4 sfaturi despre cum să mănânci mai sănătos

de WTA.ro

Un program alimentar sănătos nu înseamnă neapărat o dietă strictă, care să se simtă ca o adevărată povară. Multe dintre alimentele pe care le consumi deja zilnic conțin nutrienții necesari pentru a-ți menține sănătatea corpului. 

Chiar dacă ai o stare de sănătate bună la momentul actual, trebuie să fii mereu atent la ceea ce mănânci, astfel încât să nu o dezechilibrezi. Iată 4 sfaturi care te pot ajuta să identifici alimentele nutritive necesare pentru a-ți face un program alimentar sănătos și totodată pe gustul tău.

Consumă cât mai multe fibre

Fibrele ajută digestia, pot combate constipația, reglează nivelul de zahăr din sânge, reduc colesterolul și riscul apariției bolilor cronice.

Printre alimentele care conțin fibre se numără: 

  • Fructele (mere, fructe de pădure, avocado, banane);
  • Legumele (morcovi, broccoli, spanac, varză de Bruxelles);
  • Cerealele integrale (ovăz, orez brun, pâine integrală);
  • Leguminoaselele (linte, năut, fasole boabe, mazăre verde);
  • Nucile și semințele.

Așadar, pentru a începe ziua cu forțe proaspete, poți prepara un mic dejun hrănitor format dintr-un bol de iaurt natural amestecat cu seminte de in macinate și cu diverse fructe proaspete. Poți, de asemenea, să adaugi și o linguriță de miere pentru a-l îndulci, evitând astfel consumul de zahăr.

Hrănește-ți organismul cu vitamina D și calciu

Calciul este un mineral care ajută la menținerea sănătății oaselor și a dinților, contribuie la funcționarea corectă a inimii, a mușchilor și a sistemului nervos. Vitamina D contribuie și ea la sănătatea oaselor, totodată susținând sistemul imunitar și funcționarea corespunzătoare a mușchilor.

Poți încadra calciul în alimentația ta zilnică consumând:

  • Produse lactate (lapte, iaurt, brânză);
  • Legume verzi (spanac, broccoli);
  • Produse vegetale (lapte vegetal);
  • Fructe uscate;
  • Pește (sardine, somon).

În ceea ce privește încadrarea vitaminei D în alimentația ta zilnică, printre produsele pe care le poți consuma sunt:

  • Pește gras (somon, ton, macrou);
  • Gălbenuș de ou;
  • Ciuperci;
  • Alimente fortificate (cereale, lapte de vacă, iaurt).

Introdu potasiu în alimentație 

Potasiul este un mineral care ajută la menținerea echilibrului electrolitic (reglează echilibrul de apă din celule și din organism), reglează tensiunea arterială, reduce riscul apariției pietrelor la rinichi, îmbunătățește sănătatea oaselor, menține sănătatea sistemului nervos și a funcției musculare.

Printre alimentele bogate în potasiu se numără: fructele și legumele (banane, portocale, avocado, spanac, cartofi dulci, roșii), leguminoasele și nucile (fasole, linte, soia, migdale și alune de pădure) și produsele lactate.

Dacă suferi de o boală renală cronică, trebuie să fii atent la consumul de potasiu. Nivelul crescut de potasiu din sânge poate tulbura ritmul cardiac sau chiar să-ți provoace stop cardiac. Consultă medicul specialist, care îți poate recomanda cantitatea optima pe care o poți consuma.

Limitează consumul de zahăr

Consumul excesiv de zahăr poate crește riscul de obezitate, provoacă probleme dentare, crește riscul apariției diabetului de tip 2, determină creșteri rapide ale glicemiei, contribuie la apariția unor boli cronice și are efecte negative asupra sănătății psihice.

Pentru a-ți menține sănătatea corpului, încearcă pe cât posibil să limitezi consumul de zahăr, înlocuindu-l cu diverse alternative mai sănătoase. De exemplu, în loc să consumi băuturi dulci, bea mai bine apă și băuturi realizate din fructe proaspete și înlocuiește deserturile procesate cu cele care sunt făcute din fructe proaspete.

De asemenea, evită alimentele care conțin „sirop de porumb” sau „zaharuri adăugate”. Citește cu atenție fiecare etichetă înainte a consuma orice produs și încearcă să mănânci cât mai des mâncare gătită acasă, deoarece este mult mai ușor să limitezi în mod eficient zahărul din preparate.

În concluzie, poți mânca sănătos fără să pară că ai o dietă strictă și greu de respectat dacă introduci în dieta ta zilnică alimentele bogate în nutrienți în mod natural. Aplică sfaturile din acest articol, care te pot ajuta să identifici alimentele benefice organismului. 

Sursă foto: Shutterstock

Surse de documentare:

  • https://www.webmd.com/food-recipes/calcium-vitamin-d-foods – accesat la 9/1/2025;
  • https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/healthy-meals/art-20546806 – accesat la 9/1/2025;
  • https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/10-great-health-foods/art-20546837 – accesat la 9/1/2025;
  • https://www.healthline.com/nutrition/healthy-swaps#soda-alternatives – accesat la 9/1/2025;
  • https://www.healthline.com/nutrition/50-super-healthy-foods#grains – accesat la 9/1/2025.

Te-ar putea interesa