4 greșeli des întâlnite în drumul nostru de dezvoltare personală

de WTA.ro

Dezvoltarea personală este un proces prin intermediul căruia ajungem să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine, pentru a putea începe apoi să ne dezvoltăm anumite abilități, să ne stabilim direcții clare în plan profesional și să încercăm să ne îmbunătățim calitatea vieții.

Pentru că toți suntem diferiți, fiecare își alege propriile sale căi de urmat în dezvoltarea personală, însă există o serie de greșeli comune pe care le fac mulți dintre noi. Pentru a te ajuta să le eviți sau să le îndrepți, în cazul în care deja te-ai lovit de ele, îți prezentăm cele mai frecvente greșeli în drumul către dezvoltarea personală.

 

Prea multe informații într-un timp prea scurt

Este o greșeală pe care o fac frecvent cei care abia pornesc pe drumul dezvoltării personale. În această etapă, sunt ușor dezorientați și caută cât mai multe informații din orice surse. Încep să citească orice cărți de dezvoltare personală le pică în mână sau le sunt recomandate de prieteni, „rup internetul” căutând tehnici și sfaturi de la specialiști și asimilează orice informații legate de subiect.

De fiecare dată, mare parte din informațiile astfel obținute nu te ajută cu nimic sau au darul să te bulverseze și mai mult, iar rezultatele nu vor fi nici pe departe cele pe care le aștepți.

Soluția este să îți limitezi interesul pe o direcție anume, să îți faci o listă cu lucrurile pe care vrei să le cunoști, canalizându-ți apoi căutările doar în această direcție.  

Amânarea la nesfârșit a unor decizii și acțiuni

Cele mai citite articole

În drumul tău de dezvoltare personală ajungi să devii conștient de necesitatea unor decizii sau a unor acțiuni însă, nu ai curajul necesar pentru a le pune în practică. De fiecare dată se găsește o scuză, însă în realitate e vorba doar de pretexte pe care le cauți pentru a amâna acea decizie sau acțiune pe care o consideri necesară.

Pentru a depăși această fază, începe mai întâi cu schimbările mici, mergând apoi din aproape în aproape. Astfel, vei deveni mai hotărât, mai sigur pe tine, iar deciziile mai importante nu te vor mai speria ca la început.

Speranța că unele lucruri se rezolvă de la sine

Și această greșeală poate fi pusă pe seama lipsei curajului de a lua decizii și a trece imediat la acțiune. De multe ori, așteptăm ca anumite lucruri să se rezolve singure, de la sine, sau să apară peste noapte soluții nesperate, care să rezolve totul cât ai bate din palme. Nu-ți face iluzii, pentru că nu se va întâmpla niciodată așa, iar rezolvarea tuturor problemelor depinde doar de tine. Așadar, mobilizează-te informează-te și acționează, fără să aștepți Providența să îndrepte lucrurile în locul tău.

Teoria netranspusă în practică

Dacă tot citești și te documentezi pe diferite subiecte, nu rămâne doar la nivelul de simplă informare, ci încearcă să pui în practică lucrurile pe care le-ai învățat. Ideal ar fi ca, din tot timpul pe care îl aloci dezvoltării personale, aproximativ un sfert să fie dedicat studiului, iar restul să îl aloci punerii în practică a ceea ce ai învățat. Pe parcurs, dacă nu îți mai amintești unele lucruri sau constați că ai informații noi, nu ezita să te documentezi din nou, însă nu uita că practica trebuie să rămână principala ta preocupare.

Acestea sunt cele mai frecvente greșeli pe care la comit cei care aleg calea dezvoltării personale, însă lista este mult mai lungă. E mai puțin important că faci astfel de greșeli, cât faptul că trebuie să realizezi la timp asta, pentru a putea îndrepta cât mai ușor lucrurile.  

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa