4 pași importanți în construirea unui plan de afaceri

de WTA.ro

Chiar dacă ai o idee ce poate deveni o afacere de succes, transformarea acesteia în realitatea ține cont de câteva etape. Prima este construirea unui plan de afaceri. La ce te ajută? Vei putea spune că afacerea ta are șanse de reușită uitându-te la câțiva factori importanți, cum ar fi piața, clienții cărora te adresezi, dar și bugetul necesar pentru a-ți pune ideea în practică. 

În continuare, regăsești pașii necesari în construirea unui plan de afaceri, care te va ajuta să-ți dai seama care e rata de succes a ideii tale de business.

1. Piața 

Această etapă implică analiza mai multor aspecte. În primul rând, studiază industria în care afacerea ta va activa și vezi care sunt tendințele. Există potențial de creștere? Poți veni cu ceva nou ? Dacă da, care este acel lucru? 

Stabilește cine sunt clienții cărora te adresezi

E important să știi cui de adresezi. Mai exact,, cine va beneficia de serviciile sau produsele pe care urmează să le oferi. Analizează cu atenție datele demografice și alte caracteristici ale celor care ar urma să cumpere de la tine. 

Comunică cât mai clarce avantaje vor aduce serviciile sau produsele tale cumpărătorului, despre calitatea acestora și mergi cât mai personalizat pe nevoile lui.; aDacă vrei să faci o analiză detaliată, caută un plan de afaceri model

2. Analiza SWOT

Analiza SWOT se referă la punctele forte, punctele slabe, oportunitățile și amenințările în ceea ce privește o afacere. Așadar, ia o foaie, împarte-o în patru și identifică ce ai putea nota la fiecare dintre aceste categorii. 

În ceea ce privește punctele forte, gândește-te cum te vor ajuta la maximizarea oportunităților. Punctele slabe pot fi, de exemplu, lipsa de finanțare sau un număr redus de clienți la început. 

Cele mai citite articole

Așadar, e important să fii conștient de ele și să încerci să anticipezi cum s-ar putea amplifica amenințările, dar și dacă punctele forte sunt suficiente pentru a le depăși.

Această analiză este foarte importantă deoarece vei știi cum să profiți de avantajele afacerii tale, dar și cum să te confrunți cu posibilele riscuri ce ar putea să apară pe parcurs.

3. Managementul și conducerea 

Dacă nu intenționezi să fii pe cont propriu, cel mai probabil vei avea nevoie de o echipă experimentată. De aceea, va fi necesar să pregătești o structură organizațională, să identifici funcțiile cheie și să alegi personalul pe baza abilităților necesare. Nu uita să menționezi și care ar fi contribuția personală a fiecărui membru din echipa ta.. 

Alți factori pe care să-i iei în considerare:

  • Strategia pentru continuarea afacerii în cazul pierderii unor angajați cheie;
  • Cererile în ceea ce privește salariile și bonificările;
  • Planuri de îmbunătățire și menținere a productivității și motivației echipei tale;

4. Marketing și vânzări 

Strategia de marketing va stabili modul în care intenționezi să atragi potențialii clienți. Și, totodată, să-i păstrezi. Aici te poți raporta la diferitele canale de marketing, fie ele offline sau online. Câteva exemple sunt rețelele de socializare, billboard-urile, reclamele plătite, etc. 

Partea de marketing și cea de vânzări sunt într-o relație permanentă. Cu cât îți vei promova produsul sau serviciul mai bine, cu atât probabilitatea de a vinde mai mult va fi mai mare. De aceea, e important să-ți setezi un buget pe care să-l folosești doar în acest scop.

Dacă ai un plan de afaceri bine pus la punct, afacerea ta ar putea avea succesîncă de la început. Cel mai probabil, începutul nu va fi deloc ușor în lipsa acestuia. Așadar, e important să stabilești care sunt punctele forte ale afacerii tale, dar și posibilele amenințări. De asemenea, trebuie să iei în considerare competiția, iar pentru asta trebuie să stabileștiacel lucru care te diferențiază și să profiți la maximum de el. 

sursă foto: unsplash.com 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa