7 idei de hobby pentru dezvoltarea creativității la adulți și copii

de WTA.ro

Lunile de pandemie și izolarea față de ceilalți reprezintă un cadru ideal pentru a ne descoperi pasiuni ascunse, sub forma unor hobby-uri din sfera artelor creative. 

Pictatul, grădinăritul sau tehnica Origami reprezintă o serie de activități, destinate atat celor mici, cât și celor mari, ce stimulează universul ideilor și a gândirii “out of the box. Iată propunerile noastre: 

Pictatul și desenatul 

Pentru a te bucura de beneficiile acestui hobby creativ, tot ce trebuie să faci este să achiziționezi “arsenalul” de ustensile, astfel încât să poți da mai târziu frâu liber imaginației: creioane mecanice, culori acrilice, pensule, hârtie, creioane speciale, iar lista poate continua. 

Exersarea acestor arte vizuale este simplu de realizat, cu ajutorul tutorialelor pe care le poți descoperi rapid pe Youtube sau Google. Dacă ești, însă, un spirit creativ lipsit de prejudecăți poți materializa pe foaie propriul tău univers de idei, fără a fi constrâns de nicio normă estetică. 

Arta culinară

Înainte de toate, gătitul are un scop practic, însă psihologii îl propun în clasamentul pasiunilor de weekend pe care le poți avea, ce activează partea creativă a creierului. Cum poți face acest lucru? Simplu, prin alegerea unor rețete culinare noi și a curajului de a improviza. 

Bucătăria internațională este plină de surprize savuroase, iar acest mușchi numit creativitate, dornic să se dezvolte pe baza experiențelor culinare pe care le pregătești în timpul tău liber, de care se vor bucura la final toți cei dragi din familia ta.  

Tehnica Origami 

Tehnica Origami, vechiul meșteșug japonez de realizare a diferitelor forme pe bază de hârtie, reprezintă un exemplu ideal din lista de idei creative pentru weekend, ridicate la rang de pasiune. Origami este despre cunoaștere, exersare și bucuria de a experimenta lucruri noi. 

Fii creativ ori de câte ori realizezi figurine noi din hârtie colorată, pe care le poți desena apoi alături de cei dragi, cu ajutorul unei creioane mecanice, carioci, markere colorate sau culori pentru pictură. Astfel, creativitatea celor mari și celor mici este stimulată în fiecare moment.  

Fotografia 

Dacă vremea frumoasă de afară îți permite o ieșire de neuitat, reține că sesiunile de fotografie în natură reprezintă una dintre cele mai intuitive soluții prin care creativitatea poate fi susținută. Este simplu să fii fotograf de weekend, așadar, citește în continuare. 

Camera foto poate fi comandată simplu de pe net, iar sfaturile și recomandările experților abundă pe site-uri de specialitate. În tot această poveste, tu vii cu dorința de a învăța lucruri noi și timpul pentru a te bucura din plin de această pasiune ideală pentru creativitatea ta. 

Grădinăritul

Activitatea din gradină poate și distractivă, atunci când noțiunea de “autoconsum” nu reprezintă o miză pentru tine, când îți găsești de lucru în acest perimetru al casei. Prin grădinărit, te bucuri de aerul curat și, de ce nu, de roadele pe care le plantezi cu spor. 

Astfel, te bucuri de un cadru ideal prin care poți fi singur cu gândurile tale creative, observând pentru câteva ore lumea din jurul tău, fără social media sau zgomotul din viața ta, atât de comun într-o societate precum este cea de astăzi. Ce zici, ești tentat de grădinărit? 

Olăritul 

Iată un alt hobby ideal pentru dezvoltarea creativității tale. Chiar dacă este mai greu de implementat în rutina timpului tău liber decât celelalte activități din această listă, olaritul îți permite să pătrunzi pe teritorii noi ale imaginației, simplu de accesate, odată înțelese. 

Mai mult decât atât, obiectele de ceramică realizate pot reprezenta un element ideal pentru a decora unele spații ale locuinței, mai ales dacă aceasta este amenajată într-un stil ce se dorește a fi unul cu influențe rustice. 

Muzica 

Am lăsat pentru finalul acestui articol un hobby creativ ce nu mai are nevoie de absolut nicio garanție în favoarea sa: muzica. Este simplu și să achiziționezi instrumentul preferat, dar și să înveți cum poți cânta la el, iar internetul este din nou cel mai bun exemplu, în acest sens. 

Îți recomandăm să susții pasiunea celui mic pentru muzică, pentru că nu reprezintă doar un mod intuitiv de stimulare a propriei sale creativități, ci și un instrument de socializare cu alți puști de vârsta sa, de care se va apropia organic prin pasiunea comună pentru muzică.

Ție ce alte hobby-uri interesante îți stimulează propriul univers de idei?

Te-ar putea interesa