Drumețiile prin munți au câștigat din ce în ce mai mult teren în ultima perioadă. Peisajele oferite, dar și starea de bine pe care o ai atunci când ești în asemenea locuri, sunt doar câteva dintre motivele pentru care drumurile spre munte sunt tot mai dese. Însă, pentru a te bucura din plin de peisaje, trebuie să fii pregătit adecvat. Descoperă câteva lucruri de care să ții cont, pentru o drumeție plăcută.
Planifică drumeția în funcție vreme
Dacă ești un amator al drumețiilor montane, știi că este important să le planifici în funcție de vreme. Un traseu montan, oricât de scurt ar fi, este greu de dus la capăt în condiții meteo nefavorabile. Chiar și pentru cei care au la activ mai multe drumuri pe munte, vântul și ploile îi pot împiedica să obțină kilometrii doriți.
Asta nu înseamnă că trebuie să te sperie o ploaie scurtă sau gradele puține. Vremea la munte este schimbătoare, de aceea este important să te pregătești și pentru o vreme cu mai puțin soare. Însă, stai departe de atenționările de vânt puternic, vijelii sau ninsori.
Cele mai bune perioade pentru drumețiile montane sunt:
- primăvara târzie – sfârșitul lunii aprilie și început de mai;
- pe tot parcursul verii;
- toamna până în luna octombrie.
Echipează-te corespunzător
Vremea la munte este surprinzătoare, pentru că la prânz pot fi 15 grade Celsius, iar seara sub 0 grade. La fel cum și traseele pot să te surprindă, fiindcă pe parcursul lor poți întâlni porțiuni cu denivelări sau poteci mai greu de parcurs. Astfel, este important să te echipezi corespunzător de îndată ce pornești în aventură, după cum urmează:
- Asigură-te că ai o pereche de încălțări comode; nu este obligatoriu să ai bocanci de munte, mai ales dacă este un traseu mai scurt. O pereche de adidasi Under Armour sunt potriviți pentru astfel de drumeții;
- Jachetă impermeabilă. Pentru protecție împotriva vântului și a ploilor scurte;
- Tricou cu mânecă lungă și scurtă. Important e să te îmbraci în straturi, pentru că odată ce înaintezi pe traseu, te vei încălzi;
- Nu uita de pelerină. Chiar dacă nu ți-ai planificat călătoria în zile ploioase, nu știi niciodată când poate apărea o ploaie mai serioasă;
- Ia întotdeauna un ghiozdan cu tine. Va fi util pentru a căra toate lucrurile de care ai nevoie pe traseu;
- O cremă de protecție solară pe care să o aplici periodic;
- Apă, mâncare, fructe și dulciuri. Indiferent dacă este o drumeție de 10 km sau de 30 km, ți se va face foame și sete. În plus, vei avea mai multă energie dacă mănânci pe parcurs.
Mergi întotdeauna în baza unui plan
Este important să îți planifici fiecare rută pe care vrei să o urmezi. Nu pleca niciodată cu gândul că te vei opri într-un punct și vei continua dacă vei mai avea energie. Un traseu bine planificat îți va asigura și un drum cu o destinație clară și evitarea impedimentelor.
Nu te ambiționa să duci la capăt un traseu lung dacă nu ai mai fost pe munte. Începe treptat, ia pauze dese și bucură-te de traseu în sine, nu neapărat de destinația finală. De asemenea, dacă ești la început, întreabă înainte ce rute sunt ușor de parcurs și ce vei întâlni pe drum.
Nu uita de trusa de urgență
Pornește întotdeauna pe traseul montan cu o trusă de ajutor pentru evenimentele neprevăzute. Pentru a reacționa cât mai rapid dacă acestea vor apărea, împachetează următoarele:
- Medicamente – antiinflamatoarele sunt de nelipsit;
- Șervețele umede și gel antibacterian;
- Plasturi – atât normali, cât și pentru bătături;
- Cremă de mâini și unguent pentru bătături;
- Cremă de protecție solară și spray pentru țânțari sau insecte.
Prin urmare, dacă te pregătești pentru un traseu montan, asigură-te că te pregătești adecvat, prin toate cele prezentate mai sus. Dacă ții cont de ele, vei avea o drumeție plăcută și fără situații imprevizibile.
Sursa foto: Shutterstock.com