În plină epocă de progres tehnologic, nu se poate vorbi despre agricultură modernă și performantă, fără lucrări mecanizate. Mecanizarea agriculturii nu este un concept nou, iar la momentul actual, fermierii au la dispoziție o gamă variată de utilaje pentru toate tipurile de activități agricole. Importanța acestora este vitală pentru obținerea unor recolte bogate, iar pentru a înțelege mai bine acest lucru îți oferim câteva exemple.
Aratul, mult mai eficient cu tractorul
Multe activități agricole ar fi foarte greu de efectuat fără ajutorul unui tractor, acest utilaj fiind folosit pe tot parcursul perioadei de vegetație a culturilor. Aratul este cea mai importantă lucrare de pregătire a solului, care se realiza în trecut cu plugul tras de cai sau de boi. O astfel de activitate presupunea un efort ridicat, atât din partea oamenilor cât și al animalelor, iar suprafețele mai întinse erau aproape imposibil de arat în timp util.
Odată cu apariția tractoarelor, lucrurile s-au simplificat, prin atașarea plugului de aceste utilaje. Astfel, utilizarea unui tractor la arat ușurează mult munca fermierilor și face posibilă prelucrarea unor suprafețe extinse.
Semănătoarea, vitală pentru înființarea culturilor
Odată arat pământul, urmează semănatul, o altă activitate care ar fi foarte dificil de efectuat fără ajutorul unui utilaj. Este vorba de semănătoare, care a avut o contribuție decisivă la îmbunătățirea producției agricole la nivel global. Semănatul manual se mai practică azi doar în exploatațiile mici, unde agricultorii cultivă pentru consum propriu, însă la nivel de fermă nici nu se pune problema să nu se folosească o semănătoare. Aceasta este capabilă să efectueze mai multe operațiuni în cadrul unei etapa de lucru, făcând brazde, împrăștiind semințele și apoi acoperindu-le cu pământ.
Fertilizarea și tratamentele fitosanitare
Sunt două dintre cele mai importante lucrări de întreținere a culturilor, între momentul semănatului și cel al recoltării.
Cele mai citite articole
Fertilizarea constă în împrăștierea de îngrășăminte, care completează substanțele nutritive din sol, astfel încât să se asigure aportul necesar pentru dezvoltarea plantelor. Cu ani în urmă, fertilizarea e făcea manual, fermierii împrăștiind îngrășămintele cu lopata pe câmp. O astfel de practică este din ce în ce mai rar întâlnită, deoarece acum există remorci speciale pentru împrăștierea îngrășămintelor.
Totodată, plantele au nevoie de protecție împotriva bolilor și dăunătorilor iar aceasta se asigură prin administrarea de tratamente fitosanitare. Dacă în grădină poți face acest lucru cu o pompă manuală sau un atomizor, când ai câteva zeci de hectare cultivate, ai nevoie de un utilaj. Există o serie de dispozitive pentru împrăștierea substanțelor în câmp, fiind necesar și de această dată un tractor de care să fie atașate.
Combina, indispensabilă la momentul recoltării
Când vine momentul recoltării culturilor de cereale, orice fermier apelează la combină, utilaj conceput special în acest scop. Pentru a se putea adapta diferitelor tipuri de culturi, combina este prevăzută cu o platformă frontală detașabilă. Aceasta se poate schimba în funcție de cultura de cereale care trebuie recoltată. De asemenea, combina poate efectua și operațiuni de secerat, treierat și legare a baloților de paie. Pentru o listă mai complexă cu piesele de bază ale unei combine dă click aici.
Transportul recoltei
Odată recoltate, cerealele nu pot rămâne în câmp, ci trebuie transportate în hambare sau silozuri. Vorbim de zeci și sute de tone, astfel că nu te mai poți baza ca în trecut pe căruță, dacă vrei să nu te prindă zăpada cu recolta pe câmp. Astfel, ai din nou nevoie iarăși de un tractor, de această dată cu una sau mai multe remorci, pentru transport. În fermele mari se folosesc chiar și camioane cu o capacitate mai mare de transport, în care cerealele sunt încărcate direct din combină.
Așadar, acestea sunt doar câteva din beneficiile reprezentate de utilajele agricole în orice fermă din România, dar și din întreaga lume.