4 obiceiuri sănătoase pentru bunăstarea generală

de WTA.ro

O stare generală de bine înglobează mai mulți factori, printre care felul în care te simți, arăți, dar și cum gândești. Toate sunt elemente interconectate, iar dacă unul dintre ele scârțâie și celelalte pot să se deterioreze. Soluția reprezintă un echilibru format din obiceiuri zilnice în care poate că nu ai investit până acum atât de mult timp și energie. Astfel, îți prezentăm patru obiceiuri sănătoase pe care să le pui în practică pentru a-ți îmbunătăți vizibil starea generală de bine. 

  1. Mișcare și exerciții fizice în mod regulat

Cu siguranță ai tot auzit despre importanța sportului în menținerea unui stil de viață sănătos. Așa că, nu trebuie să te ferești de el, pentru că beneficiile unor exerciții fizice regulate se simt atât la nivel fizic, cât și psihic, prin declanșarea unor substanțe chimice ale creierului. 

Dacă te mobilizezi să practici sportul preferat, șansele ca acest lucru să devină o activitate recurentă cresc. Înainte de toate, e important să alegi activitatea fizică prielnică pentru tine, nu doar un sport promovat de alții. Asta pentru că s-ar putea să nu te tenteze abonamentul la sală, ci mai degrabă o ședință de pilates sau orele de înot. 

Tot în categoria mișcare intră și alegările prin parc, seara, după o zi petrecută la birou, dar și plimbările scurte către casă. Dacă alegi să investești într-un abonament la sală sau chiar în sesiuni de alergare, atunci ține cont și de echipament, pentru a te bucura din plin de întregul proces. Pentru asta există magazinele de profil, cum e și magazinul oficial Under Armour, unde găsești echipamente potrivite pentru orice tip de sport sau activitate în aer liber. 

  1. Timp doar pentru tine

Când ai avut ultima dată timp doar pentru tine? Studiile arată că, pe zi, creierul uman poate produce și până la peste 6000 de gânduri. Unele te pot stimula, iar altele care îți pot afecta starea de bine într-un mod negativ. 

Astfel, este important să ai timp doar pentru tine, pe care să îl acorzi lucrurilor care îți fac plăcere. Gătitul, o activitate creativă, cititul sau ascultatul muzicii preferate stând pe canapea – toate acestea îți stimulează starea de bine și eliberează endorfinele de care ai nevoie pentru a te simți mai bine.

  1. O dietă adaptată organismului tău

Dacă mai sus aminteam de sport, acum este rândul alimentelor pe care le consumi. Despre importanța alimentației echilibrate se vorbește în nenumărate moduri, pentru că este temelia unei stări generale de bine. Cu toate acestea, alimentele se pot transforma în inamici dacă nu respecți o dietă echilibrată și adecvată corpului tău. Astfel, încearcă să:

  • afli intoleranțele la care este predispus corpul tău pentru a elimina alimentele inflamatorii;
  • îți pregătești mesele în avans pentru a rezista tentațiilor nesănătoase care potolesc doar pentru scurt timp foamea;
  • ai mese cu alimente bogate în fibre și carbohidrați complecși. 

Când simți că nu poți să respecți mesele principale ale zilei și cazi pradă tentațiilor, atunci cere sfatul unui nutriționist, pentru a găsi o variantă potrivită stilului tău de viață. 

  1. Mai mult timp petrecut alături de cei dragi

Fericirea și bucuria celor dragi este, totodată, și bucuria ta. Chiar dacă la prima vedere nu pare să fie o activitate care să te pună pe tine pe primul loc, în realitate îți aduce mai multă împlinire decât ai crede. 

Indiferent că vorbim despre ieșiri cu prietenii la restaurantul preferat sau seri petrecute în confortul casei, alături de cei apropiați, încearcă să investești timp pentru astfel de obiceiuri. Să nu uităm nici de telefoanele către părinți sau vizitele neașteptate, chiar și atunci când locuiți în același oraș. Sunt gesturi mici, dar care au o influență semnificativă pentru starea de bine și, implicit, pentru sănătatea generală. 

Acestea sunt patru obiceiuri care te vor ajuta să investești în starea ta de bine, de la exercițiile regulate, timp pentru tine, dieta adaptată organismului și cei dragi alături. Sunt o investiție pe termen lung pentru sănătatea generală, pe care trebuie să o faci constant. 
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa