Cine a inventat internetul?

de WTA.ro

Cu siguranță Internetul rămâne una dintre cele mai importante invenții ale lumii. Ce ne-am face astăzi fără internet? Probabil că multe dintre activitățile noastre zilnice ar fi încetinite, iar viața noastră ar fi mai complicată.

Inventare telegrafului, telefonului și a radioului au creat condițiile potrivite apariției unui serviciu care avea ca scop facilitarea comunicării între utilizatori aflați la computere diferite.

Scurt istoric despre elementele care au stat la baza dezvoltării Internetului

Scurt istoric despre elementele care au stat la baza dezvoltării Internetului

Dezvoltat între 1830 și 1840 de către Samuel Morse, telegraful electric a fost prima invenție care a schimbat comunicarea la distanță. El a dezvoltat și codul (care-i poartă numele) compus dintr-un set de puncte și linii aferente fiecărei litere din alfabetul englez. În 1844, Morse a trimis primul mesaj telegrafic din Washington către Baltimore, iar în 1866, a fost creată o linie telegrafică între Statele Unite și Europa.

Între 1860 și1866, abia se discuta despre existența undelor radio (similare cu undele de lumină și căldură). Existența telegrafiei wireless este, apoi, demonstrată. Specialiștii marchează prima instanță de comunicare aeriană fără fir, prin conectarea unui contor la un zmeu care determină mișcarea altui zmeu. Inspirat de descoperirile lui Heinrich Rudolf Hertz asupra „undelor invizibile” generate de interacțiunile electromagnetice, inventatorul și inginerul italian  Guglielmo Marconi dezvoltă, în 1894, primul echipament care transmitea semnale radio la o distanță de o milă.  În 1901, Marconi transmite primul semnal transatlantic radio.

Ideea de telefon a apărut mai repede decât a fost implementată. În timp ce inventatorul italian Antonio Meucci este considerat cel care a creat primul telefon basic în 1849, iar Frenchman Charles Bourseul l-a proiectat în 1854, Alexander Graham Bell este cel care a câștigat patentul american pentru acest dispozitiv, în 1876. În 1878, a fost construite prima linie telefonică și primul tablou de distribuție și tot atunci, are loc primul schimb telefonic.

Originile Internetului

Originile Internetului

Este imposibil să atribuim crearea Internetului unei singure persoane. Internetul este o muncă dezvoltată în timp, de către mai mulți oameni de știință pioneri, programatori sau ingineri. Ei au contribuit cu noi funcționalități sau tehnologii care au fuzionat în așa fel încât să conducă la apariția unui serviciu informațional rapid și eficient, așa cum îl știm astăzi.

Ideea inițială de internet este acreditată lui Leonard Kleinrock care a publicat, în 1961, prima lucrare numită „Fluxul informațional în rețele comunicaționale mari”.

Primul mesaj și primul eșec

Primul mesaj și primul eșec

În 1962, Kleinrock, alături de J.C.R. Licklider și Robert Taylor, creează ideea de rețea, care mai târziu duce la apariția Advanced Research Projects Agency Network (1969). ARPAnet utiliza packet switching pentru a facilita comunicarea între mai multe calculatoare pe o singură rețea.

În august 1969, se creează prima rețea de tip switch, iar echipamentul de rețea, numit IMP (Interface Message Processor), este trimis către Universitatea din California. În septembrie, se transmit primele date de la gazda UCLA către Institutul de Cercetare Stanford.

Acest mesaj era scurt și simplu (LOGIN), dar tot a dat peste cap rețeaua novice ARPA, calculatorul din Stanford afișând doar primele 2 litere din cuvânt.

Dezvoltarea e-mail-ului și a protocolului TCP

Dezvoltarea e-mail-ului și a protocolului TCP

În 1971, Ray Tomlinson trimite primul e-mail în rețea. Acesta reprezintă primul sistem de mesagerie într-o rețea cu mai mulți utilizatori. Mai târziu, cercetătorii Vinton Cerf și Robert Khan dezvoltă TCP, un model de comunicații care setează standarde pentru modul în care datele sunt transmise între mai multe rețele.

Prima rețea comercială

Prima rețea comercială

În 1974 este introdusă versiunea comercială a ARPAnet-ului (Telenet), fiind considerată primul primul furnizor de internet (ISP).

Cele mai citite articole

Bob Metcalfe dezvoltă ideea de Ethernet în 1973, o tehnologie de networking bazată pe cadre potrivite rețelelor locale. Mai târziu, Denins Hayes și Dale Heatherington lansează modemul. Acesta devine o modalitate populară pentru utilizatorii casnci pentru a se conecta la Internet și a fi online.

Internetul modern

Internetul modern

Specialiștii Danny Cohen, David Reed, and John Shoch împart TCP în TCP/IP pentru a susține traficul de date în tip real.

Este introdus Sistemul de nume de domeniu (DNS) de către Paul Mockapetris și Jon Postel.

Primul ISP commercial din SUA, cunoscut ca „The World”, apare în 1989.

Tim Berners-Lee dezvoltă în 1990, HTML-ul (utilizat pentru crearea documentelor electronice numite pagini, afișate pe WWW). În 1991, lansează și WWW. World Wide Web este ceea ce mulți îl consideră Internet sau o serie de site-uri și pagini conectate cu link-uri.

Primul browser grafic

Primul browser grafic

Mosaic este primul browser grafic care a făcut WWW să fie popular. A fost dezvoltat și lansat în 1993 de NCSA, cu ajutorul lui Marc Andreessen și Eric Bina. Majoritatea browserelor pe care le folosim astăzi și-au găsit inspirația în Mosaic browser.

Paginile Web

Paginile Web

Inventatorul WWW este și cel care a creat prima pagină web. La început, aceasta nu era la fel de complicată ca acum, HTML permițând doar inserarea de texte și formatări limitate. La acea vreme, web design-ul se caracteriza mai degrabă prin programare și era constrâns de modul în care browserele afișau paginile.

Odată cu trecerea timpului și cu apariția altor tehnologii, site-urile web au evoluat, iar web designerii au devenit interesați să creeze pagini atrăgătoare din punct de vedere vizual. Mai multe imagini, mai multe efecte, mai multe culori sau, dimpotrivă, mai puține elemente vizuale dar care combinate să ofere un impact WOW.

Astăzi, web design-ul modern se realizează ținând cont și de aspecte exterioare programării în sine. Spre exemplu, se iau în calcul următoarele: tipologia de utilizator, experiența care urmează a fi livrată user-ului (UX design), comportamentul utilizatorului, tipul de dispozitiv pe care este afișată pagina (responsive design), etc.

Dacă te interesează să ai un website, însă toate aceste aspecte îți par complicate, poți oricând să apelezi la o agenție de web design. Specialiștii îți pot oferi soluții adaptate nevoilor și dorințelor tale.

Dacă ar fi să recapitulăm, Robert Khan și Vinton Cerf sunt „părinții” Internetului deoarece ei au realizat protocoale de conectare între rețele bazate pe pachete. WWW (diferit de Internet), a fost inventat de Tim Berners-Lee.

Datorită lor și nu numai, Internetul a revoluționat mediul tehnologic și telecomunicațiile, facilitând multe dintre activitățile pe care le desfășurăm zi de zi.

Surse Foto: Pixabay

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa