5 scule electrice care nu trebuie sa lipsească din atelierul tău

de WTA.ro

Sculele electrice au devenit accesorii indispensabile în orice atelier, indiferent de profilul de activitate. Chiar și meșterii amatori care și-au încropit câte un mic atelier acasă sunt mereu la curent cu cele mai noi modele de scule electrice, așa că e firesc să te intereseze subiectul dacă vrei să-ți deschizi și tu propriul atelier.

Pentru a-ți da o mână de ajutor, am făcut un mic inventar al celor mai importante scule necesare într-un atelier, care poate constitui un punct de pornire pentru viitoarele tale achiziții. 

Mașina de găurit și înșurubat

Aceasta este una din cele mai cunoscute și mai des utilizate scule electrice care pot fi comandate de aici, dat fiind faptul că are aplicabilitate în diferite domenii.

Cu ajutorul său, poți da găuri în diferite materiale precum lemnul, betonul cărămida sau materialele plastice, iar datorită funcției de înșurubare, poți fixa diferite piese și componente.

Modelele existente pe piață sunt specializate pe una dintre cele două funcții, diferența fiind dată de turația maximă. Astfel, în timp ce modelele adaptate pentru găurire au o turație de peste 3.000 de rotații pe minut, cele destinate în special operațiunilor de înșurubare, nu depășesc 2.500 de rotații pe minut, însă dispun de mai multe trepte de reglare a cuplului de strângere.

Fierăstrăul electric

Operațiunile de tăiere a diferitelor materiale pot fi realizate rapid și cu mai multă precizie doar cu ajutorul unui fierăstrău electric. Alegerea unei astfel de scule se face ținând cont în primul rând de specificul activității atelierului, întrucât există mai multe tipuri de fierăstraie electrice, adaptate pentru diferite operațiuni.

Astfel, putem vorbi de fierăstraie circulare, fierăstraie pendulare, fierăstraie cu bandă și fierăstraie alternative, la care se adaugă și mașina de debitat metal.

Cele mai citite articole

În afară de tipul de fierăstrău care se potrivește nevoilor tale, trebuie să mai ai în vedere regimul de utilizare, puterea motorului, turația, diametrul discului, precum și accesoriile cu care acesta poate fi echipat.

Polizorul

Polizorul electric este o sculă multifuncțională, ce poate fi folosită pentru ascuțire, șlefuire, îndepărtarea urmelor de rugină și de vopsea, rectificarea cordoanelor de sudură, înlăturarea bravurilor și a adaosului de prelucrare. De asemenea, polizorul poate fi folosit pentru a tăia diferite materiale, dar și pentru a lustrui piese și suprafețe.

Și de această dată, putem vorbi de mai multe tipuri de scule din categoria polizoarelor, cele mai des folosite fiind polizorul unghiular, polizorul drept și polizorul de banc.

Suflanta cu aer cald

O astfel de sculă poate fi folosită atât în atelier cât și în diferite activități casnice. Ca aspect, multe modele pot fi ușor de confundat cu un uscător de păr, mai ales că și principiul de funcționare este oarecum similar. Elementele principale sunt rezistențele care se încălzesc datorită electricității și motorul care suflă cu putere aerul încălzit.

Atât temperatura, cât și debitul jetului de aer, pot fi reglate, astfel încât suflanta să poată fi folosită în siguranță pe mai multe tipuri de material, fără a le deteriora.

Rindeaua electrică

Dacă activitatea ta se axează pe prelucrarea lemnului, rindeaua electrică este una dintre primele scule cu care trebuie să îți dotezi atelierul. Aceasta are numeroase utilizări, începând cu îndreptarea și netezirea suprafețelor din lemn, până la modelarea pieselor de mobilier și ajustarea plăcilor de parchet sau a grinzilor.

Dacă lucrezi cu bucăți mari de lemn, ai nevoie de o rindea electrică staționară, în timp ce pentru prelucrarea pieselor mai mici, rindeaua electrică mobilă reprezintă o opțiune mai bună.

În funcție de specificul activități atelierului, lista sculelor electrice poate fi completată cu un ciocan rotopercutor, o mașină de carotat, o mașină de șlefuit sau o mașină de lustruit și polișat. De asemenea, nu pot fi trecute cu vederea paratele de măsurat electrice, care sunt mult mai precise și ușor de utilizat decât cele clasice.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa