7 motive să înlocuiești cafeaua cu ceaiul verde

de WTA.ro

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi, pe întreg mapamondul. Aroma sa deosebită și plusul de energie pe care îl oferă celor care o savurează o fac să fie prima alegere atunci când vine vorba de energizare. Totuși, cafeaua are și câteva efecte secundare deloc de neglijat. Printre ele, agitația sau dereglările de somn. Dacă încerci să găsești un înlocuitor mai blând al cafelei, ceaiul verde ar putea fi soluția. Iată câteva motive pentru care ar trebui să înlocuiești cafeaua cu ceaiul verde.

1.   Te vei simți energizat, cu mai puțină cofeină

Ceaiul verde conține mai puțină cofeină decât cafeaua, însă suficientă cât să îți dea un plus de energie. De aceea, dacă te hotărăști să treci de la cafea la ceai verde, vei avea parte de beneficiile cofeinei, fără efectele secundare ale cafelei. Totuși, trebuie să știi că dacă ești un mare consumator de cafea, în primele zile vei simți un ușor sevraj, pentru că doza de cofeină va scădea. Printre efectele posibile ale sevrajului de cafea se numără iritabilitatea, lipsa de concentrare și durerile de cap. Totuși, aceste efecte trec în câteva zile.

2.   Ai parte de diferite arome

Dacă obișnuiești să savurezi cafeaua pentru gustul ei deosebit, te vei putea bucura și de diferitele arome cu care este adesea combinat ceaiul verde. Dacă alegi ceai verde de la Planteea.ro, poți opta pentru diverse combinații de arome: ceai verde cu lămâie, lemongrass, fructe de pădure, iasomie sau chiar vanilie.

3.   Îți vei îmbunătăți somnul

Persoanele care au o sensibilitate la cofeină ar trebui să treacă pe ceai verde, pentru că în felul acesta își vor rezolva problemele legate de anxietate și somn. Sensibilitatea la cofeină se manifestă prin palpitații sau accelerări ale ritmului cardiac, anxietate și uneori chiar insomnie. Pentru că ceaiul verde conține mai puțină cofeină decât cafeaua, organismul va fi energizat, fără efectele secundare ale supraexpunerii la cofeină.

4.   Vei consuma mai mulți antioxidanți

Cele mai citite articole

Cafeaua este cunoscută și pentru conținutul ei de antioxidanți. Ceaiul verde însă este mult mai bogat în compuși care luptă cu radicalii liberi. Catehinele, principalii antioxidanți din ceaiul verde, au un rol de protecție împotriva bolilor de inimă și a bolilor degenerative. În plus, protejează funcțiile renală și hepatică, iar unele studii sugerează că protejează împotriva cancerului la sân.

5.   Ceaiul verde reduce inflamația

Unul dintre beneficiile ceaiului verde este că reduce inflamația, răspunsul imun al organismului la acțiunea factorilor nocivi externi. Proprietățile antiinflamatoare ale ceaiului verde au fost demonstrate într-o serie de studii care au arătat că ceaiul verde reduce răspunsul inflamator al sistemului imunitar. Astfel, dacă ai probleme cu bolile inflamatorii, cum sunt cele digestive, ceaiul verde poate fi o soluție mult mai adecvată decât cafeaua.

6.   Îți protejezi sănătatea orală

Băutorii de cafea se confruntă mai des cu probleme orale, precum îngălbenirea dinților și afecțiuni gingivale. În schimb, ceaiul verde are proprietăți antimicrobiene care împiedică acumularea de bacterii patogene și protejează astfel sănătatea orală. În plus, consumul de ceai verde favorizează creare unui mediu benefic pentru bacteriile ”bune” din interiorul gurii tale, astfel că vei avea mai puține probleme cu dantura.

7.   Îți vei schimba perspectiva

La nivel simbolic, cafeaua este asociată cu mediul profesional, munca și un nivel de stres crescut. În plus, nu de puține ori, cafeaua este însoțită de-o țigară. În schimb, ceaiul este asociat mai degrabă cu momentele de relaxare, împărtășite cu prietenii sau o carte bună. Dacă faci tranziția de la cafea la ceai verde, vei observa că și felul în care te raportezi la această băutură care îți oferă energie se schimbă.

În concluzie, dacă îți dorești să renunți la cafea, dar să ai parte totuși de plusul de energie pe care ți-l oferă cofeina, ceaiul verde este cea mai bună variantă. Conține suficientă cofeină cât să te energizeze, însă vine la pachet cu mai puține efecte secundare și mai multe beneficii pentru sănătate.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa