Cum amenajezi livingul în stil scandinav?

de WTA.ro

Ce poți citi în continuare:

  • – Prin ce se definește stilul scandinav
  • – Principiile de bază ale amenajării unui living în stil nordic
  • – Câteva sugestii de aplicat la o modernizare a sufrageriei tale

      I.  Prin ce se definește stilul scandinav

Simplitatea și funcționalitatea unui living decorat în stil nordic sunt caracteristici cu adevărat greu de egalat. Sentimentul de curățenie, prospețime și calm pe care îl transmite nu este comparabil cu niciun alt stil de amenajări interioare. Tocmai de aceea și românii au început ca să îl adopte cu entuziasm. Faptul că în materie de mobilă sunt suficiente doar câteva piese de bază ușurează și mai mult lucrurile.

Dacă te gândești ca să utilizezi acest stil în următoarea renovare a sufrageriei tale, cu certitudine nu vei lua o decizie greșită.

      II.  Principiile de bază ale stilului scandinav pe care merită ca să le respecți pentru un rezultat fantastic:

1. Culorile neutre și formele geometrice fac parte din esența amenajărilor interioare nordice.

2. Oglinda decorativă nu poate lipsi din living.

3. Nu uita ca să amenajezi un colț special sau chiar un întreg perete cu imagini moderne înrămate. Acordă atenție culorilor ramelor, deoarece acestea trebuie să fie și ele în armonie cu paleta coloristică prezentă în living.

4. Culorile blânde creează multă eleganță și rafinament în living, în timp ce husele potrivite adaugă forme și texturi interesante pieselor de mobilier, indiferent că este vorba de canapele extensibile, scaune, taburete etc.

5. Nu uita să îți adaugi propria notă personală în amenajarea interioară de inspirație nordică.

6. Elementele  din lemn ies în evidență și se evidențiază într-un decor predominant alb sau într-o nuanță neutră.

7. Ghivecele și suporturile de plante simple, cu forme geometrice clare, completează  scena. Este cel mai inteligent mod de a adăuga verde decorului sufrageriei tale.

8. Poți amesteca stil industrial (de exemplu un perete de cărămidă) cu stiull scandinav.

9. Pentru spațiile mici, o măsuță foarte simplă (sau un set de măsuțe ce se strâng unele sub altele) adaugă valoare decorului.

10. Simetria este fundamentală în decorul unui living amenajat în stil scandinav.

      III.  Idei ușor de pus în practică la amenajarea unui living în stil scandinav

Simplitatea stilului nordic este principala caracteristică care face ca acest stil decorativ să fie unic și frumos. Fiind bazat doar pe câteva elemente, este un design ușor de aplicat în orice spațiu din casă, nu doar în living, dacă avem disciplina (și curajul!) de a ne elibera zonele principale din locuință de orice obiect inutil de mobilier sau decorativ.

În materie de stil scandinav, principiul fundamental este următorul: mai puțin înseamnă mai mult, calitate nu cantitate!

Cele mai citite articole

Stilul nordic este ideal pentru spațiile mici, deoarece culorile deschise aplicate pereților și podelelor oferă o senzație de spațiu extins. Apartamentele vechi din orașele noastre românești pot fi aduse în actualitate foarte bine în acest mod.

Și nu este deloc un stil plictisitor. Culorile pe care le introducem în living prin canapele, fotolii, perne, covoare etc. vor ieși în evidență cu mare forță dacă pe pereți avem o paletă de culori neutre și clare.

Neutralitatea stilului nordic facilitează inclusiv încorporarea mobilierului de bază ce face parte din diferite stiluri, de exemplu cel rustic.

O sufragerie mică, dar care are o fereastră mare, umple spațiul livingului cu lumină diurnă. Un dulap din lemn natur poate adăuga un spațiu de depozitare absolut necesar și face legătura cu natura din afara casei.

Un living mic, cu un design nordic mai clasic, unde podelele din lemn și peretele din cărămidă sunt expuse adaugă culoare și viață decorului minimalist.

Câteva atingeri de stil industrial pot, și pot, să arate grozav într-o cameră de zi în stil nordic. Combinația de fier, lemn și beton este cu adevărat extraordinară.

Un living scandinav într-o paletă de culori neutre nu exclude deloc prezența unor perne, covoare de dimensiuni relativ reduse, tablouri și obiecte decorative. Totul poate fi o combinație de alb, gri și negru, nuanțe anume alese ca să creeze o atmosferă mai sobră.

Mobilierul din lemn de palet refolosit poate fi la rândul lui vedeta unei camere de zi decorate în stil nordic. Este o soluție distractivă, dar și neutră în același timp.

Nu totul trebuie ca să fie alb, negru și gri. O canapea micuță de colț colorată lângă niște piese moderne de mobilă reciclate, iată o altă idee bună de amenajare interioară.

O canapea simplă galben muștar poate aduce originalitate decorului și va fi cu certitudine în centrul atenției. Mobilierul în stil scandinav vintage se potrivește foarte bine cu o astfel de canapea și adaugă căldura necesară decorului.

Pardoselile din lemn sunt un element tipic în stilul nordic și, deși sunt de obicei pardoseli foarte simple, nu trebuie să evităm niște design-uri mai complexe, precum ar fi un parchet în zig-zag.

Covorul împreună cu mobilierul adaugă culoare, vitalitate, contraste și texturi unui living de dimensiuni mici vopsit în întregime în alb (pereți, ferestre și tâmplărie).

Pe de altă parte, un raft cu plante în ghivece și o lampă de masă foarte simplă permit transformarea cu ușurință a unei părți din living într-un spațiu de lucru atractiv. Cu doar câteva accesorii decorative se poate realiza ieftin și rapid un colț funcțional, foarte primitor.

Albul este nuanța de bază a materialelor cu care este creat stilul nordic, dar există și un alt element care este strâns legat de această non-culoare. Orice spațiu amenajat în stil nordic, mai ales camera de zi, necesită o sursă bună de lumină naturală.

Pentru a completa iluminarea naturală, vom avea nevoie și de lumină artificială. În acest stil putem găsi o mare varietate de modele de lămpi cu structură metalică care se remarcă prin designul lor original.

Dacă vrem să îi oferim un aer tineresc sufrageriei din locuință, putem apela la introducerea unor elemente în tonuri de neon care vor revitaliza considerabil un mediu din definiție sobru.

De asemenea, culorile pastel pot fi folosite cu succes într-o cameră de zi decorată în stil nordic. Acestea vor contribui semnificativ la crearea unui mediu mai reconfortant.

Spațiul liber este important în orice stil, dar poate mult mai mult în nordic. Acest lucru nu este un impediment pentru noi pentru a decora un spațiu mic în acest stil.

Având în vedere cele de mai sus, nu-i așa că ai vrea să îți amenajezi și tu curând livingul în atractivul stil scandinav?

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa