ATV-ul sau SSV-ul sunt ambele vehicule menite să fie folosite pe diverse tipuri de teren, în special off-road, în scopuri utile sau de agrement. Dacă îți plac plimbările în natură și ai făcut o pasiune din a explora traseele accidentate alături de prieteni, cel mai probabil deții deja un ATV potrivit nevoilor, preferințelor și experienței tale. Iar dacă nu ți-ai achiziționat încă, obișnuiești să închiriezi unul ori de câte ori ajungi într-o destinație turistică montană.
În cazul în care ai un astfel de mijloc de transport și vrei să știi cum să faci să-l întreții și să-i prelungești durata de viață, fără să faci investiții majore, îți oferim câteva sfaturi utile mai jos.
Care sunt cele mai populare ATV-uri sau SSV-uri
Pe piața de specialitate există o gamă variată de ATV-uri sau SSV-uri, realizate de mărci de renume în industrie. Dacă vrei să faci o nouă achiziție pentru pasiunea ta, găsești ATV-uri la prețuri avantajoase, extrem de fiabile și cu tehnologii de ultimă generație de la Honda, Suzuki, Yamaha, BRP Can-Am, Polaris sau CFMOTO.
Dacă ești rider experimentat și ai deja la activ numeroase aventuri pe trasee accidentate dificile, atunci ATV-urile Polaris ar putea fi o opțiune excelentă pentru tine. Fiecare model este realizat pornind de la ideea de a oferi multă libertate de explorare, dar în condiții de maximă sigurantă și cu funcții ce înglobează cele mai noi tehnologii. Poți alege și din variante cu putere mai mică, dacă ești începător.
Respectă perioada de rodaj a vehiculului
După ce ai ales marca și modelul de ATV sau SSV potrivite pentru tine, e important să-l utilizezi și să-l întreții cât mai bine. Fiecare vehicul are nevoie de rodaj, fie că vorbim de autoturism sau ATV, iar pentru o bună funcționare pe termen cât mai îndelungat este necesară să respecți această perioadă. Realizează-i rodajul în condiții optime și abia apoi testează-l la capacitatea lui maximă, pe trasee accidentate, în noroi și în alte zone în care vei trăi adrenalina la cote maxime și senzația de libertate pe cele patru roți. În acest fel, te asiguri că îi prelungești durata de viață, fără să fie nevoie să faci investiții în reparații nedorite.
Verifică periodic uleiul
Cele mai citite articole
Uleiul trebuie verificat și schimbat periodic, astfel încât să fie menținut curat și la un nivel optim. Recomandarea este ca după achiziționarea ATV-ului tău să citești cu atenție specificațiile producătorului și indicațiile acestora privind verificarea, respectiv schimbul de ulei și să le respecți întocmai.
Curăță filtrele
Un alt aspect important pe lângă ulei este curățare filtrului de aer. Acesta trebuie să fie în permanență curat și uscat, ferit de praf și noroi. Ca să prelungești viața motorului ATV-ului tău asigură-te că după fiecare traseu off-road și după fiecare distracție cu prietenii filtrele vehiculului sunt curățate și funcționează în mod corespunzător.
Monitorizează presiunea din pneuri
La fel ca în cazul mașinilor, presiunea prea joasă în anvelope înseamnă un comportament diferit al vehiculului. Presiunea în pneuri trebuie verificată și la ATV-uri, pentru a fi în siguranță atunci când pleci la drum și pentru a evita și uzura cauciucurilor. În cartea tehnică vei găsi, de asemenea, toate recomandările producătorului pe care este bine să le respecți întocmai, inclusiv la nivelul presiunii aerului din roți.
Menține ATV-ul sau SSV-ul curat
ATV-urile sau SSV-urile sunt prin natura lor vehicule cel mai des folosite în natură, unde praful și noroiul își spun cuvântul și fac parte din experiența pe cele 4 roți. Totuși, ca să-ți întreții cât mai bine ATV-ul e important ca după orice plimbare să-l cureți. Murdăria acumulată în timp poate favoriza apariția ruginei, de exemplu sau poate afecta zonele de ventilație și filtrul de aer. După ce l-ai folosit, asigură-te că ai îndepărtat stratul de praf și noroi de pe el. Evită să-l depozitezi în garaj fără să-l fi spălat înainte.
Fie că folosești un ATV sau un SSV în scopuri de agrement sau utilitare, întreținerea și curățarea corespunzătoare sunt esențiale pentru o bună funcționare a acestui vehicul. Alocă timp pentru a face verificările necesare periodic și astfel vei prelungi durata de viață a motorului.