5 sfaturi pentru a reduce cu adevărat deșeurile acasă

de WTA.ro

Pentru că ecologia ne preocupă pe toți, este timpul să reducem deșeurile, pentru a ne proteja propria sănătate, dar și pe cea a planetei. Nu aștepta ca tomberonul să fie plin ochi, eficientizează consumul, sortează, reciclează, pe scurt, redu cu adevărat deșeurile! Iată 5 idei care îți vor permite să te angajezi într-un stil de viață în care risipa este redusă la minimum.

1. Refuză lucrurile de care nu ai nevoie

Prima idee pe care o poți pune în practică este de a refuza să te lași angrenat într-o logică automată a consumului. Actul de consum trebuie să devină un gest chibzuit, în loc ca shoppingul să fie un hobby. Întrebarea corectă pe care să ți-o pui de fiecare dată este dacă următoarea achiziție pe care urmează să o faci este o nevoie reală sau, mai degrabă, o dorință trecătoare. Evită achizițiile compulsive sau care răspund la un efect de modă. Cumpără lucruri cu adevărat utile și asigură-te că sunt durabile în timp.

2.. Fii organizat

Înainte de a face cumpărături, verifică atent cămara, frigiderul și fiecare dulap. O mobila bucatarie atent gândită te va ajuta să fii mereu organizat și să ai lucrurile la locul lor. Înainte de a pleca la cumpăraturi fă o listă cu articolele de care dispui și una cu produsele de care ai nevoie. Astfel, în loc să improvizezi la cumpărături, vei evita achizițiile compulsive care duc la risipa de alimente sau produse. 

Odată ajuns în magazin, asigură-te că respecți lista de cumpărături și nu ceda diferitelor tentații și promoții. Acestea te împing să cumperi în cantități mai mari lucruri pe care, până la urmă, nu ți le dorești cu adevărat. Evită și cumpărăturile pe stomacul gol, pentru că foamea ne determină să cumpărăm mai mult. În concluzie: mergem la cumpărături cu stomacul plin și o listă întocmită de mână, cu pricepere.

3. Renunță la recipientele de unică folosință

Trăim într-o eră în care punga de plastic este rară (din fericire), dar există încă prea multe ambalaje care ne umplu coșurile de gunoi. Pentru a scăpa de aceste articole voluminoase, facem cumpărături cu propriile recipiente (acolo unde acest lucru este posibil), fie că sunt sticle reutilizabile, plase de cumpărături, cutii de ouă sau borcane de sticlă. Acasă, schimbă sticlele de apă din plastic cu unele cu filtru sau din sticlă, pe care le poți umple atunci când este necesar.

4. Depozitează în borcane de sticlă

Acest sfat, care are ca scop reducerea deșeurilor, îți va permite și să adopți una dintre marile tendințe ale momentului și anume depozitarea alimentelor uscate în borcane de sticlă. Așadar, nu uita să păstrezi diferitele borcane care conțin murături și alte legume. Odată curățate și uscate, aceste borcane de sticlă vor fi perfecte pentru păstrarea migdalelor, biscuiților, condimentelor etc. Lasă-le la vedere, pe suprafața de lucru sau pe un raft, pentru un efect decorativ reușit. 

5. Folosește pungi de cumpărături din material textil

Gențile de cumpărături din material textil sunt aliații esențiali pentru zero deșeuri. Când nu le folosești, se depozitează ușor și ocupă puțin spațiu. Sacoșele textile sunt acum decorate cu modele și culori diferite și au devenit un adevărat must have, mergând până acolo încât au înlocuit ghiozdanele elevilor, precum și gențile de plajă sau chiar gențile de mână. Avantaj suplimentar: gențile de cumpărături din material textil sunt foarte rezistente și, prin urmare, le poți folosi pentru un timp îndelungat.

Este posibil să ai mai multe motive pentru a produce mai puține deșeuri și a reduce gunoiul: ecologic (mediul spune mulțumesc), economic (cheltuim mai puțin) și practic (economisim timp pentru ceea ce contează). Oricare ar fi motivele tale, important este să faci lucruri mici în fiecare zi, pentru că fiecare gest mărunt contează.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa