TSTV, Smaranda Bălan, inițiatoarea mișcării ”Vă ajutăm din Sibiu”. De la un om, la 7.000

de WTA.ro

O postare pe Facebook a fost suficient ca aproape un întreg oraș să fie mișcat într-un ”concurs” al faptelor bune. „Nu doar virusul e contagios”, ci și oamenii care vor să-și ajute semenii. Inițiatorul mișcării de voluntariat ”Vă ajutăm din Sibiu”, Smaranda Bălan, a vorbit într-o emisiune Turnul Sfatului TV de unde s-a plecat și unde s-a ajuns în aceste zile. ”Lucrurile au pornit dintr-un loc și au ajuns în cu totul altul. Vă ajutăm din Sibiu a fost inițial o postare pe Facebook. O postare în care căutam voluntari, alături de care să facem cumpărături pentru persoanele în vârstă, care în perioadă de criză nu au cum să meargă la cumpărături, nu au un ajutor în proximitate. Am zis că oricine poate să-și ajute un vecin, cine merge la un magazin să ia o pâine, poate lua două. Nu m-am așteptat nicio clipă ca postarea pusă într-o zi de marți, s-au împlinit ieri trei săptămâni de atunci, să fie atât de share-uită, atât de bine îmbrățișată de comunitate și în câteva zile, am pornit de la o persoană, să ajungem la câteva zeci, apoi să fim câteva mii de oameni. Suntem 6700 de persoane, ne îndreptăm spre 7000. Nu doar virusul e contagios”, spune Smaranda Bălan.

Logo creat de Dan Perjovschi

Logo creat de Dan Perjovschi

”Avem 10-12 persoane, un <task-force> care ne-au spus că-i putem solicita în orice oră. Am fost de față când coordonatorul Crucii Roșii a sunat primul număr, Andrei era trecut acolo, erau în ordine alfabetică. L-a sunat să-l roage să ne ajute cu un transport. Când a văzut cine îl sună a spus direct <cu ce pot să vă ajut?>”. Avem 10 oameni care ne răspund oricând la telefon cu <ce pot să vă ajut?>. Sunt oameni diferiți de bula cu care eram eu obișnuită”

Activitatea de acum a grupului e extrem de diversă. Există psihologi care vorbesc cu oamenii cuprinși de anxietate, sunt sibieni grupați într-un call-center, care le explică altora lucruri legate de virus sau pur și simplu detalii utile care-i pot ajuta să treacă de aceste zile, sunt voluntari care duc pachete de mâncare celor în vârstă. ”Avem voluntari psihologi, avem voluntari care să pot să împartă efectiv pachete, sunt voluntarii empatici, care ne ajută să răspundem întrebărilor oamenilor la un call-center și sunt voluntarii curajoși, așa le-am spus noi, cei care pot merge alături de DSP în centrele de carantină, misiuni care sunt totuși cu grad de risc”, a explicat Smaranda Bălan.

Cele mai citite articole

Multe din acțiuni sunt coordonate de Crucea Roșie. ”Crucea Roșie ne ajută cu organizarea voluntarilor. În momente de criză, comunitatea trebuie să lucreze alături de instituții, de autorități. Acum lucrăm și cu primăria, avem o linie verde deschisă pentru persoanele vârstnice și reușim să livrăm pachete. Pagina Vă ajutăm din Sibiu a devenit un fel de hub”, spune inițiatoarea acțiunii.

Mai multă transparență

”În Consiliul Județean am găsit foarte multă deschidere, dar categoric sunt instituții unde comunicarea ar trebui să însemne mult mai multă transparență. Transparența e un cuvânt cheie în ziua de astăzi. Mai ales atunci când munca înseamnă mulți voluntari și avem nevoie să știm exact ce riscuri ne asumăm. Am găsit deschidere, însă ceea ce am cerut tot timpul a fost transparență, să știm tot timpul ce putem face. Nu am întâmpinat deloc vreun obstacol, dar sunt lucruri pe care mai avem multe de învățat unii de la alții”

Post-ul TSTV, Smaranda Bălan, inițiatoarea mișcării ”Vă ajutăm din Sibiu”. De la un om, la 7.000 apare prima dată în Turnul Sfatului Online.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa