5 metode de a preveni caderea parului la caini

de WTA.ro

Prietenul tău blănos din rasa canină nu are nevoie de foarte multe pentru a fi fericit. El are nevoie în primul rând de atenția și de dragostea ta, de hrană și apă și vizite periodice la cabinetul veterinar pentru control și vaccinări.

Aceste lucruri îi asigură câinelui tău o viață fericită și sănătoasă de-a lungul timpului, dar în funcție de rasa și materialul genetic pe care acesta îl posedă, de istoricul medical al acestuia și sub influența unor factori externi diverși pot apărea probleme precum căderea blănii.

Căderea blănii la câini este normală în anumite perioade ale vieții acestora și într-o anumită măsură, dar există cazuri destul de dese în care acest fenomen scapă de sub control și devine problematic atât pentru stăpân cât și pentru animalul de companie.

Îți prezentăm care sunt motivele care stau la baza acestui fenomen și 5 metode de a preveni căderea părului la câini.

Motive și tipuri de năpârlire

Sursa Foto: Pixabay

Năpârlirea la câini este un fenomen sezonier natural și normal atâta timp cât se încadrează în anumiți parametrii și nu observi alte semne de boală pe care cățelul tău le-ar putea avea.

Năpârlirea sezonieră

Sursa Foto: Pixabay

Apare de regulă de două ori pe an și este procesul natural prin care câinele își adaptează blana la condițiile de temperatură. Acest fenomen are loc la sfârșitul primăverii și la sfârșitul toamnei, iar durata de năpârlire și cantitatea de păr pierdut de câinele tău diferă în funcție de rasă și tipul de blană pe care îl are.

Nu există o regulă generală care să spună ca cât năpârlește fiecare rasă de câine, dar în cazul câinilor cu blană scurtă nu este la fel de evidentă năpârlirea pentru că părul pierdut nu este la fel de vizibil ca în cazul părului cu o lungime mai mare sau cu fire mai groase.

Afecțiuni care afectează blana câinelui

Sursa Foto: Pixabay

Există o serie de afecțiuni ale pielii unui câine care pot provoca o năpârlire excesivă și care necesită ajutor medical și îngrijire specială.

Unele dintre cele mai comune boli de piele ale câinilor

  • Dermatita piotraumatică
    • Furunculoza punctelor de presiune
    • Foliculita la rasele de câini cu păr scurt
    • Râia sarcoptică sau demodectică
    • Paraziți

Poți preveni apariția acestor boli prin vizite regulate la frizerie cu câinele tău și prin toaletarea regulată efectuată acasă conform indicațiilor primite la salonul canin.

Dacă totuși câinele tău prezintă pete în care părul lipsește, iritații, roșeață, cojițe sau alte semne anormale trebuie să te prezinți cu prietenul tău patruped la clinica veterinară și să soliciți ajutor specializat.

5. Protejează-ți câinele de alergii

Sursa Foto: Pixabay

Mulți oameni sunt surprinși să afle că alergiile pot fi o cauză destul de comună a căderii părului câinelui. Ele pot provoca tot felul de probleme, de la inflamații la iritare, care pot duce în cele din urmă la probleme ale pielii și ale părului.Soluția este destul de evidentă: va trebui să elimini alergenii așa cum ai face asta pentru tine.

Alergiile pot fi sezoniere precum cea la polen sau mucegai. În multe alte situații este imposibil să izolezi câinele total, dar poți ajuta cel puțin la îmbunătățirea situației.

De asemenea, este o idee bună să te asiguri că mâncarea pentru câine este sănătoasă și fără alergeni obișnuiți, precum grâu, soia și porumb.

4. Hrană sănătoasă

Sursa Foto: Pixabay

Starea de sănătate a câinelui tău vine din interior și este vizibilă la exterior, iar acest lucru este valabil și invers, adică atunci când ceva este în neregulă cu câinele tău acest lucru va fi vizibil și la exterior.

Calitatea hranei pe care o consumă câinele tău influențează năpârlirea acestuia. Dacă observi că părul prietenului tău cade excesiv asigură-te că nu este din cauza dietei alimentare și întreabă medicul veterinar cu ce poți suplimenta dieta lui pentru a-l ajuta.

3. Hidratarea

Sursa Foto: Pixabay

Una dintre cele mai comune cauze ale căderii părului este lipsa de hidratare care rezultă într-o piele uscată și implicit un fir de păr uscat care va cădea cu ușurință. Asigură-te că prietenul tău patruped are mereu la dispoziție apă proaspătă și curată să bea.

Pentru o hidratare suplimentară, așa cum este și în cazul oamenilor, poți folosi un umidificator pentru casă. Hidratara blănii și a pielii câinelui se va realiza astfel atât din interior, cât și din exterior.

2. Salonul de frizerie canină

Sursa Foto: Pixabay

Oamenii de acolo sunt experți și pe lângă faptul că vor face minuni pentru blana câinelui tău și îți vor da și indicații exacte despre cum să-ți îngrijești prietenul acasă. Ei pot identifica mai rapid orice fel de problemă legată de pielea și blana animalului tău de companie.

1. Periatul constant

Sursa Foto: Pixabay

Periatul câinelui nu este un moft, ci o necesitate pentru ambele tabere. Câinele tău are nevoie de periere pentru a scăpa de surplusul de blană care cade și rămâne încâlcit, iar pentru tine este mult mai ușor să menții casa curată.

Periatul, pe lângă eliminarea părului masează pielea și stimulează circulația la nivel local ceea ce poate reduce în timp căderea părului. Dacă nu poți peria câinele în fiecare zi, este indicat să faci asta măcar o dată la 3 zile.

Dincolo de faptul că năpârlirea animalului de companie este neplăcută pentru tine ca stăpân, ea poate fi incomodă și pentru animal. Urmărește aspectul părului și al pielii câinelui, dar și comportamentul acestuia pentru a te asigura că nu dezvoltă o boală de piele și folosește metodele enumerate mai sus pentru a preveni episoadele de năpârlire intensă.

Surse:

Te-ar putea interesa