Cum să optimizezi sistemele hidraulice pentru a crește performanța

de WTA.ro

În lumea alertă a producției de oțel, unde eficiența și economia de timp sunt esențiale, sistemele hidraulice joacă un rol important. De la alimentarea rolelor cilindrice, la funcționarea preselor masive, aceste sisteme necesită o atenție meticuloasă la detalii pentru a funcționa optim. 

În continuare, vom explora câteva strategii de optimizare pentru a crește performanța, ceea ce se va traduce prin creșterea randamentului producției, o calitate ridicată a produselor și, într-un final, un avantaj competitiv. 

Acordă atenție deosebită alegerii componentelor

Folosește componente durabile și de calitate, create special pentru nevoile fabricii tale, pentru sisteme hidraulice cu o viață lungă și reducerea costurilor de întreținere. De la pompe, la valve și senzori de presiune, toate acestea contează pentru a crea un angrenaj funcțional. 

Iată, pe scurt, la ce să fii atent atunci când alegi diferite componente ale sistemului hidraulic:

  • Pompele hidraulice – ține cont de necesarul de presiune, debit și de mediul de operare. Pompele cu angrenaje se folosesc pentru presiune ridicată și debit mediu, în timp ce pompele cu palete se potrivesc la presiune scăzută și debit ridicat. Pompele cu piston oferă o eficiență ridicată și un plus de control;
  • Cilindri și motoare – alege cilindri cu suficientă forță pentru a face față aplicațiilor pentru care sunt folosiți. Pentru mișcările rotative, motoarele hidraulice trebuie să se adapteze la cuplul și la viteza necesare;
  • Valve – ține cont de flux, presiune și metodă de acționare (manuală, electrică etc.). Supapa de eliberare a presiunii protejează sistemul de suprapresiune prin evitarea acumulării de lichid în exces; alege valvele în funcție de presiune și de timpul de răspuns. Tot aici intră și senzorii de presiune a uleiului, care monitorizează schimbările de presiune și detectează timpuriu eventualele defecțiuni (de exemplu, o scurgere de lichid).

Dedică timp suplimentar pentru alegerea fluidelor/lichidelor

Alegerea fluidelor pentru sistemul hidraulic este și ea importantă. Factori precum temperatura, presiunea și compatibilitatea cu piesele fabricii sunt esențiali. Iată de ce să ții cont atunci când alegi fluidele pentru sistemele hidraulice, pentru a avea o performanță ridicată: 

  • Rezistența la foc – o preocupare majoră în fabricile care produc sau prelucrează oțel este riscul de incendiu pe fondul temperaturilor ridicate și a riscului de scurgeri. Multe uleiuri minerale, cele mai folosite pentru sistemele hidraulice, sunt inflamabile. Ia în calcul folosirea unor alternative rezistente la foc: fluid apă-glicol, emulsii de apă și ulei (rezistență bună și lubrifiere), fluide sintetice (polimeri apoși HFC sau fluid fosfat-ester HFDR);
  • Performanță la temperaturi ridicate – fluidul trebuie să aibă o vâscozitate bună indiferent de temperatură. Ține cont de indexul de vâscozitate și de stabilitatea termică;
  • Rezistență la contaminare – mediul în care se folosește oțelul poate fi plin de murdărie și praf. Fluidul hidraulic ar trebui să reziste la contaminare și să previne deteriorarea componentelor;
  • Compatibilitate cu pompa hidraulică.

Prioritizează sistemele de filtrare

Cele mai citite articole

Curățarea filtrelor și schimbarea lor, atunci când este necesară, elimină elementele contaminante care pot uza diferite componente din fabrică. Menținerea unui mediu curat, fără contaminare, este vitală pentru performanța sistemelor hidraulice. 

Un mediu de lucru curat previne ca praful, resturile de metale sau apa să ajungă pe pompe, valve și alte componente (ceea ce poate duce la defecțiuni, eficiență redusă și scăderea sau încetarea producției). 

Pune accent pe întreținerea echipamentelor

Realizarea unui plan de inspecție, monitorizare și analiză, precum și înlocuirea unor componente, la nevoie, este importantă pentru a folosi echipamentele cât mai mult timp la performanță maximă. 

Sistemele hidraulice sunt baza unei fabrici de oțel, iar buna lor funcționare asigură o producție optimă. Iată câteva elemente cărora să le acorzi atenție:

  • Inspecția vizuală și analiza calității fluidelor și a uleiului;
  • Schimbarea uleiului, când este necesară;
  • Curățarea și schimbarea filtrelor, când este necesar acest lucru;
  • Curățarea componentelor de praf și murdărie;
  • Inspectarea garniturilor de etanșare;
  • Monitorizarea temperaturii;
  • Înregistrarea acestor date și analiza lor, pentru a observa tendințe și identifica eventualele probleme potențiale ce pot apărea. 

Prin implementarea acestor strategii, fabrica ta își va optimiza sistemele hidraulice pentru o performanță ridicată. Astfel, va crește eficiența și producția și vei avea un mediu de lucru sigur pentru angajați. 

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa