6 aspecte pe care să le iei în calcul atunci când strângi bani pentru concediu

de WTA.ro

Cu siguranță, pentru a vă asigura confortul financiar în următorul concediu planificat ar trebui să vă stabiliți câteva repere cu privire la costul vacanței pe care v-o doriți.

1. Cât trebuie să economisiți? 

Stabilirea sumei totale pe care o veți cheltui în respectivul concediu este de departe cel mai important aspect financiar la care trebuie să vă gândiți pentru a avea un moment de relaxare reușit. În funcție de valoarea acestei sume veți putea începe să vă gândiți la pașii pe care trebuie să îi parcurgeți pentru a strânge banii necesari. Nu trebuie probabil să mai menționăm că cel mai bun moment pentru a vă gândi la acest lucru este probabil imediat ce v-ați întors din ultima vacanță sau, chiar din acest moment (pentru cei care nu au mai fost demult în vacanță). În acest fel veți putea să dispuneți de timpul maxim posibil pentru a strânge banii necesari concediului de vis. Este posibil să nu puteți strânge suma de care aveți nevoie într-un sezon, caz în care, fie vă gândiți la o sursă suplimentară de venituri (vă luați un job suplimentar), fie la renunțarea de a merge în concediu într-un an, pentru ca peste doi să vă permiteți vacanța visată.

2. Locul în care mergeți

Alegerea destinației de vacanță este cu siguranță un aspect esențial care vă va influența cheltuielile de concediu, respectiv suma totală a cheltuielilor de care vorbeam mai sus. Fie că doriți să mergeți în țară sau în afara țării anumite costuri – de cazare, de transport, de hrană etc. – nu pot fi evitate. Ele pot fi cel mult diminuate în anumite limite. Spre exemplu, rezervarea din timp vă va aduce reduceri semnificative. De asemenea, dacă locul nu este important, ci ceea ce vreți să faceți în vacanță, atunci este posibil să găasiți opțiuni mai ieftine de concediu care să vă permită să vă încadrați în economiile pe care le puteți realiza. De exemplu, o vacanță la Marea Neagră poate fi mai ieftină în Bulgaria, decât în România.

3. Moneda locală și cursul de schimb

Cele mai citite articole

Dacă alegeți să mergeți într-o țară străină, iar o mare parte din cheltuieli vor fi realizate la fața locului – plata meselor la restaurantele locale, plata biletelor de intrare la muzee, plata unor excursii opționale sau achiziționarea altor genuri de distracții, închirierea unei mașini – ar fi recomandat să strângeți banii destinați respectivelor cheltuieli de vacanță în moneda țării în care veți călători. Evitați astfel surprizele legate de evoluția cursului valutar, care în anumite situații ar putea să vă pună în situația de a vă restrânge cheltuielile planificate. Acești bani ar putea fi puși pe un card destinat special cheltuielilor de vacanță (de exemplu, unul în euro sau în lire turcești sau în franci elvețieni). De asemenea, dacă apelați la o agenție de turism fiți atent la moneda în care este exprimat costul vacanței. O evoluție nefavorabilă a cursului de schimb, ar putea să vă pună în situația ca banii pe care i-ați strâns pentru vacanță să nu vă ajungă, iar de acest fapt să vă dați seama abia cu câteva zile înainte de a pleca în concediu. Prin urmare, și în acest caz aveți în vedere ca banii pe care îi strângeți să fie în aceeași monedă cu cei menționați în oferta agenției.

4. Gândiți-vă pe ce vreți să vă cheltuiți banii în vacanță

Începeți prin a face o listă cu toate cheltuielile de vacanță preconizate. Ghidurile de călătorie vă pot fi de un real ajutor în acest sens. Împărțiți-vă bugetul de vacanță în funcție de diferitele categorii de cheltuieli pe care le veți avea. Creați o listă pentru cumpărăturile dvs. de vacanță. În acest fel, veți putea să vă stabiliți cheltuielile care sunt neapărat necesare, precum și acele cheltuieli și răsfățuri la care puteți renunța. În acest fel puteți crea un buget de vacanță realist și care să corespundă posibilităților proprii de economisire (sau ale familiei). Pentru a crea un astfel de buget căutați informații amănunțite despre costul diferitelor produse ori servicii pe care veți dori să le achiziționați în concediu. O astfel de documentare vă ajută nu numai să vă țineți sub control cheltuielile, dar și să descoperiți locuri minunate unde să vă petreceți clipe de neuitat. De exemplu, puteți găsi un restaurant frecventat de localnici, unde mâncarea din zonă să aibă gustul de la „mama ei de acasă”, iar prețurile să nu fie dimensionate pentru buzunarele vizitatorilor bogați, ci pentru ale unor localnici cu mai puține posibilități materiale. În plus,

5. Cât de bine vă respectați planurile financiare? 

Urmăriți-vă achizițiile. Odată ce ați început sezonul de vacanță, țineți evidența tuturor cheltuielilor dvs. Comparați lista de cumpărături cu fișa bugetului dvs.. În acest fel vă asigurați și că țineți evidența cheltuielilor legate de vacanță, astfel încât să puteți bugeta mai precis anul viitor. În plus, dacă din experiență știți că vă depășiți de obicei bugetele de cheltuieli, strângeți bani și pentru a avea o rezervă de 10-50% (în funcție de cât de mult obișnuiți să vă depășiți bugetul planificat).

6. Fiți creativ cu privire la bugetul de vacanță

Dacă veți căuta cu atenție veți vedea că anumite sume de bani pe care le considerați de netăiat de pe lista de cheltuieli pot fi economisite de la sine. Nu uitați că și în locurile de vacanță unde mergeți pot exista perioade de reduceri, cupoane cadou etc.. Sau, odată ce restricțiile legate de pandemie vor fi înlăturate puteți participa la diverse evenimente culturale cu costuri minime. Spre exemplu, în anii anteriori nu era ceva neobișnuit ca un artist preferat să participe la un concert sponsorizat (de Primărie, de exemplu). Aflați toate aceste amăunte și veți avea surpriza de a constata că nu va trebui să strângeți chiar toți banii pe care i-ați preconizat inițial. Planul dumneavoastră de vacanță se va îmbunătăți semnificativ, fără a crește însă și costurile.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa