Deschiderea unui restaurant este o aventura complexa si plina de provocari. Acest proces implica multa cercetare si informare legata de legislatia romaneasca, investitii si o planificare atenta. Sunt multe aspecte ce trebuie luate in considerare, incepand de la conceptul restaurantului pana la bugetul necesar si gestionarea personalului.
In cele ce urmeaza iti voi prezenta care sunt pasii necesari si care sunt cele mai imporante aspecte pentru a deschide un restaurant.
Cum sa dai startul afacerii?
In primul rand trebuie sa ai un plan foarte bine pus la punct pentru a fi sigur ca esti pregatit pentru ceea ce urmeaza si ai resursele necesare pentru a avea o afacere de succes.
Trebuie sa iei in considerare cativa factori importanti atunci cand alegi tipul si conceptul de restaurant. Trebuie sa iti identifici publicul tinta, adica tipul de clienti pe care vrei sa ii atragi. Daca vrei clienti care cauta o experienta culinara sofisticata trebuie sa te indrepti spre un concept elegant cu mancaruri rafinate, insa daca iti doresti clienti care prefera o atmosfera mai familiara atunci poti alege un restaurant cu o atmosfera mai prietenosa.
Rezervarea denumirii firmei este un alt pas important. Aceasta trebuie depusa la Registrul Comertului pentru rezervare si verificare.
Trebuie sa stabiliesti care va fi sediul social al firmei. Este obligatoriu sa ai o dovada a spatiului unde iti vei desfasura activitatea. Acest lucru se poate face printr-un contract de proprietate sau un contract de inchiriere.
Trebuie sa redactezi actul constitutiv care va contine: sediul social, forma de organizare, datele asociatilor, denumirea firmei, obiectele de activitate principale si secundare si aportul fiecarui asociat la capitalul social. Pe langa acestea, trebuie sa alegi si codurile CAEN.
Depunerea capitalului social se va face intr-un cont in care va trebui sa depui minim 200 lei si vei avea nevoie de actul constitutiv in original, dovada pentru rezervarea numelui la ONRC si cartea de identitate a reprezentantilor firmei.
Vei completa o declaratie pe proprie raspundere care se poate face la un birou notarial.
Dosarul cu actele obtinute se depune la Registrul Comertului. Apoi vei primi un certificat de inregistrare si un certificat constatator unde se precizeaza codul CAEN si va trebui sa te prezinti in termen de 30 de zile la ANAF pentru a declara existenta firmei.
De ce autorizatii vei avea nevoie?
Pentru ati deschide o afacere in domeniul HoReca ai nevoie de cateva autorizatii:
- Autorizatie de la Directia Sanitar-Veterinara (DSV)
- Autorizatie sanitara de la Directia de Sanatate Publica (DSP)
- Autorizatie de la Protectia Mediului
- Autorizatie ISU de prevenire si stingere a incendiilor
- Autorizatie de functionare finala emisa de primaria locala
Alte aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare
Pe langa autorizatiile si documentele enumerate anterior, alte aspecte pe care va trebui sa le rezolvi sunt:
- Implementarea sistemului de siguranta a alimentelor HACCP
- Casa de marcat fiscalizata
- Cursuri de igiena pentru angajatii care intra in contact cu mancarea
Deschiderea unui restaurant implica mai mult decat simpla preparare a mancarii. Este un proces care include asigurarea unui mediu curat si sigur, gestionarea eficienta a resurselor si crearea unei atmosfere placute pentru clienti. Cu o abordare bine planificata poti avea o afacere de succes.