Legumele și plantele verzi sunt bogate în vitamine și nutrienți de care organismul are nevoie să funcționeze optim. Pe lângă beneficiile pe care le oferă, poți să le prepari și ca mese principale, la prânz sau cină. Dacă nu știi care sunt legumele și plantele verzi care se pot transforma în mâncăruri pline de savoare, îți prezentăm cinci tipuri care să te inspire pentru următoarea masă.
- Mâncare de spanac
O masă care se poate prepara rapid și cu foarte puține ingrediente, cel de bază fiind unul verde, este mâncărica de spanac. Chiar și dacă nu îți place să gătești, mâncarea de spanac îți va ieși de minune la cât de simplu se face. Iată de ce ai nevoie:
- 1,5 kg spanac;
- 3-4 căței usturoi;
- o cană de lapte;
- o bucată de unt;
- leuștean;
- 2 linguri de făină;
- 150 g smântână ;
- sare și piper după gust.
Spanacul se spală bine și apoi se pune la fiert în apă clocotită. Lasă-l la fiert câteva minute, iar după scurge-l bine și mai păstrează o cană din apa în care a fiert. În continuare, pune bucățica de unt într-o tigaie mai mare sau cratiță, adaugă făină și cana de apa în care a fost fiert spanacul. Pune și laptele, usturoiul tocat mărunt și spanacul tăiat la dimensiunea pe care o dorești. Mai adaugă smântâna și leușteanul tocat mărunt, iar la final sarea și piperul.
Totul ar trebui să dureze maximum 30 de minute, iar pentru o masă și mai consistentă, prăjește două ouă ochiuri.
- Ciorbă de urzici
Deși urzicile se găsesc doar într-o anumită perioadă din an, trebuie să profiți la maximum de ele și de proprietățile lor. Sunt o sursă bogată de vitamine și de nutrienți, iar în mâncare oferă un gust aparte, cum ar fi și pentru o ciorbă cu urzica. Se prepară simplu cu următoarele ingrediente:
- 400 g urzici;
- un morcov;
- două legături de ceapă verde;
- o legătură de leurdă;
- o legătură de usturoi verde;
- un păstârnac;
- 50 g orez cu bob rotund;
- 2-3 linguri ulei;
- pentru un gust acru, zeama de la o lămâie sau borș;
- sare și piper.
Urzicile se fierb, iar mai apoi trebuie strecurate (se păstrează apa). Se toacă legumele, morcovul, păstârnacul, ceapa verde și după aceea călite în puțin ulei de măsline la foc mic într-o oală. Apoi, adaugă orezul și prăjește-l și pe el timp de două minute. Pune și apa de la urzicile care au fiert cu puțină sare și lasă la fiert aproximativ 15 minute. Adaugă și urzicile tocate mărunt și mai lasă la fiert încă cinci minute. La final, mai trebuie borșul și după ce ai oprit focul, presară usturoiul verde și leurda.
- Broccoli cu usturoi și parmezan la tigaie
Orice rețetă cu broccoli este una plină de gust, mai ales dacă presari și puțin parmezan și usturoi. Se prepară în timp rapid cu următoarele ingrediente:
- 500 g broccoli;
- 2 căței de usturoi tocați mărunt;
- 2 linguri de măsline;
- 50 g parmezan ras;
- sare și piper după gust.
Cele mai citite articole
Încălzește uleiul de măsline, la foc mediu, într-o tigaie încăpătoare. Adaugă și usturoiul care trebuie lăsat doar puțin la călit fără să se prăjească. Pune și bucățelele de broccoli pe care le sotezi timp de cinci sau șapte minute până când prind o textură crocantă. Când e gata, se condimentează cu sare și piper și cu parmezanul ras. Amestecă bine și ai o masă delicioasă.
- Cremă de avocado
Avocado se potrivește de minune ca garnitură sau în salate, în special atunci când se transformă în cremă. Ai nevoie de foarte puține ingrediente:
- 2 avocado;
- 1 ceapă roșie;
- lămâie;
- pătrunjel verde;
- 1 praf fulgi de ardei;
- sare și piper.
Pune pulpa de avocado în robotul de bucătărie cu ceapa tocată mărunt și restul ingredientelor și pasează până obții consistența dorită. Se poate servi pe pâine prăjită cu roșii sau cu orice alte legume.
- Supă cremă de mazăre
Supa cremă de mazăre poate deveni preferata întregii familii la cât de simplu se prepară. Ai nevoie de:
- 2 cartofi mari curățați și tăiați cubulețe;
- o ceapă medie;
- 400 g mazăre (congelată sau proaspătă);
- unt sau ulei de măsline (o lingură);
- iaurt sau smântână de gătit (opțional);
- sare și piper după gust;
- verdeață pentru decorat.
Pune la fiert toate ingredientele (fără unt și smântână), cu suficientă apă, apoi lasă-le la fiert aproximativ 20 de minute. După ce au fiert, folosește un blender vertical pentru a le pasa până ajungi la consistența dorită. Dacă vrei să fie mai subțire, poți să mai adaugi apă. Pune și untul sau uleiul, iar mai apoi servește-o alături de crutoane sau iaurt/smântână.
Acestea sunt cinci dintre preparatele pe care le poți pregăti cu legume sau plante verzi. Gustul lor aparte și bogat în vitamine te va face să le gătești cât mai des, mai ales la cât de simplu se prepară.
Sursa foto: Shuttestock.com