Alimentele bio presupun o agricultură durabilă realizată prin procedee care nu dăunează mediului înconjurător. Putem vorbi despre alimente bio atunci când 70% cel puțin dintre ingredientele lor sunt organice. Cu alte cuvinte, este vorba despre alimente care provin din culturi pentru care nu s-au utilizat:
- substante chimice sintetice;
- pesticide;
- hormoni;
- antibiotice;
- substanțe chimice artificiale;
- îngrășăminte;
- îndulcitori artificiali;
- conservanți;
- coloranți;
- monoglutamat de potasiu;
- organisme modificate genetic.
Pot fi folosite în schimb îngrășăminte naturale sau compost. Sunt considerate alimente bio produsele proaspete precum legumele, fructele, cerealele, produsele lactate, carnea, alimentele procesate, alimentele congelate. Termenul de produs bio se poate referi și la produsele de îngrijire sau cosmetice.
Conform regulamentelor Uniunii Europene, se consideră că eticheta „bio” presupune termeni precum:
- „eco”;
- „organic”;
- „ecologic”;
- „produs organic controlat”;
- „agricultură ecologică”;
- „organic”;
- „biologic/organic”.
Există o gamă complexă de alimente bio:
- fructe și legume: piersici, pere cireșe, căpșune, ananas, kiwi, banane, struguri, mere, avocado, ardei grași, spanac, salată, broccoli, varză, mazăre, porumb;
- animale bio.
Beneficiile alimentelor bio
Există mai multe beneficii ale unei diete cu produse bio:
- îmbunătățește starea generală de sănătate: pentru că organismul primește nutrienți de calitate și este alimentat cu energie suficientă pentru activitatea cotidiană.
- întărește sistemul imunitar: pentru că alimentele bio au niveluri crescute de antioxidanți. Nutrienții și antioxidanții care intră în componența alimentelor bio întăresc sistemul imunitar. Alte metode recomandate sunt: activitatea fizică regulată, odihnă, aerul nepoluat, hidratarea corespunzătoare.
- protejează celulele organismului prin simplul fapt că diminuează contactul dintre acestea cu substanțele chimice, toxice.
- reduce riscul de alergii și eczeme.
- aduce un aport crescut de nutrienți organismului, comparativ cu dieta convențională (vitamina C, fier, zinc).
- reduce riscul de formare a tumorilor, datorită nivelului mai scăzut a nitraților.
- reduce riscul de apariție a unor boli cardiovasculare: produsele lactate și produsele din carne bio au un conținut mai mare de acizi grași, omega 3, fier, vitamina E.
- reglează procesele metabolice din organism.
- susține menținerea unei greutăți normale.
- reduce riscul de expunere a organismului la bacterii care sunt rezistente la antibiotice.
- contribuie la menținerea sănătății pielii, unghiilor, părului, pentru că există un aport redus de substanțe toxice pe de o parte, dar și un aport crescut de nutrienți benefici organismului, pe de altă parte.
- produsele bio au un surplus de aromă și gust.
- agricultura bio protejează mediul înconjurător, iar produsele nu sunt expuse iradierii. Produsele bio nu sunt modificate genetic, nu sunt tratate cu pesticide sau cu alte substanțe care pot afecta negativ sănătatea umană (alergii, afecțiuni). Cele mai multe produse bio provin din rotirea culturilor.
Uniunea Europeană a stabilit un set de reguli pentru certificarea produselor bio:
- culturile agricole trebuie rotite, în așa fel încât resursele să fie utilizate în mod eficient;
- nu trebuie utilizate pesticide, fertilizatori sintetici, antibiotice;
- sunt interzise organismele modificate genetic;
- sunt recomandate gunoiul de grajd și furajele naturale;
- trebuie folosite specii de plante rezistente la boli;
- animalele sunt crescute în aer liber și sunt hrănite cu furaje ecologice;
- există reguli de creștere a animalelor în funcție de specia respectivă.
Important de știut!
Este recomandat să fie citită eticheta produselor pe care le achiziționăm. Pentru ca un produs să fie considerat bio ar trebui să vedem următoarele indicații:
- 100% bio: înseamnă că produsul este realizat integral din ingrediente organice;
- bio: 95% cel puțin dintre ingrediente sunt organice;
- 70% dintre ingredientele produsului sunt organice (componente organice).