5 accesorii obligatorii pentru igiena ta orală

de WTA.ro

Sănătatea orală este un aspect extrem de important în societatea actuală. Mai mult decât atât, sănătatea orală are un impact puternic asupra sănătății aparatului cardio-vascular și a întregului sistem digestiv. Iată de ce ai neapărată nevoie, pentru o dantură impecabilă.

Periuța de dinți electrică

Periuța de dinți electrică nu este un moft – este o necesitate. E adevărat, oamenii se descurcă și cu periuțele clasice, dar periuța electrică are foarte importantul avantaj de a îndepărta mai eficient placa dentară, cu minimum de efort. 

Un periaj corect ar trebui să dureze minim trei minute și să abordeze fiecare dinte din toate unghiurile posibile. Manevrarea periuței trebuie făcută în mod corect, dacă îți dorești un rezultat bun. Iar numărul de persoane care au atenția și răbdarea de a face asta cu ajutorul unei periuțe clasice este relativ mic. 

Există reguli și în ceea ce privește modul de utilizare al periuței electrice, dar eficiența acesteia este crescută datorită tehnologiei pe care o încorporează. Studiile au demonstrat că persoanele care folosesc periuțe electrice au o sănătate orală mai bună decât cele care optează pentru periuțele clasice și au arătat o reducere cu până la 21% mai mare în cazul utilizării periuței electrice. 

Dușul bucal

Un dus bucal de calitate completează de minune eficiența periuței de dinți, fiind extrem de util în îndepărtarea plăcii bacteriene din spațiile interdentare. Spre deosebire de ața dentară, el reușește să abordeze și pungile gingivale parodontale, împiedicând înmulțirea bacteriilor și agravarea leziunilor. 

Unele studii consideră că eficiența dușului bucal este similară aței dentare; altele susțin că cele două nu se exclud și ar trebui utilizate complementar. Folosirea ambelor este, cu siguranță, cea mai practică metodă de a reduce încărcătura bacteriană orală.

Ața dentară

Folosirea regulată a aței dentare reduce semnificativ încărcătura bacteriană la nivel oral, în special în zonele greu accesibile periuței de dinți. De altfel, pentru spațiile interdentare, mai ales în cazul dinților foarte apropiați, ea nu poate fi înlocuită.

Cele mai citite articole

Folosirea aței dentare necesită un pic de îndemânare, de aceea este dificilă în cazul copiilor, mai ales a celor mici, și a vârstnicilor. Dar pentru persoanele apte reprezintă o etapă extrem de importantă a igienei orale. 

Pasta de dinți

Conform recomandărilor medicilor stomatologi, o pastă de dinți de calitate trebuie să conțină fluor și să fie aprobată pe piață. În ceea ce privește lista de ingrediente, e important ca aceasta să fie adaptată nevoilor utilizatorului:

  • Nitratul de potasiu și clorura de stronțiu sunt ingrediente regăsite în pastele destinate persoanelor cu sensibilitate dentară;
  • SLS (sodiu lauryl sulfat) este un ingredient controversat, care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, dar poate accentua sensibilitatea dentară și determina apariția ulcerelor gingivale;
  • Triclosan este un ingredient frecvent folosit pentru efectul antibacterian, dar se pare că are efecte negative în ceea ce privește dezvoltarea rezistenței bacteriene;
  • Xylitolul este util în prevenirea acumulării plăcii dentare. 

Apa de gură

Apa de gură nu înlocuiește, sub nici o formă și în nici o circumstanță, periajul dentar, dar este necesară pentru igiena cavității bucale. Printre efectele sale, enumerăm:

  • Contribuie la prevenirea afecțiunilor gingivale;
  • Este eficientă în reducerea și eliminarea halenei;
  • Previne apariția cariilor.

Apa de gură poate fi folosită în mai multe scopuri, în funcție de nevoile tale particulare privind sănătatea orală. Medicul stomatolog îți poate recomanda o variantă cu efect antibacterian, una cu un aport sporit de fluor sau una care să lupte eficient împotriva gingivitei. 

Folosirea apei de gură este cu atât mai mult recomandată în perioada sarcinii, când sănătatea orală poate avea un impact extrem de important asupra evoluției gestației și a sănătății mamei și viitorului bebeluș. O sănătate orală precară se asociază unui risc crescut de avort spontan și naștere prematură, conform studiilor. 

Sănătatea orală este foarte importantă pentru fiecare dintre noi. Nu o neglija!

Sursa foto: Shutterstock 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa