5 sfaturi despre cum să alegi școala potrivită pentru copilul tău

de WTA.ro

5 sfaturi despre cum să alegi școala potrivită pentru copilul tău

Educația școlară ajută la formarea copiilor ca indivizi, iar în calitate de părinte, alegerea școlii este o decizie importantă pentru care trebuie să ții cont de mai multe aspecte. Iată 5 sfaturi care te pot ajuta să alegi școala potrivită pentru copilul tău.

Alege tipul școlii

Înainte de a începe căutările, trebuie să ai în vedere dacă îți dorești o școală privată sau una de stat. Dacă alegi o școală privată, stabilește un buget pe care ești dispus să-l aloci și în care te poți încadra, incluzând atât taxa acesteia, cât și alte cheltuieli (mâncare, activități extrașcolare, manuale, rechizite etc). De asemenea, verifică ce include taxa pe care o percepe instituția de învățământ.

Gândește-te ce fel de pregătire îți dorești pentru copilul tău

În prezent există numeroase variante din care poți alege, în special în orașele mari. Așadar, gândește-te dacă îți dorești o școală cu predare în limba engleză sau română, dacă vrei să aibă un regim mai exigent sau mai permisiv, să fie specializată pe un anumit domeniu etc. După ce ai fixat aceste aspecte, caută câteva variante și analizează-le în detaliu.

De exemplu, dacă optezi pentru o scoala internationala Bucuresti, trebuie să iei în calcul programa, programul, regulile, aspirațiile. Cu alte cuvinte, dacă îți dorești o școală care nu funcționează după regimul clasic prezent în sistemul de învățământ din România, ai nevoie să te documentezi. De asemenea, este important să te interesezi de modalitatea prin care au loc evaluările și examenele finale.

Verifică nivelul școlii

Dacă ești în căutarea unui liceu, trebuie să te interesezi în legătură cu gradul de dificultate și nivelul pe care îl au ceilalți copii. Așadar, analizează pregătirea pe care o are copilul tău, deoarece în acest caz, media examenelor de la finalul școlii generale este un factor eliminatoriu și o piedică în a putea alege școala dorită.

Cele mai citite articole

De asemenea, există posibilitatea în care copilul va intra la acea școală, dar nu poate ține pasul cu pretențiile și regulamentul pe care le impune conducerea. Din acest motiv, este important să fie o alegere comună și gândită din mai multe perspective.

Interesează-te în legătură cu facilitățile pe care le oferă școala

În ceea ce privește facilitățile, ai nevoie să știi ce oferă instituția, pe lângă programa generală. În funcție de preferințele și nevoile copilului, descoperă dacă are acces la o bibliotecă bogată (aprovizionată atât cu materiale în limba română, cât și în alte limbi străine), formatul școlii (dacă este în format clasic sau digital), activități extrașcolare, ateliere de dezvoltare personală, ajutor medical adecvat, cantină (meniu avizat de un nutriționist), cămin (dacă vii din provincie și cauți o școală într-un oraș mai mare și mai dezvoltat) etc.

Identifică aspirațiile și dorințele copilului tău

Atunci când alegi educația potrivită pentru copilul tău, indiferent că este școala primară, generală sau liceu, observă talentele lui. Dacă nu-și cunoaște bine aspirațiile în așa fel încât să-ți comunice dorințele proprii, încearcă să identifici abilitățile pe care le are în viața de zi cu zi. Astfel, dacă de exemplu este bun la pictură, poți găsi o școală prin intermediul căreia poate performa în acest domeniu.

În schimb, dacă aspirațiile sunt vizibile, ține cont de ceea ce își dorește, pentru a-i putea oferi un mediu în care să își poată dezvolta talentele și să practice ceea ce îi place.

Instituțiile de învățământ private sau de stat trebuie alese cu grijă. În selectarea acestora, există câteva aspecte esențiale de care trebuie să ții cont. Aplică sfaturile din acest articol, care te pot ajuta să alegi școala potrivită pentru copilul tău.

Sursă foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa