5 lucruri pe care să le știi pentru a trece cu bine prin schimbările adolescenței, ca părinte

de WTA.ro

Adolescența este o perioadă ce aduce mari schimbări fizice, emoționale și sociale. Copiii noștri drăgălași și inocenți își dezvoltă simțul identității de sine și propriile idei despre locul pe care îl ocupă în lume.

Schimbarea poate părea foarte bruscă: acum îl vezi că se distrează cu figurinele preferate, iar în clipa următoare își face griji cu privire la felul în care arată și devine tot mai interesat de rețelele de socializare.

Iată câteva lucruri pe care este bine să le știe părinții, atunci când copilul lor devine un adolescent.

  1. A fi rebel este o parte importantă a maturizării

Există o serie de motive pentru care adolescenții trec printr-o fază de rebeliune. Această fază are de-a face cu modul în care încep să perceapă lumea, dar și cu faptul că devin mai independenți.

Poate fi momentul în care nu mai acceptă să te ocupi tu de decorarea camerei sau de aprovizionarea cu rechizite pentru școală. Documentează-te și sugerează-i un site de unde ar putea să își aleagă un ghiozdan cool sau mobilierul și orice ține de amenajarea camerei sale, chiar dacă unele decizii pot părea extreme. În anii ce vor urma, te vei obișnui și cu alte alegeri neobișnuite.

Iar dacă adolescentul se ceartă cu tine mai mult decât cu celălalt părinte, ar trebui să te simți onorat; adesea, se va răzvrăti mai tare împotriva părintelui de care este cel mai apropiat.

  1. Prieteniile devin mai dificile, la această vârstă

Dacă al tău copil a avut un grup stabil de prieteni încă din școala primară, s-ar putea să crezi că acest lucru nu se va schimba pe parcursul adolescenței.

Însă adolescenții se schimbă mult și se alătură unor cercuri diferite, astfel încât s-ar putea să îți spună astăzi că un coleg este cel mai bun prieten, iar în ziua următoare, s-ar putea să îl ignore. Dramele vor fi la ordinea zilei.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face, în aceste situații, este să lași adolescentul să se descurce singur, dar să îi oferi timpul tău, în caz că va dori să-ți vorbească, și un sfat, dacă pare deschis la asta. 

  1.  Importanța monitorizării utilizării internetului

Cele mai citite articole

De la laptopul pentru teme la smartphone, există nenumărate moduri în care adolescentul poate accesa conținut nepotrivit, poate posta detalii personale sau poate face lucruri pe care părinții nu le-ar aproba. 

Deși poți adăuga control parental, poate fi greu să fii la curent cu noile aplicații, așa că este mai bine să vorbești cu adolescentul tău despre utilizarea responsabilă a internetului. De exemplu, ai putea să-i explici de ce nu este bine să posteze unele imagini sau păreri, să-i spui că nu întotdeauna oamenii sunt cine spun că sunt și să-l faci să înțeleagă că tot ceea ce postează rămâne stocat, chiar dacă șterge o postare.

  1. S-ar putea să aibă nevoie de o discuție despre relații

În timp ce la școală vor învăța elementele de bază ale educației sexuale și ale contracepției, depinde de părinți să își ghideze adolescenții în ceea ce privește primele relații.

De la consimțământ la mesajele explicite, există multe lucruri pe care adolescenții nu le învață la școală. Deși adolescentul tău s-ar putea să nu dorească să discute despre aceste lucruri, la momentul respectiv, fără îndoială va aprecia sfaturile tale.

  1. Importanța sprijinului constant în această perioadă a vieții lui

Este important să îi arăți adolescentului că ești acolo pentru a-i sprijini, chiar și atunci când face greșeli. Este, de asemenea, esențial să nu oscilezi între a-i fi alături și a te supăra pe el, atunci când nu ia cele mai bune decizii.

Emoțiile adolescenților sunt deseori precum un carusel, în timp ce încearcă să-și găsească locul în lume. Adesea, ei vor contesta comportamentele considerate acceptabile de către adulți. Acest lucru poate duce la conflicte și dezacorduri cu părinții sau profesorii.

Este firesc ca adolescenții să își asume riscuri, deoarece creierul lor este încă în curs de dezvoltare. O parte a acestei dezvoltări constă în a învăța să prevadă ce s-ar putea întâmpla, atunci când fac ceva riscant. Fiind alături de el cu un sfat, atunci când îl cere, și dispus să îl asculți, vei putea menține o relație apropiată cu adolescentul tău.

Așadar, atunci când copilul devine adolescent, rolul tău ca părinte începe să se schimbe. Vei deveni mai degrabă un ghid, decât un profesor. Astfel, este indicat să îl lași să ia cât mai multe decizii proprii, chiar dacă nu face întotdeauna cea mai bună alegere. Doar asigură-te că ești acolo să-i oferi sprijin, atunci când are nevoie.

Sursa foto: shutterstock.com

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa