9 cauze frecvente ale transpirațiilor nocturne

de WTA.ro

Glandele sudoripare secretă transpirația, cu scopul de a preveni supraîncălzirea corporală. De regulă, transpirăm atunci când depunem mult efort, când ne este cald sau când temperatura mediului în care ne aflăm este crescută. 

Există însă și situații în care transpirația, în special cea nocturnă, apare din alte cauze și poate reprezenta un simptom pentru diferite afecțiuni. Iată care sunt cele mai comune nouă cauze ale transpirațiilor nocturne:

  • Infecții 

Unele infecții în organism se pot manifesta prin transpiratii nocturne, alături de alte simptome. Apendicita, endocardita, tuberculoza, amigdalita și HIV se află printre afecțiunile declanșate de infecții care pot duce la apariția transpirațiilor pe timpul nopții, deoarece stimulează sistemul imunitar să secrete substanțe care au rolul de a ridica temperatura centrală.

  • Menopauza

Femeile care intră sau care se află la menopauză pot experimenta transpirații nocturne și bufeuri ce le pot tulbura somnul. Unele pot simți căldură și transpirații doar la nivelul capului sau al pieptului, iar în cazul altora, aceste manifestări pot avea caracter general (la nivelul întregului corp).

  • Nivelul scăzut al glicemiei

Hipoglicemia (scăderea glicemiei) în timpul nopții este o altă cauză posibilă pentru transpirațiile nocturne. Este mai comună în rândul persoanelor care au fost diagnosticate cu diabet zaharat și apare pe fondul tratamentului pe care îl urmează și care implică administrarea de antidiabetice pe cale orală sau insulină. Există și alte medicamente care pot duce la transpirații nocturne, de exemplu, beta-blocante sau salicilați.

  • Tulburările hormonale

O altă cauză comună pentru prezența transpirațiilor pe timpul nopții o reprezintă tulburările hormonale. În situațiile respective, organismul produce o cantitate mai mare de hormoni. 

Persoanele care se confruntă cu acestea sunt, de regulă, cele care au hipertiroidie, feocromocitom, sindrom carcinom. Cele care au suferit intervenții chirurgicale prin care s-au îndepărtat testiculele sau ovarele se pot confrunta și ele cu transpirații nocturne.

  • Apneea în somn

Aceasta presupune la întreruperea respirației pe parcursul nopții, fapt care afectează calitatea somnului și apariția următoarelor manifestări:

  • transpirații nocturne;
  • durere de cap care se manifestă la trezire;
  • somnolență prezentă pe timpul zilei;
  • instalarea stărilor asociate cu depresia;
  • luarea în greutate.
  • Administrarea unor medicamente

Unele medicamente pot avea drept efect secundar apariția transpirațiilor nocturne. Printre acestea se află cele pentru tratarea anxietății, depresiei, schizofreniei, cele recomandate pentru scăderea febrei și ameliorarea durerii, antihipertensivele, antiinflamatoarele. Alte medicamente ce pot provoca transpiratii nocturne sunt cele pentru cancer de sân sau de prostată.

  • Anxietatea

Cele mai citite articole

Activitatea glandelor sudoripare se accentuează atunci când există episoade de anxietate, motiv pentru care pot apărea transpirațiile nocturne. Nivelul anxietății poate crește în perioadele stresante sau când persoana consumă stimulente precum alcool și cafea.

  • Boala de reflux gastro-esofagian

Atunci când o persoană se confruntă cu boala de reflux gastro-esofagian, conținutul stomacului revine în esofag și au loc simptome precum arsurile la stomac, tusea, vocea răgușită, iar uneori apar și transpirațiile nocturne.

  • Unele afecțiuni neurologice

Transpirațiile nocturne pot apărea și în cazul unor afecțiuni neurologice, de exemplu, după un accident vascular cerebral (AVC), siringomielie, neuropatie autoimună, când sunt afectați nervii, cum se întâmplă în cazul bolii Parkinson, al diabetului zaharat.

Pot exista și alte cauze neurologice care au ca simptome transpirațiile nocturne, cum sunt cele care afectează centrul termoreglării sau nervii implicați în controlul glandelor sudoripare.

Atunci când te confrunți cu transpirații nocturne, mergi la un consult medical. Doar un medic este în măsură să stabilească diagnosticul și tratamentul, în funcție de particularitățile sănătății fiecărui pacient. 

Surse de informare:

1. Crandall, Craig G. “Mechanisms and Controllers of Eccrine Sweating in Humans.”Frontiers in Bioscience, vol. S2, no. 2, 2010, pp. 685–696, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.2741/s94, accesat la 9 noiembrie 2022;

2.‌ Pieretti, Lisa. “Night Sweats – International Hyperhidrosis Society | Official Site.”Sweathelp.org, 23 May 2022, www.sweathelp.org, accesat la 9 noiembrie 2022;

3. ‌leah.perri. “What Causes Night Sweats & How to Stop Them | SleepScore.”SleepScore, 11 May 2021, www.sleepscore.com, accesat la 9 noiembrie 2022.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa