Gustările dintre mese reprezintă o modalitate eficientă de a-i oferi pruncului tău un plus de vitamine și minerale. Ele pot prelungi intervalul dintre mesele principale, însă, este important ca alegerea ingredientelor să țină cont de conținutul în nutrienți și densitatea energetică. Află, în continuare, când poți introduce gustările în alimentația bebelușului tău și cum le alcătuiești corect.
Când are nevoie bebelușul de gustări?
Poate părea surprinzător, însă, bebelușii nu au nevoie de gustări până la vârsta de 1 an. Dacă ai senzația că pruncul este înfometat între mese, oferă-i lapte. Odată ce bebelușul a împlinit vârsta de 1 an, poți începe să introduci gustări în alimentația lui. La această vârsta, cel mic ar trebui să aibă deja parte de trei mese principale, cu preparate din toate grupele alimentare.
Cum alcătuim gustările?
Nutriția este un aspect extrem de important la această vârstă și joacă un rol vital în dezvoltarea bebelușului. Gustările pot contribui eficient la atingerea necesarului energetic și nutrițional al celui mic. Este recomandat ca gustarea să conțină alimente din cel puțin două grupe alimentare diferite din cele cinci existente:
- Fructele și legumele – proaspete, congelate sau conservate în suc propriu (se recomandă evitarea fructelor uscate);
- Amidonoase – cartofi, pâine, paste, orez;
- Alimente proteice – leguminoase (năut, mazăre, linte, fasole), ouă, carne;
- Lactate – iaurt, brânză, cașcaval, lapte;
- Uleiuri.
Idei de gustări
Pentru a-i atrage atenția celui mic și pentru a transforma masa într-o activitate distractivă și interactivă, jonglează cu texturile și culorile alimentelor sau dă-le diferite forme care să-l atragă. Gustările sunt o ocazie perfectă pentru a crește aportul de fructe și legume, surse importante de fibre, vitamine, minerale și fitonutrienți. Iată câteva idei de gustări alcătuite din alimente bogate în diferite categorii de nutrienți:
- Bastonașe de castravete, morcov sau ardei gras, cuburi de pâine prăjită cu humus – aport de carbohidrați complecși, proteine, fibre, vitamina A, vitamina C, potasiu.
- O ceșcuță cu iaurt în care ai pus fructe proaspete sau din conservă (felii de piersică, prune, caise, etc) – aport de carbohidrați, proteine, fibre, calciu, vitamina D, vitamina C
- Avocado pasat, întins pe bucățele de pâine prăjită, integrală – aport de grăsimi nesaturate, carbohidrați complecși, fibre, vitamine B
- Biscuiți de tip crackers cu unt de arahide și struguri tăiați – aport de carbohidrați simpli și complecși, grăsimi nesaturate, proteine, vitamine B, vitamina C
- Minibrioșe din ouă și bețe de ardei gras, castravete sau morcov – aport de proteine, vitamina A, vitamina D, vitamina C, potasiu
- Rondele de orez cu unt de arahide și felii de banană – aport de carbohidrați simpli și complecși, grăsimi nesaturate, proteine, potasiu
- Cuburi de cașcaval și roșii cherry, tăiate pe jumătate – aport de proteine, grăsimi saturate, calciu, vitamina A, vitamina C
- Rondele de măr cu unt de arahide – aport de carbohidrați simpli, grăsimi nesaturate, proteine, fibre, vitamina C
- Rondele de pară și brânză ricotta – aport de carbohidrați simpli, proteine, fibre, calciu
Cele mai citite articole
În concluzie, gustările sunt surse importante de nutrienți și energie, de care organismul copilului are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Dacă nu ai timp, întotdeauna, să-i pregătești gustări atractive și nutritive, poți opta pentru gustările Nestle Yogolino, care conțin ingrediente special selectate pentru bebeluși.
“Notă importantă: Se recomandă alăptarea exclusivă, în primele 6 luni de viață, urmată de introducerea alimentelor complementare adecvate nutrițional, continunînd alăptarea până la vârsta de doi ani și după.”
Surse informative
Bushell, Sarah. Baby Led Weaning Snacks and 25 Nutritious Ideas – Weaning: Fussy Eating: The Children’s Nutritionist. 11 Aug. 2019, www.childrensnutrition.co.uk/full-blog/blw-snacks.
Bell, Becky. “28 Healthy Snacks Your Kids Will Love.” Healthline, Healthline Media, 12 Apr. 2019, www.healthline.com/nutrition/healthy-snacks-for-kids.