5 plante benefice pentru calmarea pielii sensibile și iritate

de WTA.ro

Persoanele care se confruntă cu probleme dermatologice specifice pielii sensibile înțeleg cel mai bine importanța utilizării produselor potrivite. Cercetătorii sunt de părere că pielea sensibilă are cel mai mult de câștigat de pe urma tratamentelor pe bază de plante și extracte naturale. Multe dintre acestea conțin ingrediente cu proprietăți calmante, care pot ameliora simptomele anumitor afecțiuni dermatologice și pot contribui chiar la vindecarea lor.

Plantele și extractele naturale sunt ingrediente esențiale pentru îngrijirea pielii și le întâlnim într-o mulțime de produse, atât sub formă de creme, cât și de tincturi, geluri sau uleiuri.

Acestea sunt bogate în antioxidanți, care ne pot proteja pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete și pot încetini procesul de îmbătrânire prematură. Proprietățile antiinflamatorii contribuie la buna funcționare a barierei cutanate, care ajută la menținerea unui nivel optim de hidratare pentru ten. Iată mai jos cinci plante pe care le poți include în rutina zilnică de îngrijire a tenului sensibil.

Plante pe care să le introduci în rutina de îngrijire zilnică pentru pielea sensibilă

Produsele pe bază de plante sunt potrivite pentru toate tipurile de piele. În ceea ce privește ameliorarea disconfortului cauzat de problemele pielii sensibile, poți folosi următoarele plante:

Gălbenelele

Această plantă are capacitatea de a vindeca mai repede rănile și cu siguranță ai folosit-o în unguente pentru diverse tăieturi sau zgârieturi. Gălbenelele, sau calendula, sunt apreciate și pentru proprietățile antioxidante și de calmare a pielii sensibile și iritate. Compușii pe care îi conțin stimulează fluxul sangvin și de oxigen în zona vătămată, ceea ce încurajează formarea de țesuturi noi. Calendula este considerată utilă datorită cantităților însemnate de flavonoide, antioxidanți naturali care ne protejează celulele de moleculele instabile cunoscute drept radicali liberi. Alte proprietăți importante care merită menționate sunt cele antifungice, inclusiv contra tulpinilor de ciuperci Candida.

Aloe vera

Cele mai citite articole

Gelul de aloe vera se numără printre cele mai utilizate ingrediente naturale pentru tratarea problemelor de piele. Planta conține vitaminele A, B9, B12 și C. Proprietățile antiinflamatorii și non-iritante sunt ideale pentru tenul sensibil care se confruntă cu coșuri și alte tipuri de imperfecțiuni, cum ar fi roșeața sau petele pigmentare. În plus, gelul de aloe vera conține în proporție de peste 95% apă, asigurând astfel un nivel optim de hidratare, ceea ce poate contribui chiar și la reducerea volumului și numărului de riduri și linii fine.

Mușețelul

Această plantă conține antioxidanți naturali extrem de puternici, prietenoși cu tenul sensibil, ce pot contribui la regenerarea pielii, minimizarea porilor și uniformizarea nuanței. Proprietățile sale antiinflamatorii îl fac util pentru a reduce roșeața și semnele de iritație, pentru a combate acneea și eczema și a calma pielea arsă de soare. Mușețelul are și proprietăți antiseptice și antibacteriene, ceea ce îl face potrivit pentru tratarea rănilor, în special în zonele cu piele sensibilă.

Ceaiul verde

Extractul de ceai verde este folosit pentru îngrijirea pielii de milenii, datorită abundenței de vitamine, inclusiv B2 și E, care sunt esențiale pentru un ten sănătos. Acestea susțin producerea de colagen, pentru o piele mai fermă, cu aspect întinerit. Ceaiul verde are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene pentru piele, fiind un aliat de încredere pentru reducerea semnelor de acnee, tratarea iritației și uniformizarea nuanței, pentru un ten radiant. Prezența cofeinei și a vitaminei E contribuie, de asemenea, la reducerea aspectului cearcănelor și asigură nivelul optim de hidratare, pentru a întări bariera naturală a pielii.

Trandafirul

Lumea îl admiră în buchetele elegante, însă beneficiile sale pentru piele nu sunt deloc de ignorat. Trandafirul este folosit pentru o mulțime de probleme dermatologice, însă este cel mai eficient în hidratarea pielii uscate. Persoanele cu tenul sensibil, predispus la acnee sau exces de sebum pot beneficia de pe urma proprietăților astringente și antiseptice ale trandafirului. Acesta ajută la diminuarea producției de sebum, la reducerea apariției coșurilor și la calmarea pielii iritate, mulțumită ingredientelor antiinflamatorii. Mai mult decât atât, studiile recente au dovedit și capacitatea uleiului de trandafir de a vindeca rănile minore.

Produsele ce conțin extracte din plante și ingrediente naturale dovedesc prin studii convingătoare că sunt eficiente în aplicările topice, direct pe piele. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să ceri părerea unui medic dermatolog înainte de a le folosi. Chiar dacă aceste produse sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, anumite persoane pot fi alergice.

Sursa foto: Freepik

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa