Boala hemoroidală constă în dilatarea anormală a venelor din interiorul canalului anal. Simptomele includ durere și disconfort, sângerări ușoare în timpul sau după defecare, mâncărimi și iritații în jurul anusului. Hemoroizii pot fi tratați fără durere și fără chirurgie prin metode minim invazive, care nu necesită internare. Descoperă care sunt acestea în articolul de mai jos.
Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice
Ligaturarea hemoroizilor este o procedură minim invazivă care utilizează benzi elastice pentru a trata hemoroizii interni. Este considerată una dintre cele mai bune metode pentru tratamentul hemoroizilor de gradul 1, 2 și parțial pentru hemoroizii de gradul 3. Se pot aplica simultan până la 3 benzi elastice pe hemoroizi. Procedura începe cu utilizarea unui anuscop pentru a examina interiorul canalului anal și a identifica hemoroizii. Aceștia sunt apoi prinși cu ajutorul unui forceps sau al unui dispozitiv de aspirare. Se aplică o bandă elastică la baza hemoroidului, ceea ce provoacă coagularea și ulterior desprinderea acestuia.
În unele cazuri, poate fi necesară injectarea hemoroidului cu anestezic înainte de procedură pentru a reduce disconfortul.
Clinica Proctoline oferă această procedură, asigurând o experiență cât mai confortabilă pentru pacienți. Contactează cel mai bun proctolog din cadrul clinicii pentru un consult specializat.
Scleroterapia
Scleroterapia implică injectarea unei soluții chimice numite sclerozant în zona din jurul hemoroizilor, în general de grad 1 sau 2. Soluția provoacă o reacție cicatrizantă care reduce treptat dimensiunea hemoroizilor. De obicei, hemoroizii se micșorează în decurs de 4-6 săptămâni. Procedura durează între 5 și 10 minute și nu necesită pregătire specială, nici anestezie.
După scleroterapie, este posibil să apară o ușoară senzație de disconfort în zona anală. Acest disconfort poate fi gestionat prin administrarea analgezicelor.
În cazul în care suferi de hemoroizi externi, tratamentul conservator implică modificări ale dietei și adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice regulate. Dacă simptomele nu răspund la tratamentul conservator, se poate recomanda o intervenție chirurgicală mai complexă.
Radiofrecvența
Radiofrecvența este o metodă modernă și performantă pentru tratarea hemoroizilor, care folosește undele radio de frecvență înaltă (3,8-4 MHz) pentru incizia, excizia și coagularea țesuturilor.
Radiofrecvența efectuează simultan incizia și coagularea și nu traumatizează sever țesuturile, nici mecanic nici termic deoarece generează o cantitate mică de căldură. De asemenea, recuperarea după procedura cu radiofrecvență este rapidă și cu un disconfort minim.
Fotocoagularea hemoroizilor
Fotocoagularea hemoroizilor este o procedură minim invazivă care utilizează unde infraroșii. Căldura provoacă coagularea țesutului, astfel hemoroizii se retrag treptat.
După tratament, pot apărea unele ulcerații, dar acestea se vindecă de obicei în timp. Este important ca procedura să fie aplicată în partea superioară a hemoroizilor pentru a evita senzația de durere după procedură. Activitățile obișnuite pot fi reluate imediat, dar se recomandă evitarea ridicării greutăților pentru câteva zile. De obicei, se tratează câte un hemoroid pe ședință.