Criza sanitară din 2020 a impus o serie de limitări și restricționări la nivelul în care interacționăm cu semenii noștri. Din nevoia de a se proteja împotriva transmiterii virusului, oamenii au început să ia în considerare metodele de plată contactless, ca o alternativă benefică din punct de vedere sanitar la banii cash. De la plățile obișnuite pentru cumpărăturile uzuale și până la alimentarea conturilor de joc pentru pariori și cei care joacă păcănele online pe bani, plățile electronice contactless au crescut ca pondere în timpul pandemiei.
Metodele de plată contactless
Cele mai folosite modalități de plată “fără contact” sunt cardurile (debit/credit) contactless și dispozitivele mobile inteligente. Ambele tipuri de plată implică prezența tehnologiei NFC (Near Field Comunication) – transmiterea de informații electronice prin intermediul undelor radio la distanță scurtă. Este necesară existența unui receptor dotat cu tehnologia de citire a acestor informații, iar transmițătorul (cardul sau telefonul) să fie dotat cu un cip NFC.
Ce se întâmplă cu plățile contactless pe perioada crizei sanitare la nivel global?
Plata “fără contact” a înregistrat o creștere importantă în 2020. De exemplu, Mastercard a raportat o intensificare a plăților cu cardurile emise de acest brand de peste 40% în prima parte a anului 2020. Pentru 1 din 5 clienți, anul începutului pandemiei a reprezentat și momentul în care a folosit pentru prima dată o metodă de plată contactless. La nivel global, procentul utilizatorilor de carduri “fără contact” a fost de 56%, în timp ce 64% au utilizat plata cu terminalele inteligente portabile.
În România, numărul persoanelor care au făcut plăți electronice în 2020 a crescut cu 30%. Iar acest lucru se întâmplă într-o țară în care, înainte de pandemie, aproximativ 80% dintre plăți se făceau cash. Criza sanitară le-a arătat românilor că pot lucra la fel de eficient de acasă, dar și că au la dispoziție o multitudine de alte moduri de a plăti decât să folosească banii cash.
Este cât se poate de clar că viitorul nu mai este al plăților cash. Chiar dacă în timpul crizei sanitare, 44% dintre oameni încă au optat pentru plata cu cash, 10% dintre persoane nu mai folosit deloc această modalitate. Plus că, în 2020, numai 2% dintre oameni au utilizat pentru prima dată plata cu numerar, în timp ce 3% au folosit pentru întâia ora plata cu metode electronice.
Plățile cu banii cash au crescut cu numai 7% în această perioadă, în timp ce plata contactless cu mobilul a crescut cu 20%, iar cea cu cardul de debit, cu 33%. În privința modului de folosire a metodelor de plată, 10% dintre oameni nu au folosit plata cash, 30% plata la automatele de plată, 41% plata contactless cu mobilul, 21% plata cu cardul de credit, 15% plata cu cardul de debit și 20% plata contactless cu cardul de debit.
Criza sanitară a determinat 40% dintre oameni să folosească metodele de plată contactless de minim 3 ori pe săptămână, iar 34% utilizează de cel puțin 2 ori. 70% dintre oameni au fost convinși să procedeze în acest mod din cauza pandemiei, în timp ce 67% dintre ei au remarcat că viteza la plată este mult mai rapidă.
Cum arată viitorul plăților în contextul prelungirii pandemiei?
Astăzi, piața plăților contactless are o valoare de 2 trilioane de dolari. Până în anul 2024, valoarea se va tripla, ajungând la 6 trilioane de dolari. Statistic vorbind, la nivel mondial, în acest moment sunt 130 de milioane de comercianți care nu dispun de tehnologia necesară citirii chipurilor NFC. Tendința multor state, la nivel global, este de a extinde limitele actuale ale plăților “fără contact”, de a sprijini comercianții în acțiunile de implementare a metodelor de plată contactless și de a încuraja masiv plata cu dispozitivele mobile.
Sectorul plăților mobile înregistra o valoare de 1, 1 miliarde de dolari în 2019, iar previziunile indică o creștere masivă până în 2024. Astfel, valoarea acestui segment de plăți va atinge o bornă de 3 miliarde de dolari (rata anuală de creștere va fi de 29,4%). La nivel global, în 2020, 64% dintre oameni au folosit plățile cu mobil, iar până în 2023 se așteaptă ca numărul celor care vor folosi acest tip de plată să ajungă la 1,31 miliarde de persoane.
40% dintre români și-au exprimat intenția utilizării în mod exclusiv a metodelor de plată electronice pe tot parcursul crizei sanitare. Un procent de 20% vor păstra plata contactless și după revenirea la situația anterioară izbucnirii crizei sanitare. În ceea ce privește plățile “fără contact” efectuate după terminarea pandemiei, 57% din populația globului le consideră a fi mult mai sigure decât plata prin metodele tradiționale, așa că va continua să o folosească și de acum înainte.
Plățile contactless reprezintă viitorul în cazul achitării majorității achizițiilor pe care le facem. Sunt modalități rapide, sigure, eficiente și care permit menținerea controlului asupra cheltuirii banilor. Chiar dacă nu ar fi izbucnit criza sanitară, cu siguranță că în următorii ani oamenii ar fi luat în considerare plata “fără contact”. Pandemia nu a făcut altceva decât să accelereze acest proces și să ii convingă pe oamenii din întreaga lume de utilitatea metodelor de plata contactless.