5 sfaturi utile pentru o viață emoțională echilibrată

de WTA.ro

Sănătatea emoțională este o parte importantă a stării generale de bine. Oamenii care sunt sănătoși din acest punct de vedere dețin controlul asupra gândurilor, sentimentelor și reacțiilor pe care le au. 

Ce presupune o viață emoțională echilibrată?

A avea o viață emoțională echilibrată nu înseamnă că trebuie să fii tot timpul fericit, ci că ești conștient de emoțiile tale. Poți să le faci față, indiferent dacă acestea sunt pozitive sau negative. Oamenii sănătoși din punct de vedere emoțional simt deopotrivă și stres, și furie și tristețe, dar știu cum să gestioneze sentimentele negative.

Această abilitate nu este un dat, ci poate fi cultivată de-a lungul vieții, inclusiv cu ajutorul terapeuților cum sunt cei din echipa Getvig.Health. Descoperă ce pași poți face pentru a-ți îmbunătăți sănătatea emoțională!

Ce poți face pentru îmbunătățirea sănătății emoționale?

Fii conștient de emoțiile tale

Multe persoane își irosesc energia pentru a reprima ceea ce simt. Tristețea sau stresul există cu un motiv. Astfel de emoții sunt relevante pentru starea ta de spirit și este important să nu le ignori. Așadar, dacă o emoție negativă, permite-ți să o trăiești cu adevărat, măcar pentru o perioadă scurtă de timp.

Odată ce ai identificat emoția, s-ar putea să fie util să o verbalizezi – „Mă simt frustrat” sau „Mă simt fericit”. Prin rostirea cuvintelor cu voce tare, îți poate fi mai ușor să conștientizezi în mod real ce semnifică acel sentiment pentru tine și cum anume poți reacționa într-un mod sănătos.

Ai grijă de sănătatea ta fizică

Practică sport în mod regulat sau măcar fă puțină mișcare, fie că e vorba o scurtă plimbare cu animalul de companie sau de aruncatul gunoiului. Pregătește și mănâncă hrană sănătoasă, preparată în casă, eventual alături de ai tăi. Nu abuza de substanțe recreative. Fă tot posibilul pentru a-ți menține sănătatea fizică, astfel încât cea emoțională să nu fie, nici ea, afectată.

Dormi suficient

Cele mai citite articole

Știm că un somn de bună calitate este important și pentru bunăstarea noastră emoțională, nu doar pentru cea fizică. Corpul nostru se bazează pe un anumit număr de ore de somn regulat pentru o varietate de funcții esențiale și cognitive ale creierului. Cu toate acestea, poate fi adesea mult mai ușor de spus decât de făcut, deoarece afecțiuni precum insomnia, depresia și anxietatea ne pot determina să pierdem ore de dormit prețioase. [1]

Deși nu există niciun remediu universal pentru a obține un somn de bună calitate, poți ține cont de câteva recomandări ca să ai parte de cele mai bune condiții posibile pentru o noapte odihnitoare: creează-ți o rutină reconfortantă, urmărește consumul de cofeină și utilizează filtrele de lumină albastră pe dispozitivele electronice.

Rămâi conectat

Ceva la fel de simplu ca un apel telefonic sau video săptămânal cu un prieten sau un membru al familiei te poate ajuta să-ți gestionezi emoțiile și să te simți mai echilibrat. Când ești copleșit, stresat sau anxios, este important să ai pe cineva căruia să te adresezi. [2]

A vorbi despre trăirile tale cu cineva în care ai încredere contribuie la sentimentul de siguranță, ceea ce te poate ajuta să te simți mai calm și mai mulțumit. Dacă simți că nu ai parte de înțelegere din partea celor din jur, nu te demoraliza! Poți oricând să apelezi la serviciile unui psihoterapeut, pe care să-l alegi în funcție de nevoile tale.

Învață să te iubești

Când te simți deprimat, poate fi ușor să uiți să fii amabil cu tine însuți. Există posibilitatea să te simți frustrat, să te învinuiești sau să crezi că dacă ai fi mai puternic, mai dur sau mai rezistent, nu te-ai simți așa. Dar acestea sunt momentele în care este cel mai important să acorzi prioritate dragostei de sine și să ai grijă de tine. Exersarea iubirii de sine este o cale de a-ți spori echilibrul emoțional. [3]

Recunoașterea sentimentelor este primul pas către găsirea echilibrului emoțional, deoarece doar odată ce identifici trăirile negative poți începe să faci pași pentru a le rezolva. Dacă simți că emoțiile tale îți provoacă o stare de neliniște, ține cont măcar o parte dintre ideile de mai sus. Cu puțină practică, probabil vei descoperi că te simți mai echilibrat emoțional, mai calm și poate chiar mai fericit.

Referințe:

  1. Sivertsen, Børge, et al. “The Epidemiology of Insomnia and Sleep Duration across Mental and Physical Health: The Shot Study.” Frontiers in Psychology, Frontiers Media S.A., 14 June 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8236531/. Accesat în 29.04.2022.
  2. Solan, Matthew. “Health and Happiness Go Hand in Hand.” Harvard Health, 1 Nov.2021,www.health.harvard.edu/mind-and-mood/health-and-happiness-go-hand-in-hand. Accesat în 29.04.2022.
  3. Allen, Ashley Batts, and Mark R Leary. “Self-Compassion, Stress, and Coping.” Social and Personality Psychology Compass, U.S. National Library of Medicine, 1 Feb. 2010, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2914331/.  Accesat în 29.04.2022.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa