8 cauze frecvente ale durerii de genunchi

de WTA.ro

Durerea de genunchi este o problemă comună, ce poate apărea la orice vârstă și ne poate afecta pe oricare dintre noi. Uneori, este suficientă o mișcare greșită sau o căzătură ușoară. În alte cazuri, este un simptom al unei afecțiuni medicale. În acest articol vom vorbi despre câteva dintre cele mai frecvente cauze ale acestei probleme. 

Fracturi 

Oasele genunchiului, inclusiv rotula, se pot rupe din cauza unei lovituri directe, cum ar fi cea suferită în urma unei căderi sau a unui accident de mașină. Aceste fracturi sunt, de obicei, dureroase și vor afecta flexibilitatea și buna funcționare a genunchiului. Toate fracturile necesită îngrijiri medicale. În unele cazuri, poate fi necesară chiar și o intervenție chirurgicală, iar uneori se va recomanda un program de recuperare a genunchiului cu ajutorul kinetoterapiei.[1][3]

Leziuni ale ligamentelor 

Oasele genunchiului sunt legate unul de altul prin ligamente, iar lezarea acestora poate provoca dureri severe de genunchi. Cea mai frecventă astfel de leziune este cea a ligamentului încrucișat anterior și poate fi întâlnită adesea în sport, din cauza unei opriri bruște, unei schimbări de direcție, a unei aterizări incorecte ori a coliziunii cu o altă persoană. Și în astfel de cazuri poate fi necesară o intervenție chirurgicală.[1][2]

Bursita 

Bursita este o inflamație a burselor, adică acei saci mici, plini cu lichid, aflați între țesuturi, oase, mușchi, tendoane și piele. Această afecțiune poate apărea din cauza suprasolicitării genunchiului (ca atunci când îți petreci mult timp stând în genunchi) sau a unei lovituri, de exemplu. Durerea de genunchi este unul dintre simptomele bursitei, alături de umflarea zonei afectate, senzația de căldură și rigiditate. Pentru ameliorarea simptomelor, pe lângă tratament medicamentos, se mai poate recomanda: 

 • Odihnă; 
 • Aplicarea locală de comprese cu gheață; 
 • Terapie fizică.[2] 

Luxația de rotulă

Rotula este un os situat în partea din față a genunchiului. Uneori, din cauza unei lovituri puternice ori a unei schimbări bruște de direcție, aceasta se va deplasa, parțial sau complet, din poziția normală, și apare luxația de rotulă. Printre simptomele pe care le-ai putea experimenta în acest caz se numără:

 • Durerea severă de genunchi; 
 • Incapacitatea de a întinde genunchiul și de a te deplasa;
 • Umflarea genunchiului.[5]

Artrita reumatoidă

Cele mai citite articole

Aceasta este o afecțiune autoimună inflamatorie care afectează articulațiile, printre ale cărei simptome se numără: 

 • Durerea de genunchi; 
 • Rigiditatea; 
 • Umflarea genunchiului; 
 • Dificultate la îndoirea genunchiului.[2]

Osteoartrita

Aceasta reprezintă cel mai comun tip de artrită și se caracterizează prin uzura progresivă a cartilajului articular. Pe lângă durerea de genunchi, persoanele care au osteoartrită mai pot prezenta simptome precum: 

 • Rigiditatea genunchiului; 
 • Mobilitate limitată;
 • Umflarea genunchiului.[2]

Tendinita rotuliană

Este o inflamație a tendonului rotulian, care face legătura între rotulă și tibie, și este des întâlnită la alergători, schiori, bicicliști și persoanele ce practică sporturi sau activități care implică sărituri repetate.[1][4]

Guta 

Aceasta este o formă de artrită ce apare atunci când cristale de acid uric se acumulează în articulație. Cel mai adesea, afectează degetul mare de la picior, dar poate apărea și la nivelul genunchiului. Crizele de gută pot fi extrem de dureroase și pot dura între câteva zile și câteva săptămâni.[1][4]

Cauzele ce pot duce la apariția durerilor de genunchi sunt numeroase și, după cum am văzut, pot varia de la traumatisme până la diverse afecțiuni. Indiferent de cauza acestora, mergi la medic dacă ai dureri de genunchi, mai ales dacă sunt însoțite și de alte simptome. Poate fi vorba de o problemă simplă, ce va dispărea după câteva zile de odihnă și aplicarea de comprese cu gheață. Este însă important să te asiguri că această durere nu indică existența unei probleme mai gravă.  

Bibliografie: 

 1. Balentine, Jerry R. “Knee Pain.” MedicineNet, MedicineNet, 13 Apr. 2022, www.medicinenet.com/knee_pain_facts/article.htm. Accessed 14 Apr. 2022.
 2. Greengard, Samuel. “The Common Causes of Severe Knee Pain.” Healthline, Healthline Media, 19 June 2014, www.healthline.com/health/causes-of-severe-knee-pain-leading-to-knee-replacement. Accessed 14 Apr. 2022.
 3. Higuera, Valencia. “Common Causes of Severe Knee Pain.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 30 Aug. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/310653#trauma. Accessed 14 Apr. 2022.
 4. “Knee Pain – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-pain/symptoms-causes/syc-20350849. Accessed 14 Apr. 2022.
 5. NHS Choices. Dislocated Kneecap. 2022, www.nhs.uk/conditions/dislocated-kneecap/. Accessed 14 Apr. 2022.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa