4 obiecte din casă care trebuie înlocuite periodic pentru că îți pot afecta confortul

de WTA.ro

Un mediu confortabil acasă are un impact semnificativ asupra stării generale de bine. Te relaxezi și te bucuri de momentele de odihnă într-un mod mai plăcut. Pe lângă influența asupra stării de bine, confortul de acasă are efecte benefice și asupra productivității. Un mediu bine organizat și plăcut crește concentrarea și motivația atunci când îți îndeplinești sarcinile zilnice. 

Casa ar trebui să fie un loc de refugiu, un sanctuar în care să te poți retrage de la agitația vieții cotidiene. Un mediu confortabil contribuie la reducerea stresului și te umple de energie. În plus, un mediu curat, aerisit și luminos poate preveni probleme de sănătate, cum ar fi durerile de spate sau problemele respiratorii. Iată 4 obiecte pe care ar trebui să le înlocuiești periodic pentru că îți pot afecta confortul.

4 obiecte din casă care trebuie înlocuite periodic

1. Salteaua

Salteaua îți asigură confort în timpul odihnei și un somn de calitate. Trebuie să știi însă, că durata de viață medie a unei saltele este de aproximativ 7-10 ani. După această perioadă își pierde forma inițială și abilitatea de a oferi confort ca la început, ceea ce poate duce la dureri de spate și somn de proastă calitate.

Există câteva semne care indică faptul că salteaua trebuie înlocuită, ca de exemplu zgomote când te miști în timpul somnului, senzația de a te scufunda în saltea, dureri de spate sau de gât dimineața ori deformări și denivelări vizibile.

Dacă a sosit vremea să îți schimbi salteaua, cel mai probabil ai fost surprins să observi mulțimea de opțiuni disponibilă pe piață. Există saltele cu arcuri, care oferă un suport excelent și diferite niveluri de fermitate. În plus au un preț accesibil. Mai sunt saltele cu spumă de memorie, care se conturează pe forma corpului sau saltele din latex, recunoscute pentru rezistența la acarieni.

2. Covoarele și draperiile

Covoarele și draperiile acumulează praf și alergeni, afectând calitatea aerului din casă. Praful și alergenii, cum ar fi acarienii sau mucegaiul, pot provoca probleme de sănătate (alergii, astm sau iritații ale căilor respiratorii). De aceea, curățarea regulată și înlocuirea periodică a covoarelor și draperiilor, este necesară pentru a menține un mediu curat și sănătos în locuință.

Chiar și cu o curățare regulată, covoarele și draperiile acumulează praf, bacterii și acarieni. De aceea, se recomandă înlocuirea covoarelor la fiecare 5-10 ani și a draperiilor la fiecare 3-5 ani, în funcție de starea lor și de gradul de uzură.

Cele mai citite articole

Atunci când alegi covoare și draperii noi, este important să ții cont de materialul din care sunt făcute. Materialele rezistente la acumularea de praf și alergeni, cum ar fi bumbacul sau fibrele sintetice, sunt o opțiune mai bună în comparație cu materialele care pot reține acarieni, cum ar fi lâna sau catifeaua. Alege culori și modele care se potrivesc cu restul decorului casei, pentru a crea un aspect armonios.

3. Pernele și lenjeria de pat

Pentru a menține un somn de calitate și a evita acumularea de bacterii și acarieni, se recomandă să înlocuiești periodic pernele și lenjeria de pat. Există semne care indică că ar trebui să faci acest lucru. Pernele încep să-și piardă forma sau să devină inconfortabile în timp, iar lenjeria de pat începe să se uzeze sau să se decoloreze. De asemenea, dacă suferi de alergii sau ai simptome precum strănutul sau mâncărimea ochilor în timpul somnului, cel mai probabil pernele și lenjeria de pat au acumulat alergeni și trebuie înlocuite.

Se recomandă înlocuirea pernelor o dată la 1-2 ani (variază în funcție de uzura obiectului). Lenjeria de pat trebuie schimbată și spălată cel puțin o dată pe săptămână pentru a evita acumularea de bacterii și acarieni.

4. Ustensile de gătit

Pentru a te asigura că bucătăria ta este un mediu sigur și sănătos înlocuiește regulat ustensilele de gătit. Aceste obiecte vin în contact direct cu alimentele pe care le consumi și sunt predispuse să acumuleze bacterii. Deteriorarea vizibilă, cum ar fi zgârieturile, fisurile sau cojirea stratului de protecție sunt semne clare că acestea trebuie înlocuite.

Dacă îți dorești să cumperi unele noi, reține că ustensilele de gătit din oțel inoxidabil, ceramică sau fontă sunt opțiuni durabile și sigure. Aceste materiale nu numai că rezistă mai mult timp, dar nu eliberează substanțe periculoase. Și dacă tot ți-ai propus să achiziționezi instrumente noi pentru bucătăria ta, neapărat înlocuiește vechiul tocător. Pe acesta pui carne, legume, fructe aproape zilnic și este important să nu aibă bacterii.

Spălarea corectă și regulată a ustensilelor de gătit va preveni acumularea de bacterii și va menține aceste obiecte într-o stare bună pentru o perioadă mai lungă de timp.

Prin urmare, menținerea confortului în propria casă implică mult mai mult decât aspectul estetic. Înlocuirea regulată a unor obiecte precum perne, saltea sau ustensile de gătit este esențială pentru a asigura un mediu curat, sănătos și relaxant. Investiția într-un mediu confortabil la tine acasă are un impact semnificativ asupra calității vieții.

 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa