Departe de noi să începem dezbaterea legată de vapat vs fumat cu aspectul costului, cel mai important fiind după părerea noastră factorul legat de sănătate. Totuși, știm că pe mulți dintre cititori îi interesează extrem de tare factorul financiar. Astfel, ne-am hotărât să facem o scurtă analiză asupra costurilor celor două metode și să vedem care variantă este mai ieftină. Să fim înțeleși, ambele variante pot dăuna sănătății, dar una dintre ele prezintă avantajul de a fi mult mai ieftină, nu doar mai sănătoasă. Află din rândurile următoare de ce!
Costuri estimative
Conform unui calcul pe volum mediu, un fumător de țigară electronică cheltuie aproximativ 100-200 de RON pe lună datorită consumabilelor precum e-lichid și rezistențe. Un fumător clasic o să cheltuie în jur de 400 de RON pe lună, presupunând că fumează aproximativ 1 pachet pe zi.
Să intrăm totuși în detalii. Un dispozitiv de vapat costă în medie 250 RON, sumă ce poate fi considerată investiție inițială. În funcție de cum ai grijă de ea, țigara electronică poate fi folosită o perioadă îndelungată. În condițiile în care vei vapa aproximativ 200 ml de e-lichid pe lună, acest cost te va duce la suma de aproximativ 140 RON pe lună. În ceea ce privește rezistențele, una pe lună te va costa până la 20 de RON pe lună. Lăsând la o parte investiția inițială, vapatul te va costa aproximativ 160 de RON pe lună.
Cele mai citite articole
Dacă fumezi un pachet de țigări la două zile, cheltuiala se ridică la suma de aproximativ 230 de RON pe lună. Fumatul unui pachet în fiecare zi, lucru destul de comun pentru majoritatea fumătorilor, te aduce la suma aproximativă de 460 RON. Așadar se observă o diferență de aproximativ 300 de RON pe lună. Înmulțește cu 12 luni și gândește-te ce poți face cu suma economisită! Îți spunem noi că diferența va începe să pară una enormă. Nu ești convins încă? Mai avem două modalități de a face vapatul și mai ieftin.
Cumpără online
Posibilitatea de a achiziționa accesoriile de la un magazin online de accesorii vape va însemnă că vei plăti mai puțin decât prețul din magazin și în plus poți beneficia de nenumărate oferte la accesorii și materiale. De ce ți-ai cumpăra mai multe materiale de vapat? Citește punctul următor.
Fă-ți singur e-lichidul
Pe măsură ce devii din ce în ce mai priceput în ale vapatului, vei realiza avantajul fabricării rezistențelor sau a propriului e-lichid. De pildă, pentru obținerea unui lichid de vapat marcă personală vei avea nevoie de aromă, glicerină, propilen glicol (adică baza pentru lichid) și nicotină. Pentru a obține 200 ml pe lună te va costa undeva la 50 de RON.
Nu în ultimul rând, deși poate nu-ți dai seama la prima vedere, vaping-ul are costuri mult mai mici atât în ceea ce privește mediul înconjurător, cât și propria ta sănătate. Gândește-te doar cât vei cheltui ca să-ți albești dinții îngălbeniți sau, Doamne ferește, alte afecțiuni mai grave asociate cu fumatul. Vapatul este mai ieftin, din toate punctele de vedere.