5 retete culinare traditionale de Paste, din diferite tari ale lumii

de WTA.ro

In intreaga lume, o varietate de feluri de mancare sunt preparate pentru a marca sarbatorirea Pastelui. In timp ce romanii pregatesc pasca sau traditionalul drob de miel, care mai nou a fost „reinventat”, vezi reteta drob de pui, in alte colturi ale lumii sunt preferate preparate din sunca sau peste, ori supa de miel.

Iata cateva dintre preparatele traditionale Pastelui in diferite tari ale lumii:

  1. Fanesca – Supa de Paste din Ecuador

Fanesca este o ciorba  traditionala din Ecuador care este pregatita doar o data pe an, de Paste. Aceasta supa speciala este facuta cu bacalao, adica cod sarat, dovlecel, fasole fava, chocho, porumb, mazare, fasole proaspata, orez, ceapa, usturoi, chimen, achiote, alune, lapte, smantana si branza. Ingredientele exacte variaza de la o regiune sau familie la alta.

2. Kulich – cozonacul din Rusia si Ucraina

Asemanator ca forma si aroma cu panettone-ul italienesc, kulich-ul este cozonacul rusesc preparat cu ocazia Pastelui. Acesta este acoperit cu condimente aromate, fructe uscate si coaja de citrice. 

Toti rusii cunosc painea aceasta dulce de forma cilindrica care se imparte simbolic tuturor celor din casa dupa ce a fost binecuvantata de preot. Kulich se afla undeva la granita dintre paine si desert, semanand cu aluatul de cozonac. Reteta de baza cunoaste imbunatatiri de la familie la familie, insa peste tot contine de obicei nuci, stafide si coaja de portocale confiate.

3. Fesikh

Pentru a obtine preparatul, pestele – lumanarica este uscat la soare si apoi lasat in sare chiar si un an. Daca nu este bine facut, preparatul se poate dovedi letal din cauza substantelor otravitoare care se gasesc in peste.

Produsul, considerat esential pentru sarbatoarea primaverii, poate provoca botulism, de aceea multe persoane ajung de urgenta la spital, otravite cu acest peste partial putrezit.

4. Casatiello

Este un preparat napoletan specific Pastelui. Un fel de pasca traditionala napoletana, care poate fi atat sarata cat si dulce. Reteta traditionla presupune ca aluatul sa fie cat mai simplu, cu faina, apa, sare si untura, si sa fie umpluta cu cascaval si salam.

5. Bacalhau à Gomes de Sá

Codul uscat si sarat este ingredientul principal in multe feluri de mancare pretuite de brazilieni. Pentru ca astazi codul uscat si sarat este un ingredient destul de scump, el este rezervat unor ocazii speciale.

„Bacalhau à Gomes de Sá” sau  „Cod sarat cu cartofi si masline” este un fel de mancare traditionala din Portugalia pe care Brazilia a decis sa o  imprumute. Este un fel de mancare care foloseste foarte putine ingrediente, dar necesita ceva mai mult timp pentru ca codul sarat trebuie sa fie inmuiat cel putin cu 24 de ore inainte. „Bacalhau à Gomes de Sá” se serveste in duminica Pastelui.

Te-ar putea interesa