Cele mai interesante lucruri despre rom

de WTA.ro

Romul este o băutură ce se obține din trestie de zahăr. Romul este distilat din produse precum melasa și sucul din trestie de zahăr, acestea fiind supuse fermentării și distilării. Apoi urmează perioada de învechire în butoaie, acestei etape i se acordă cel mai mult timp și ar fi bine ca învechirea să aibă loc în butoaie din stejar. Înainte de perioada de învechire băutura este incoloră, iar după această etapă romul îsi capătă culoarea specifică.

De unde provine denumirea?

Proveniența denumirii nu este foarte clară, se presupune că ar avea origine latină și că ar fi derivat de la saccharum care înseamnă zahăr.  Alte două variante, care sunt mai puțin luate în seamă sunt: cea care provine de la franțuzescul arôme (aromă), iar cealaltă denumire provine de la olandezul rummers (pluralul lui roemer, pahar mare de băut folosit de marinari).

Tipuri de rom

Împărţirea în tipuri de rom este destul de greu de făcut, mai ales una foarte exactă, deoarece criteriile după care se împart ţin atât de factori obiectivi, adică procentajul de alcool, tehnologia folosită în preparare şi perioada de învechire, dar şi factorii legislativi şi obiceiurile pe care le are fiecare regiune în parte. Iar în Caraibe fiecare insulă are propriile reguli după care se ghidează în producţie, astfel că în mod clar apar şi diferente de gust, de aromă.

Cele mai citite articole

Raportat la materia primă, există două mari categorii: romul obţinut din distilarea sucului de trestie de zahăr, căruia i se spune şi agricol, această categorie se regasea aproape exclusiv în fostele colonii franceze: Haiti, Martinica, Guadelupa etc şi cel rezultat din melasă. Cel din din urmă, la rândul său, poate fi şi el împărţit în două mari categorii. În funcţie de locul de producţie, cel din insulele hispanophone (Cuba, Guatemala, Panamá, Nicaragua, Puerto Rico etc). Acesta este, de obicei, mai suav, în timp ce romul din fostele colonii engleze (Jamaica, Barbados, Belize etc) are un gust mult mai accentuat. Diferenţa este dată, de obicei, de drojdiile alese, care pot acţiona mai rapid (în primul caz) sau mai lent, durata mai mare permiţând o mai bună extragere a aromelor.

Importanţa romului în bar şi în bucătărie

Romul este o băutură extrem de căutată şi importantă în baruri. Este importantă pentru prezenţa sa în cocktail-uri, acestea sunt foarte căutate datorită aromelor sale interesante ce sunt obţinute doar prin asocierea cu romul.

Însă şi în bucătărie este un element extrem de căutat, mai ales în prăjituri, în ciocolată, dar şi în îngheţată, unde acţionează direct sau indirect, adică prin marinarea prealabilă în rom a anumitor ingrediente (cum ar fi stafidele). Însă este întâlnită şi preparatele sărate, nu doar în cele dulci şi reprezintă o parte din compoziţia pentru marinatul cărnii sau peştelui.

Romul este o băutură este compatibilă cu orice tip de întâlnire, petrecere, chiar şi pentru serile în care vrei să stai liniştit în canapeaua din livingul tău. Unul dintre cele mai cunoscute branduri este rom Captain Morgan, disponibil pe finebar.ro. De asemenea, ai la dispoziție diverse bauturi alcoolice din această categorie și nu numai, pe care trebuie să le deguști cel puţin o dată în viaţă. 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa