7 autori români care scriu literatură pentru copii

de WTA.ro

De ce să alegi cărți pentru copii scrise de autori autohtoni? Experiențele și personajele sunt mai apropiate de ceea ce cunoaștem, limbajul este unul familiar și, în plus, cei mici îi pot întâlni pe scriitorii români contemporani la o lansare de carte sau la alte evenimente. Descoperă 7 recomandări de autori care scriu literatură pentru copii. 

Alex Moldovan

Olguța este un personaj foarte îndrăgit de cei mici, creat de Alex Moldovan. Cele 3 volume din serie fac parte din categoria beletristică pentru copiii de 12-14 ani și spun povestea unei puștoaice. Aceasta este neîndemânatică și intră mereu în bucluc, dar găsește întotdeauna rezolvări la problemele complicate din lumea oamenilor mari. Pentru prichindeii de 6 ani, Alex Moldovan a scris „Băiețelul care se putea mușca de nas”, un album ilustrat și o poveste nemaiauzită. 

Adina Rosetti

Seria „Cronicile Domnișoarei Poimâine” reprezintă o călătorie fascinantă și amețitoare prin timp, iar copiii pot înțelege mai ușor ce înseamnă trecerea acestuia. Adina Rosetti a creat mai multe personaje puternice și lumi fascinante pentru cei mici, printre care: „Povestea kendamei pierdute”, despre Ionuț și alți copii care pot schimba lumea, precum și „Întâiul meu cuvânt de pionier”, o poveste despre prietenie, libertate, comunism și adevăr.

Ioana Nicolaie

„Ferbonia”, „Vertijia”, „Spionul KME”, „Salvarea lui Onux” și poveștile lui Arik sunt cărțile impresionante pentru copii scrise de Ioana Nicolaie. Personajele trec prin multe aventuri incredibile, primejdii, momente misterioase sau situații amuzante. În aceste călătorii, alături de protagoniști, cei mici învață despre prietenie, curaj, puterea creativității și rezolvarea problemelor. 

Lavinia Braniște

Aventurile lui Rostogol, un porcușor roz, sunt povestite de Lavinia Braniște în 4 volume. Copiii de 6-7 ani sau chiar cei mai mari pot descoperi împreună cu acest personaj cum să lege prietenii, cum să își dezvolte abilitățile sociale și cum să depășească dificultățile. Mai mult, autoarea a scris o carte deosebită despre familie și autocunoaștere, „Sora lui Colăcel”, dar și alte povestiri pentru copii.

Raluca Poenaru 

Un băiețel rebel, cu spirit de aventură și cu porecla Pericol este protagonistul a 3 volume scrise cu mult umor și ingeniozitate de Raluca Poenaru. Personajul nu este doar un răzvrătit, ci și foarte isteț. Totodată, pentru prichindei, autoarea spune povestea a doi plufi curajoși, pufoși și parfumați. „Plufii” le veghează somnul celor mici, le alungă visele urâte și se luptă cu dragoni.

Ana Rotea

Detectivii Aerieni au 5 cazuri de rezolvat, descrise de Ana Rotea: „Dosarul Popcorn”, „Dosarul clopoțeilor de Crăciun”, „Dosarul unei vacanțe de groază”, „Dosarul Graffiti” și „Dosarul mascotelor Patata”. Fiecare anchetă este luată în serios de puștii de 11 ani, respectiv de 4 ani și de beagle-ul lor. Aceștia fac interogatorii, țin sub observație suspecți, caută probe și țin piept rivalilor. 

Florin Bican

Copiii pot descoperi poeme nostalgice cu pinguinul Apolodor, reinventate de Florin Bican. „Cartea albă cu Apolodor sau Apolododecameronul”, „Hai pe Lună împreună” și „Descoperim cu Apolodor, în Deltă, pasările-n zbor” sunt 3 volume dedicate prichindeilor care vor să exploreze lumea alături de acest personaj simpatic. De la același autor, cei mici pot descoperi „Tropice tâmpe”, o carte fantastică, plină de aventuri.

Acestea sunt doar câțiva autori români care scriu cărți pentru copii și câteva recomandări de lectură. Descoperiți împreună cu cei mici toate lumile uimitoare și personajele admirabile create de scriitori autohtoni.  

Te-ar putea interesa