să creezi un ambient plăcut. Pentru a proteja partea de jos a interiorului maşinii, alege covoraşe auto tip mochetă cu spate impermeabil, care te scapă de grija unei cafele vărsate sau a murdăriei cu care intri în maşină de pe stradă într-o zi cu vreme rea.

Maşina este un bun fără de care îţi vine foarte greu să te descuri cu atâtea responsabilităţi zilnice. Transportul copiilor la şcoală, drumul la birou, sarcinile profesionale de îndeplinit prin oraş, cumpărăturile nu pot fi duse la bun sfârşit decât cu un mijloc de deplasare adecvat. La final de săptămână sau în vacanţe îţi doreşti să laşi totul în urmă şi să evadezi într-un loc de relaxare. Pentru toate acestea ai nevoie de un automobil funcţional. De felul în care îl îngrijeşti în fiecare zi depinde cât de mult te vei bucura de fiabilitatea lui.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa