7 cele mai tari roller-coastere din întreaga lume

de WTA.ro

Tobogane unde cobori cu o viteză amețitoare, ascensiuni rapide urmate de alte coborâri, curbe periculoase și chiar secțiuni în care „zbori” răsturnat, cu capul în jos – iată ce oferă un roller-coaster în materie de distracție. Aceste atracții sunt adevărate ancore în parcurile tematice din întreaga lume, dedicate celor dornici de doze consistente de adrenalină. 

Ai nevoie de curaj pentru a alege unele astfel de roller-coastere care garantează senzații tari! În ciuda aparențelor, această formă de distracție este foarte sigură, mai ales în cazul roller-coasterelor moderne, care excelează și la acest capitol.

De la căruțe de lemn coborâte în viteză pe un deal s-a ajuns la circuite de oțel, opere de înaltă clasă ale unor ingineri de renume. Tehnologia momentului este acum în folosul distracției, dar principiile țin mai degrabă de fizică, de mecanică, decât de elementele cu care suntem obișnuiți în era digitală. Din anumite puncte de vedere, putem spune că un smartphone este mai complicat decât un roller-coaster…

În ultimul secol, aceste dispozitive montagnes russe au bătut noi recorduri de viteză și au crescut desigur emoțiile utilizatorilor. Designul devine tot mai captivant, iar experiențele cu adevărat epice! 

Cert este că accelerațiile puternice oferă oricărei persoane șansa de a ieși din zona proprie de confort, rezultând senzații neplăcute pentru unii, greu de îndurat, dar cu totul grozave pentru alții. Există entuziaști care duc pasiunea pentru roller-coastere la un alt nivel, călătorind prin toată lumea pentru a experimenta cât mai multe astfel de circuite – minuni ale ingineriei moderne.

Divertisment tematic – mai mult decât vizite în parcuri de distracții

Fiind un capitol important al categoriei de divertisment, roller-coasterul apare și în multe filme, de regulă în două tipuri de ipostaze: în filme de acțiune și groază, unde pot fi expuse accidente teribile – de exemplu în producția Final Destination 3 din 2006, dar și în filme de comedie, unde ne sunt prezentate experiențe amuzante ale persoanelor înspăimântate de o astfel de distracție. În Richie Rich (1994) este înfățișat roller-coasterul Firebird – Six Flags America, iar în Vacation (2015) apare roller-coasterul Blue Hawk – Six Flags Georgia. 

Desigur, oricât de temător ai fi, este distractiv când vezi totul din afară, din confortul canapelei de acasă sau al fotoliului de la cinema… Tema a fost preluată și de producătorii de jocuri video, mai ales în cele VR. Iar în jocuri ca la aparate gratis precum Roller Coaster de la Novomatic sau Roller Coaster de la Playtech, distracția pare mult mai relaxantă, adrenalina fiind poate indusă doar de mecanismele jocurilor.

Cele mai citite articole

Mai jos ai câteva roller-coastere foarte apreciate la nivel mondial, destinate celor foarte, foarte curajoși:

Formula Rossa – Ferrari World, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Superlativ în materie de viteză? Formula Rossa te duce desigur cu gândul la mașinile sport Ferrari, pe circuitele de Formula 1. Cu acest roller-coaster, ajungi de la 0 la 240 km/h în doar 5 secunde. Călătoria durează doar 90 de secunde, dar… ar putea fi cele mai extreme 90 de secunde din viața ta!

Kingda Ka – Six Flags Great Adventure, New Jersey, SUA

Cel mai înalt și unul dintre cele mai rapide roller-coaster din lume este astfel de două ori înfricoșător. În punctele maxim de înălțime, ajunge la echivalentul unei clădiri cu 45 de etaje! În 3,5 secunde, accelerează de la 0 la peste 200 km/h. Toată cursa se termină în 50 de secunde. Suficient, am punea spune, ținând cont de intensitatea experienței.

Jersey Devil Coaster – Six Flags Great Adventure, New Jersey, SUA

Iată un alt roller-coaster de la Six Flags Great Adventure din New Jersey, denumit Jersey Devil Coaster. În 2021, la lansare, s-a spus că excelează la toate capitolele, fiind demn de recorduri mondiale.

Steel Dragon 2000 – Nagashima Resort, Japonia

Un roller-coaster foarte lung, Steel Dragon 2000 din Japonia are o lungime de peste 2400 de metri. Pentru că este foarte complex, a necesitat o investiție de mai mult de 50 de milioane USD.

Steel Vengeance – Cedar Point, Ohio, SUA

Din nou în Statele Unite ale Americii, țara cu cele mai multe astfel de resurse de divertisment! Cedar Point găzduiește 17 roller-coastere! Steel Vengeance este cel mai lung coaster hibrid (lemn și oțel) la nivel mondial.

T Express – Everland Resort, Coreea de Sud

Unul dintre cele mai înalte circuite de acest gen fabricate din lemn, T Express îți va completa experiența distractivă în Coreea de Sud. Călătoria atinge viteze foarte mari, iar unghiul de cădere este de 77 de grade, aproape de o cădere totală în gol.

Goliath – Six Flags Great America, Illinois, SUA

Este greu de exprimat în cuvinte cât de interesant este construit acest roller-coaster american, cu tunel subteran și alte detalii speciale. Pentru unii este senzațional, pentru alții… cu totul groaznic!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa