5 reguli importante pentru îngrijrea părului vara

de WTA.ro

Soarele are multiple beneficii pentru sănătatea noastră, dacă ne bucurăm de el cu măsură. Şi, de sigur, cu factor de protecţie. Avem nevoie de aceste „limitări”, pentru că razele ultraviolete au efecte nocive asupra pielii, dar şi asupra părului. Studiile arată că trei zile de expunere la soare fac ca celulele firului de păr să fie fragile, iar podoaba capilară să arate uscată și casantă.

De asemenea, apa sărată şi clorul sunt alţi factori care îşi lasă vara amprenta asupra părului nostru. Şi nici umiditatea excesivă din aer nu ne este benefică.

Transpirația excesivă și praful din timpul verii cresc problemele părului. Ele vin la pachet cu mătreață, vârfuri despicate, supraîncălzire și căderea părului. Căldura verii usucă scalpul şi afectează rădăcina firului de păr. Soarele ne poate „arde” părul, schimbă culoarea natural şi o deteriorează/estompează pe cea obţinută prin vopsire.

Ce puteţi face pentru a vă proteja părul în anotimpul cald?

Cele mai citite articole

 5 sfaturi pentru îngrijirea părului vara

Iată ce măsuri de îngrijirea parului ar trebui să aplicăţi vara:

  1. Tăiaţi vârfurile. Începeţi vara cu o mică tunsoare. Nu ne referim la o schimbare de look, ci la scurtarea vârfurilor. Potrivit experţilor, părul chiar crește mai repede vara. Acest lucru se datorează faptului că există mai multe fire de păr în stadiul anagen (de creștere) la sfârșitul primăverii şi verii decât în timpul sezonului rece.
  2. Protejaţi-l de soare. Faceţi-vă un obicei zilnic din a aplica un produs de îngrijire a părului care conține filtre UV. Aceste produse pot fi sub formă de spray, gel sau cream şi au rolul de a proteja părul împotriva daunelor provocate de soare și de a-i menţine culoarea. Dacă petreceți mult timp în aer liber, purtați o pălărie cu boruri largi. Pe lângă păr, pălăria vă va proteja și scalpul și urechile, zone vulnerabile la cancerul de piele.
  3. Umeziţi părul înainte de a intra în apă. Dacă aveţi părul deja ud, nu va mai absorbi atât de multă apă sărată sau substanțe chimice. De asemenea, după ce aţi ieşit din apa mării sau a piscinei, este întotdeauna o idee bună să încercați să vă clătiți părul. Dacă nu există un duș în apropiere, păstrați la îndemână o sticlă cu pulverizator umplută cu apă proaspătă.
  4. Folosiţi șampon și balsam hidratante. Pe parcursul verii, probabil că veţi simţi nevoia să vă spălaţi părul mai des. Este foarte important să urmaţi un tratament de hidratare intensă. În plus, specialiştii sugerează ca, o data pe săptămână, să folosiţi un şampon de clarificare – întâlnit şi sub denumirea de purificare, detoxifiere sau curățare profundă ori anti-reziduuri – pentru a elimina acumularea de produse și substanțe chimice.
  5. Săriți peste tratamentul termic. Cel puțin o dată pe săptămână, dăți-i părului o pauză de la foen, placă, ondulator, respectiv de la tot ce presupune căldură. Dacă vă veţi strânge părul peste noapte într-un coc sau îl veţi împleti puteţi beneficia de un păr ondulat, tip “beach waves”, fără a-l mai supune tratamentului termic.

Trucuri pentru un păr frumos şi sănătos

Pentru o podoabă capilară de invidat, mai puteţă să:

  • vă prindeţi părul în zilele caniculare. O coadă sau mai multe, împletite sau nu, ori poate prins în coc, indiferent de modul în care este părul prins, scalpul va transpira mai puţin decât dacă vă lasaţi podoaba capilară liberă.
  • vă hidrataţi coroespunzător. O parte din lichidele consumate va ajunge şi la păr, menţinandu-l sănătos şi hidratat.
  • nu vă spălați părul mai des de 2-3 ori pe săptămână. Scalpul vostru produce uleiuri natural, care au rolul de a vă hrăni și proteja părul. De fiecare dată când vă spălați părul, aceste uleiuri sunt îndepărtate, iar scalpul va încerca să compenseze producând mai multe uleiuri. Astfel, veţi intra într-un cerc vicios. Cu cât veţi spăla părul mai des, cu atât se va îngrăşa mai mult.
  • evitați apa fierbinte. Aceasta dăunează părului, stimulând în același timp scalpul să producă mai mult ulei. Nu folosiţi nici o apă prea rece. Ea va împiedica curățarea excesului de ulei de pe păr. Dar, după ce l-aţi spălat cu o apă potrivit de caldă, spre final, clătiţi părul cu un jet de apă mai rece. Aceasta va ajuta la închiderea cuticulelor părului, iar părul va fi mai hidratat şi mai strălucitor.
  • vă purtaţi blând cu părul umed, pentru că este mai delicat și mai fragil decât părul uscat. Pentru început, nu frecați părul cu prosopul pentru a-l usca. De asemenea, cât este ud nu-l periaţi. Un pieptăn cu dinți rari este o alternativă mult mai sigură pentru a-l descurca.

alegeți un șampon și un balsam cu ingrediente de calitate. Evitaţi sulfaţii, parabenii, ftalații şi parfumurile. Ingrediente benefice: uleiuri vegetale (de măsline, cocos, jojoba etc.), unturile de plante (de mango, shea, cocos), keratina hidrolizată (o proteină care se găsește în mod natural în piele și păr).

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa