7 moduri de a ține sub control anxietatea

de WTA.ro

Anxietatea este o parte normală a vieții fiecăruia dintre noi; este mecanismul care ne-a ajutat să supraviețuim ca specie. Din păcate, pentru foarte mulți oameni, anxietatea normală și sănătoasă, aceea care ne-a ajutat până în prezent, a devenit o problemă persistentă și s-a transformat în cel mai frecvent diagnostic atunci când vine vorba despre sănătatea mintală. În acest articol poți descoperi câteva moduri naturale de a o ține sub control, pentru a-ți crește calitatea vieții.

Fii o persoană activă

Exercițiul fizic are efecte benefice care se extind și în sfera sănătății mintale. Există studii care demonstrează că un nivel crescut de activitate fizică este asociat cu o scădere a incidenței simptomelor de anxietate, lucru care poate avea mai multe explicații:

 • Devierea atenției de la lucrurile care determină atacurile de panică;
 • Modificarea echilibrului mediatorilor chimici precum serotonina, acidul gama-aminobutiric sau factorul neurotrofic cerebral;
 • Creșterea capacității de concentrare;
 • Creșterea nivelului de perseverență. 

Nu consuma alcool

Alcoolul acționează, într-o primă fază, asemeni unui sedativ natural, motiv pentru care există o legătură între anxietate și consumul de alcool. Dar există studii ample care au aceeași concluzie: reducerea consumului de alcool ameliorează simptomele anxietății și depresiei.

Consumul exagerat de alcool interferează cu procesul de sinteză a neurotransmițătorilor responsabili de starea de sănătate mintală. Deși imediat după întreruperea consumului de alcool simptomele de anxietate se pot intensifica, pe termen lung abstinența are efecte excelente. 

Apelează la un supliment natural anti-anxietate

Există, pe piață, o mulțime de produse naturale care acționează ca remedii împotriva anxietății. Recomandarea specialiștilor este să începi cu variante 100% naturale, de tipul Extravalerianic Cardio, bazate pe extracte de plante și uleiuri esențiale. 

Prospectul produsului este principalul element după care ar trebui să te ghidezi. În cazul în care urmezi și alte tratamente, pentru alte probleme de sănătate, discută cu medicul: unele suplimente din plante nu sunt compatibile cu anumite medicamente.

Renunță la fumat

Fumătorii au tendința de a aprinde imediat o țigară în momentele stresante. Din păcate, la fel ca în cazul consumului de alcool, pe termen lung acest obicei poate fi dăunător. 

Cele mai citite articole

Studiile au demonstrat că persoanele care încep să fumeze la vârste mici au un risc crescut de a dezvolta o tulburare de anxietate, ca adulți. Unul dintre motive este că nicotina și alte substanțe chimice din fumul de țigară modifică circuitele neuronale care au legătură și cu anxietatea.

Limitează aportul de cofeină

În cazul în care suferi de anxietate cronică, ultimul tău prieten este cofeina. Studiile au demonstrat potențialul cofeinei de a declanșa atacuri de panică la persoanele care suferă de tulburări de anxietate. La multe persoane, eliminarea cofeinei din dieta zilnică ameliorează simptomele.

Pentru ca noul ritm al dimineților să nu te dea peste cap complet, redu treptat consumul de cofeină.

Prioritizează orele de somn 

Somnul este esențial pentru o bună sănătate mintală. Există multe moduri prin care te poți asigura că te odihnești așa cum ar trebui:

 • Culcă-te doar seara și doar atunci când te simți obosit;
 • Nu citi și nu te uita la TV în pat;
 • Nu folosi telefonul, tableta sau laptopul în pat;
 • Nu sta în pat dacă nu poți să adormi;
 • Evită cofeina, nicotina și mesele copioase înainte de culcare;
 • Creează o atmosferă întunecoasă și răcoroasă în dormitor;
 • Scrie-ți grijile într-un jurnal înainte de a merge la culcare;
 • Încearcă să te culci la aceeași oră în fiecare noapte. 

Practică exerciții de respirație profundă

Respirația superficială, cu ritm accelerat, este frecventă în situațiile de anxietate. Ea poate conduce la creșterea frecvenței cardiace, la stări de amețeală sau chiar la un atac de panică.

Exercițiile de respirație profundă – procesul de a inspira profund, pe durata a minimum patru secunde și de a expira într-un mod controlat, similar, poate ajuta la reducerea anxietății. 

Anxietatea și atacurile de panică îți pot afecta semnificativ calitatea vieții, motiv pentru care nu ar trebui ignorate. Dacă metodele care țin de schimbarea stilului de viață nu par să fie suficiente, apelează la ajutorul unui specialist! 

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa