sursa foto: https://pixabay.com/photos/money-bills-calculator-save-256312/
Perioada iernii este una dintre cele mai costisitoare, comparativ cu restul anotimpurilor. Sezonul rece presupune costuri suplimentare la întreţinerea locuinţei şi a maşinii plus un buget generos pentru cheltuielile sărbătorilor de iarnă. Pentru a pregăti sezonul rece şi a nu intra într-un impas financiar, iată câteva idei prin care poţi economisi bani.
Fă mişcare acasă
În 2020, pandemia a demonstrat tuturor că multe dintre activităţile care presupuneau deplasări şi interacţiuni pot fi făcute acasă, în familie. Petrecerea timpului în propria locuinţă nu este doar un prilej de a te apropia de cei dragi, pe care în alte condiţii abia dacă îi vedeai, seara târziu, ci şi un mijloc de a economisi. Singura problemă care intervine este sedentarismul. În perioada în care sălile de sport au fost închise, oamenii activi au resimţit lipsa mişcării. Pentru a compensa, au redirecţionat o parte din banii pe care îi plăteau pe abonamentele la sală către achiziţia de echipamente personale. Cu ajutorul unui aparat fitness multifuncţional, instalat la tine acasă, te bucuri de beneficiile exerciţiilor fizice şi economiseşti banii pe care îi cheltuiai pentru transport şi abonamentul la sală.
Profită de sezonul reducerilor
Paradoxal, deşi este cel mai scump anotimp, sezonul rece vine cu mari reduceri şi soldări. Iarna calendaristică este precedată de fenomenul Black Friday, din noiembrie, care a prins foarte bine şi în ţara noastră în aproape toate domeniile de vânzări. Urmează reducerile de Sărbători, după care, lunile ianuarie şi februarie aduc lichidarea stocurilor de sezon. Per total, iarna este un prilej numai bun de cumpărături inteligente şi eficiente, la un cost mult mai mic decât în restul anului. Diferenţa de preţ pe care o economiseşti o poţi folosi pentru alte cheltuieli.
Eficientizează costurile de încălzire
Facturile la utilităţi sunt, poate, cea mai grea povară pe timp de iarnă. Dacă eşti branşat la reţeaua centralizată de termoficare, costurile de întreţinere nu pot fi controlate, însă, te bucuri de subvenţia oferită de municipalitate. În schimb, dacă ai ales alternativa încălzirii prin mijloace proprii, îţi poţi administra mult mai bine bugetul. Ţine cont de cheltuielile de sezon încă din momentul în care alegi soluţia de încălzire. Indiferent că alegi centrala termică pe gaz, pe combustibili solizi sau electrică, ia în calcul nu doar costurile de instalare, ci şi cheltuielile curente. O investiţie mai mare în echipamente cu eficienţă energetică dovedită se poate dovedi mai înţeleaptă decât un sistem ce generează consum mare şi costuri pe măsură. În plus, căldura poate fi menţinută în casă dacă izolezi eficient uşile, ferestrele şi pereţii și dacă lași soarele să intre în casă toată ziua.
Mută acasă serile petrecute în oraş
Tot pandemia ne-a învăţat că timpul de calitate pe care îl petreceam în oraş poate fi la fel și în propria locuinţă. Mesele la restaurant şi mersul la cinema sunt cele mai simple exemple. Cu puţină îndemânare, te poţi bucura de meniul preferat în propria locuinţă dacă îţi cumperi ingredientele potrivite şi experimentezi. Diferenţa de cost este, evident, în beneficiul tău. În ceea ce priveşte filmele de calitate, abonamentul lunar la unul sau mai multe canale de streaming este mai mic decât costul unei singure seri la cinema. Camera de zi poate deveni locul preferat de familia şi prietenii tăi, dacă pui mai mare preţ pe companie decât pe decorul pe care îl plăteaţi doar pentru a petrece timp împreună afară.
Sezonul rece aduce cheltuieli mai mari, în ceea ce priveşte echiparea maşinii, facturile la utilităţi şi înnoirea garderobei familiei. Pentru a le contrabalansa, poți lua câteva măsuri simple, dar eficiente: cumpără inteligent în perioada de reduceri, mută serile din oraș acasă şi ai grijă de casa ta.