Sprijinul acordat de părinți este esențial în viața unui elev. Dacă acesta se adaptează la un program diferit de studii, se confruntă cu sarcini noi și cu un număr mare de materii, atunci are nevoie de susținerea ta în această perioadă. Oricare ar fi provocările pe care le întâmpină, împreună puteți forma o echipă pentru a le depăși. Descoperă patru metode pentru a-ți ajuta copilul să se descurce mai bine la școală.
Fă cunoștință cu profesorii sau învățătorul copilului
Imediat ce începe anul școlar, găsește o modalitate să te întâlnești cu învățătorul sau profesorii săi. Arată-le că ești dispus să îți ajuți copilul la să învețe și spune-le că ori de câte ori apare o problemă sau o stagnare în dezvoltarea sa, te pot contacta. De asemenea, participă la ședințele cu părinții și ține legătura cu părinții celorlalți copii.
Susține-ți copilul din punct de vedere academic
Întreabă profesorii cum se descurcă în timpul orelor comparativ cu alți colegi. În cazul în care acesta nu ține pasul, interesează-te ce poți face tu sau instituția școlară pentru a-i oferi ajutor. E important să îl primească înainte să nu rămână foarte mult în urmă.
Oferă-i meditații suplimentare, dacă este necesar și asigură-te că își face temele. Amenajează-i un spațiu separat, luminos și liniștit, în care să își poată scrie temele. Îl poți chiar și ajuta la teme din când în când, însă nu face din acest lucru un obicei, pentru că trebuie să învețe să gândească pe cont propriu și să își asume greșelile pe care le face.
Pe lângă toate acestea, poți să îi pui la dispoziție teste școlare de diferite tipuri, pe care să le rezolve în timp ce tu îi urmărești progresul. Acestea sunt un exercițiu grozav inclusiv în pregătirea pentru Evaluarea Națională sau pentru BAC. Te sfătuim să îi dai să rezolve 2-3 astfel de teste săptămânal, pe lângă temele pe care le are de făcut acasă.
Vorbește deschis despre problemele pe care le întâmpină
Fiecare an școlar poate să vină la pachet cu un set de provocări pentru copilul tău. Un exemplu ar fi introducerea fizicii în orarul pentru clasa a VI-lea, care îl poate pune în dificultate, făcându-l să se simtă nesigur.
Nu are rost să îți faci scenarii încercând să găsești motivul pentru care nu s-a descurcat bine la un anumit test. Cel mai bine este să comunici deschis cu el, să îl întrebi ce s-a întâmplat și de ce crede că nu se descurcă. Poate stăpânește foarte bine aspectele teoretice, dar nu le înțelege foarte bine pe cele practice, sau invers. Oricare ar fi situația, îl poți ajuta cu manuale auxiliare care să ajute să-și fixeze mai bine informațiile.
Nu pune presiune pe copilul tău
Poate că îți dorești ca acesta să aibă numai zece pe linie, însă încearcă să nu pui presiune pe copilul tău. Evită comparația cu alți copii și concentrează-te pe progresul și pe reușitele sale personale. Să îi impui să obțină note maxime tot timpul îi poate dăuna din punct de vedere psihologic.
Soluția este să îl sprijini să evolueze la materiile la care întâmpină probleme. Dacă ai posibilitatea, ajută-l să înțeleagă conceptele mai dificile. Cu siguranță va aprecia implicarea și susținerea ta, iar rezultatele mai bune vor veni ca o consecință firească.
Copilul tău va avea mai mult succes la școală dacă te implici activ în buna desfășurare a vieții sale școlare. Unul dintre cele mai importate lucruri este ca acesta să se simtă suficient de confortabil pentru a vorbi cu tine despre problemele sale, pentru a-ți mărturisi că a luat o notă mai mică și pentru a lucra în ritmul său. Acordă-i susținere și fii atent la confortul său psihologic, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.