5 sfaturi pentru o recrutare online de succes

de WTA.ro

Deși procesul de recrutare online este pus în aplicare în tot mai multe companii, nu toate au depășit această etapă importantă din domeniul resurselor umane. Cu toate acestea, din cauza crizei de sănătate de la nivel mondial, recrutarea online devine o necesitate. Iată câteva sfaturi pentru organizarea unui proces de recrutare online de succes. 

O ofertă de muncă atractivă

O ofertă de muncă este primul contact între compania pe care o conduceți și candidat. Trasmite ceea ce căutați, dar prezintă și o imagine de marcă pozitivă, încât aceasta este foarte importantă pentru găsirea candidatului ideal. Este recomandat ca oferta de muncă să fie definită în mod clar și precis. Colectați toate informațiile necesare pentru a vă scrie oferta: termeni, obiective ale misiunii, profilul de angajat căutat etc. Dacă este vorba despre o poziție tehnică, este util să vă consultați în prealabil cu echipa relevantă pentru a identifica termenii cheie potriviți. Textul ofertei trebuie să fie concis, aerisit și plăcut de citit, deși mesajul este unul informativ. Vorbiți direct cu candidatul, de parcă l-ați avea în față, evidențiați rapid beneficiile locului de muncă într-un mod original, adică acele avantaje ale poziției și ale companiei pe care concurența nu le scoate în față de obicei.

Canalele de distribuție

Odată ce oferta de muncă este redactată, tot ceea ce trebuie să faceți este să o distribuiți, iar în acest sens trebuie să profitați de toate canalele disponibile. Trebuie să știți că în procesul de promovare a companiei, rețelele de socializare online sunt o modalitate simplă de a spori vizibilitatea ofertei de muncă. Dacă oferta se adresează unui public foarte specific, platformele cu anunțuri sunt și ele potrivite. Însă internetul este insuficient în ceea ce privește distribuția ofertei de muncă. Una dintre cele mai simple metode de a găsi candidatul ideal este să apelezi la servicii de recrutare personal, pentru că astfel procesul este simplificat, multe dintre etapele angajării fiind rezolvate de astfel de companii. 

Interviuri 100% online

Un alt pas important în procesul de recrutare este realizarea online a diferitelor etape ale interviurilor și testelor. Interviul în urma căruia se evaluează motivația candidatului poate fi făcut cu ușurință prin videoconferință. Iar această etapă poate fi organizată de dumneavoastră sau de o firmă specializată. La fel, multe teste tehnice, exerciții de simulare, teste de nivel de limbă sau de programe pot fi făcute online. După parcurgerea acestor etape poate să mai aibă loc un interviu final, decisiv, tot online.

Umanizarea procesului de recrutare

Cele mai citite articole

Criza sanitară a evidențiat necesitatea oamenilor de a se concentra pe abilități precum autonomia, motivația și flexibilitatea. Telemunca și programele hibrid vin cu noi provocări în ceea ce privește gestionarea resurselor umane. Dincolo de abilitățile profesionale specifice necesare ocupării unei poziții sunt și trăsături care înainte nu erau luate în considerare aproape deloc, precum o mare capacitate de adaptare, o ușurință în gestionarea muncii la distanță sau în ceea ce privește tehnologia. De cealaltă parte, este momentul perfect pentru a arăta deschiderea și latura umană a companiei dumneavoastră, prin gesturi precum programe flexibile, care facilitează echilibrul între muncă și familie, oferirea de echipamente specializate sau de mobilier ergonomic de birou, pentru a fi pe deplin operațional de la distanță.

Integrarea noului angajat

Ultimul pas în recrutare este integrarea noului angajat, iar acest proces poate fi complex dacă are loc online. În mod tradițional, integrarea unui nou angajat se face prin diverse obiceiuri informale din companie, în timpul pauzelor de prânz, la aparatul de cafea, după serviciu. Unele practici, precum prezentarea echipei într-o videoconferință, pot fi puse în aplicare pentru a accelera integrarea, care este esențială pentru bunăstarea și productivitatea angajaților. 

Într-o perioadă de criză, toată lumea se confruntă cu incertitudini, atât pe plan personal, cât și profesional. O atitudine mai degrabă umană și sinceră manifestată în timpul procesului de recrutare online poate face o mare diferență, pentru că viitorul nu este doar digital, ci și bazat pe relații.

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa