6 semne că bateria mașinii tale va ceda în curând

de WTA.ro

Bateriile auto sunt unele dintre cele mai volatile componente de sub capotele autoturismelor. Acestea au o durată de viață ce poate varia între 2 și 6 ani, în funcție de calitatea acestora și de modul în care utilizezi mașina.

Dar, atunci când această durată se apropie de final, e posibil să te surprindă când ți-e lumea mai dragă și să te determine să amâni planurile de weekend sau chiar concediul ori să întârzii la serviciu.

Deși poate părea spontan, semnele au fost întotdeauna acolo: mașina ta ți-a transmis semnale și a încercat să te avertizeze că, în curând, nu va mai beneficia de alimentare electrică. Dacă nu ai știut să le recunoști, ți le vom prezenta noi, în cele ce urmează:

Activarea senzorului de verificare a motorului

Dacă ledul din dreptul avertizorului de motor este aprins, este posibil ca acest lucru să fie din cauza bateriei auto. Desigur, acesta poate indica și alte eventuale probleme, dar, de cele mai multe ori, îți va spune că ai nevoie de o nouă baterie Varta. Dacă schimbi bateria și simptomele persistă, ar fi indicat să rezervi o programare la service-ul auto și să investighezi problema corespunzător.

Pornirea greoaie a motorului

Motorul mașinii tale ar trebui să pornească instantaneu, din momentul în care ai învârtit cheia în contact, chiar dacă e cea mai geroasă zi din an și tu ești în țările nordice. Dacă motorul se lasă pornit cu greu, e posibil ca bateria să fie problema. În cazul în care nu se adeverește acest diagnostic, alternatorul sau contactul sunt următoarele pe lista verificărilor necesare.

Zgomotele la contact

Cele mai citite articole

Dacă, atunci când pui cheia în contact, auzi niște zgomote, e posibil ca motorul să nu primească suficientă energie electrică de la baterie. Din această cauză, va avea câteva rateuri care se aud precum clicurile. Verifică bateria, dacă te lovești de astfel de simptome. 

Diminuarea intensității luminilor de drum

Atunci când bateria auto e pe cale să cedeze, e posibil ca farurile să îți indice din timp această problemă, emițând o lumină mai slabă decât de obicei. Evident, luminile de drum au nevoie de alimentare electrică, iar diminuarea luminii acestora sau întreruperile din funcționare îți pot indica o problemă a bateriei auto.

Defecțiunile electrice

Dacă radioul nu mai funcționează, geamurile electrice răspund comenzilor cu întârziere sau ștergătoarele dau semne de ”lene”, e posibil ca bateria să fie cauza acestor probleme. Observă atent orice modificare de comportament a componentelor auto și cedarea bateriei nu te va lua niciodată prin surprindere.

Coroziunea terminalelor

Orice baterie auto are terminale (borne) care, în timp, sunt supuse coroziunii. Dacă observi că acidul bateriei și-a croit drum către exteriorul acesteia și a afectat conectorii, trebuie să reduci contactul acestora cu terminalele bateriei și să iei în calcul înlocuirea acesteia cu una nouă.

Bateria auto poate da semne că nu mai funcționează corespunzător și că trebuie să fie înlocuită, trebuie doar să fii atent la ele. Expunerea la temperaturi foarte scăzute este unul dintre factorii care îi pot scurta durata de viață, așadar, trebuie să fii mai precaut în sezonul rece decât de obicei. Pe lângă simptomele enumerate, urmărește și apariția unor mirosuri noi, dar și aspectul bateriei – micile fisuri sau deformarea cauzată de fluctuațiile de temperatură îți pot indica eventuale probleme. De altfel, bateriile auto intră în acea categorie a consumabilelor și au o durată de viață limitată. Asigură-te că respecți indicațiile producătorului cu privire la utilizarea bateriei și că verifici informațiile legate de durata de viață a acestora, pentru a preveni surprizele neplăcute.

Foto: Freepik

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa